ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2019 22:00

Ενταξη 354 δικαιούχων στη Βιολογική Κτηνοτροφία

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και η βαθμολογική κατάταξη των υποψηφίων για τη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εντάσσονται για χρηματοδότηση από τη δράση όσοι υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 50 μόρια (Βάση=50,25). Συνολικά, εντάσσονται 354 δικαιούχοι, με συνολικό ποσό 5ετίας 15.016.269,40 ευρώ (εγκεκριμένοι στη Θεσσαλία 120 παραγωγοί). Επισημαίνεται από την αρμόδια υπηρεσία ότι οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από την ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης, ήτοι από τη 18η Μαΐου 2019. Η σύμβαση με γεωπόνο σύμβουλο, θα πρέπει να συναφθεί και κατατεθεί στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του ΠΣ εντός τριών μηνών από την απόφαση Ένταξης κάθε δικαιούχου, συνοδευόμενη από την Έναρξη Επιτηδεύματος/Εργασιών του συμβούλου, ήτοι από την 27η Ιουνίου 2019 έως και την 27η Σεπτεμβρίου 2019.

 

* * *

Παράταση για μικρές εκμεταλλεύσεις

Μικρή παράταση έως αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου έδωσε το ΥπΑΑΤ για την υποβολή αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας της πρώτης πρόσκλησης στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014 – 2020. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, από τις 3 Ιουλίου 2019 έως και τις 22 Ιουλίου 2019 (στην περίπτωση που η αίτηση στήριξης αποσταλεί ταχυδρομικά, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της σφραγίδας του ταχυδρομείου), οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) τον φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.

* * *

Περισσότεροι δικαιούχοι στα αντιχαλαζικά

Στην αλλαγή των οικονομικών κριτηρίων επιλογής των δικαιούχων αγροτών στο Yπομέτρο 5.1 «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων» προχωρά το ΥπΑΑΤ, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του ΕΛΓΑ. Ουσιαστικά, με την Υπουργική Απόφαση που αναμένεται, τροποποιούνται οι κλίμακες της τυπικής απόδοσης προς τα πάνω, προκειμένου να είναι δυνατή η ένταξη περισσότερων δικαιούχων. Η εν λόγω τροποποίηση στο υπομέτρο κρίθηκε αναγκαία, καθώς βάσει των στατιστικών στοιχείων των αιτούντων στην 1η πρόσκληση του υπομέτρου διαπιστώθηκε ότι το 40% αυτών έχει τυπική απόδοση έως 20.000 ευρώ, το 30% έχει τυπική απόδοση μεταξύ 20.000 ευρώ και 35.000 ευρώ και το υπόλοιπο 30% έχει τυπική απόδοση άνω των 35.000 ευρώ. Πλέον, αναμένεται η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.1, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 12.500.000 ευρώ, κατατέθηκαν 516 αιτήσεις στήριξης, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9.297.723,02 ευρώ (74,38% της πρόσκλησης).

* * *

Συγκομιδή "Κοντούλας"- de minimis στα "Κρυστάλλια"

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η εικόνα της φετινής εγχώριας παραγωγής αχλαδιών στις μεγάλες παραγωγικές εστίες. Στον Τύρναβο αρχίζουν και συγκομίζονται κάποιες μικρές ποσότητες Κοντούλας, ενώ η συγκομιδή των πρώιμων Santa Maria και Coscia αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Στο μεταξύ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε πως πήραν ΦΕΚ τα de minimis για τα αχλάδια Κρυστάλλια. Η ενίσχυση αφορά συνολική έκταση 17.360 στρεμμάτων και το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού είναι 70 ευρώ/στρέμμα. Αιτία του έκτακτου αυτού μέτρου ήταν η μειωμένη παραγωγή λόγω έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της καρποφορίας το 2018.

* * *

Ελπίδες για τις ξεχασμένες εξισωτικές

Σημαντικές ελπίδες για την επίλυση της «αδικίας των εξισωτικών 2013 και 2014» δίνει απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό του μόνιμου βοσκοτόπου για το έτος 2018, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ «με το νέο νομικό κεκτημένο που δημιουργήθηκε, όλα είναι πλέον ανοιχτά για την επέκταση της εφαρμογής του και για το έτος 2013».

* * *

Συμβουλές και συστάσεις για ασφαλή προϊόντα

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών κι άλλων εχθρών αγροτικών προϊόντων, παρέχοντας συγκεκριμένες πληροφορίες για ψεκασμούς κι άλλες καλλιεργητικές πρακτικές παρέχει, με ανακοίνωσή του, το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας Βόλου. Αναλυτικότερα παρέχει πληροφορίες για την καρπόκαψα της δαμασκηνιάς, για τα έντομα ανάρσια, καρπόκαψα και φυλλοδέτη ροδακινιάς και νεκταρινιάς και για την ασθένεια Μονίλια (για βερικοκιά─ροδακινιά–νεκταρινιά─δαμασκηνιά). Για τη μύγα της Μεσογείου την εποχή αυτή διαπιστώνεται σημαντική δραστηριότητα των ακμαίων του διπτέρου σε όλες τις περιοχές (πεδινές και ημιορεινές), αλλά και προσβολές σε καρπούς.

Επίσης σχετικές ανακοινώσεις εκδόθηκαν και για εχθρούς και ασθένειες του αμπελιού, της αχλαδιάς και της μηλιάς, της υπαίθριας τομάτας, αλλά και στο καρπούζι και το πεπόνι.

Το Κέντρο τονίζει πως «επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

* * *

Ανοδος της θερμοκρασίας

Φυσιολογικές χαρακτηρίζονται για τις αγροτικές καλλιέργειες οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών στη Θεσσαλία. Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί, η θερμοκρασία 21 με 31 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Τρίτη ο υδράργυρος θα ανέβει στους 34 βαθμούς και την Τετάρτη στους 36 βαθμούς. Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές που τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Θερμοκρασία σε πτώση (31 έως 34 βαθμούς Κελσίου). Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, θερμοκρασία αμετάβλητη (32 έως 34 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass