ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2019 22:04

Αποζημιώσεις ύψους 5.366.500,74 ευρώ κατέβαλε ο ΕΛ.Γ.Α. την Παρασκευή 21 Ιουνίου σε 5.457 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους (στον νομό Λάρισας πιστώθηκαν 126.050,48 ευρώ).

Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018. Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.

* * *

Χαμόγελα στον κάμπο για τα κρεμμύδια

Ως μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών χαρακτηρίζεται η φετινή για τους κρεμμυδοπαραγωγούς, καθώς η καλή παραγωγή (ποιοτικά και ποσοτικά), σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τη διεθνή αγορά έχει διπλασιάσει την τιμή πώλησης του προϊόντος. Στον νομό Λάρισας η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας στο ξηρό κρεμμύδι ολοκληρώθηκε προ ημερών, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς ο καιρός συνέβαλε σε καλές στρεμματικές αποδόσεις (μ.ο. 5 τόνοι/στρ). Στην όψιμη ποικιλία που φυτεύθηκε αρχές Μαρτίου η συγκομιδή θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου, με την ευχή όλων τα αποτελέσματα να είναι εξίσου θετικά. Στον κάμπο οι περιοχές που φημίζονται για το κρεμμύδι είναι τα χωριά των πρώην Δήμων Πλατυκάμπου και Κραννώνα και ο Δασόλοφος στα Φάρσαλα, ενώ οι πρώτες συμφωνίες πώλησης που οριστικοποιήθηκαν ανεβάζουν την τιμή από τα 20 λεπτά που ήταν πέρυσι στα 45 με 50 λεπτά/κιλό. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 550 ευρώ/στρ. Ωστόσο οι σταθεροί παραγωγοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια, τονίζοντας με έμφαση ότι «το κρεμμύδι δεν έχει… μπέσα. Τη μία χρονιά σε ψάχνουν οι έμποροι και την άλλη τους ψάχνεις εσύ». Μάλιστα ακούγεται ότι οι πιο προνοητικοί έχουν ήδη φροντίσει να προμηθευτούν από τώρα σπόρους για την επόμενη χρονιά, φοβούμενοι μην δεν βρουν, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που θα υπάρξει. Άλλωστε την τακτική «κάθε χρόνο να παρατηρείται μαζική στροφή αγροτών σε προϊόντα που είχαν καλή τιμή την προηγούμενη χρονιά», ο κάμπος την έχει βιώσει με άσχημα αποτελέσματα για την τοπική οικονομία.

* * *

Μία ακόμη ευκαιρία για το αγροτικό τιμολόγιο

Με ανακούφιση έγινε δεκτή από τον αγροτικό πληθυσμό της Θεσσαλίας η απόφαση της ΔΕΗ να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο για την 30ή Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα στον νομό Λάρισας έχει επικαιροποιηθεί το 80% των αιτήσεων των ενδιαφερομένων (10.800 αιτήσεις), στους νομούς Τρικάλων – Καρδίτσας το 50% των αιτήσεων (4600 αιτήσεις-6800 αντίστοιχα) και στον νομό Μαγνησίας το 40% (2600 αιτήσεις). Σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται ακόμη 1.000 αιτήσεις από την επαρχία Ελασσόνας κι άλλες τόσες στον Αλμυρό Μαγνησίας. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της παράτασης θα επεξεργαστούν περίπου 2.000 αιτήσεις απ’ όλη τη Θεσσαλία.

*  * *

«Πάγωσαν» τα σχέδια για αδειοδότηση των στάβλων

Μετέωρο μένει για ακόμα μια φορά το καθεστώς αδειοδότησης άνω του 80% των εν λειτουργία στάβλων, καθώς η προθεσμία που είχε δοθεί για παράταση της αδειοδότησής τους εκπνέει στις 30 Ιουνίου. O πολυαναμενόμενος νόμος που υποσχόταν οριστική λύση στην ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων θα εισαγόταν για συζήτηση και ψήφιση αυτές τις μέρες στη Βουλή, αλλά τα πράγματα ανατράπηκαν. Οι εκλογές, που προκηρύχθηκαν, αφήνουν για ακόμα μια φορά τους κτηνοτρόφους ακάλυπτους, χωρίς να έχουν γνώση πότε επιτέλους θα αποτελέσει παρελθόν αυτός ο μεγάλος βραχνάς που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται με διαδοχικές παρατάσεις χωρίς να επιλύεται επί της ουσίας. Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να λύσει το μείζον αυτό πρόβλημα πρωτίστως των υφιστάμενων στάβλων χωρίς αδειοδότηση. Να δοθεί, δηλαδή, μια αποτελεσματική λύση, ιδιαίτερα για τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας μας (μονάδες με έως 600 αιγοπρόβατα) που αδυνατούν να νομιμοποιήσουν τους στάβλους τους.

* * *

Πρόγραμμα για εναλλακτικό αγρο-τουρισμό

Με επιτυχία υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εναλλακτικός τουρισμός» της πρωτοβουλίας «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στον Βόλο, που περιελάμβανε μια εναλλακτική διαδρομή με το τρενάκι του Πηλίου. Η διαδρομή συνοδευόταν κι από παράλληλες δράσεις, που ξετυλίγονται θεματικά γύρω από το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου στη διαδρομή Λεχωνίων-Μηλέων. Πρωτοβουλία που μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε αξιοθέατα του νομού Λάρισας, όπου ο αγροτουρισμός ανθεί.

* * *

Έρχονται βροχές μετά τον καύσωνα

Σήμερα Δευτέρα στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος. Τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν τοπικές συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 33 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Τρίτη αναμένονται αραιές συννεφιές αυξημένες τοπικά και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Την Τετάρτη σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές συννεφιές, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας και πιθανότατα να σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία σε άνοδο (30 έως 32 βαθμούς Κελσίου). Από την Πέμπτη περαιτέρω βελτίωση του καιρού.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass