Η χρήση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων στη Λάρισα. (Μέρος 1ο)

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2019 22:20

Στις 20/5/2019 οργανώθηκε στη Λάρισα από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ημερίδα για τις εφαρμογές των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (UAV, Drones) στη Γεωργία.

Θέλω να σημειώσω ότι το ΙΒ και ΚΦ είναι ένα ισχυρό τμήμα της ερευνητικής υποδομής της Θεσσαλίας και θα πρέπει οι αγρότες και οι επιχειρήσεις της περιοχής να συνεργαστούν με τους ερευνητές τους για να επωφεληθούν από τις γνώσεις τους και τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Το Ινστιτούτο, με τα άλλα γεωργικά Ινστιτούτα όπως το ΙΕΤΕΘ του ΕΚΕΤΑ με έδρα τον Βόλο, αλλά και άλλα Ιδρύματα μαζί με το Τριτοβάθμιο Ίδρυμα πρέπει να αγκαλιαστούν από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και όχι μόνο. Να αναπτυχθούν συνεργασίες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές κυρίως όμως τον αγροτικό κόσμο και την οικονομία της περιοχής.

Αρκετοί αγρότες παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και την επίδειξη στο τέλος της ημερίδας. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες ημερίδες για να ενημερώνονται οι αγρότες για τις νέες τεχνολογίες, να αντιληφθούν τι πραγματικά δυνατότητες έχουν και να αποφεύγουν πολλές σχετικές μυθολογίες. Κυρίως να καταλάβουν πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν στη διαχείριση των καλλιεργειών τους αυξάνοντας τις αποδόσεις τους, μειώνοντας τις εισροές και το κόστος παραγωγής.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκαν πέντε παρουσιάσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών των νέων τεχνολογιών στη γεωργία με επίκεντρο τη χρήση drones.

Αρχικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ. Λεωνίδας Τούλιος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του Ινστιτούτου και των Τμημάτων του καθώς και του προσωπικού που υπηρετεί. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υποδέχτηκε πολλούς νέους επιστήμονες που ανανέωσαν το προσωπικό του και έδωσαν νέα ώθηση στη Γεωργική Έρευνα. Είναι ευχάριστο ότι νέοι επιστήμονες βρήκαν εργασία και αξιοποιούν τα προσόντα τους στη χώρα καθώς τα Πανεπιστήμια φθίνουν συνεχώς από έλλειψη προσωπικού και πόρων.(Θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον κ. Τσαυτάρη που ως υπουργός Γεωργίας έδωσε τις θέσεις αυτές. Καλά είναι να δίνουμε τα εύσημα σε όσους συμβάλλουν πραγματικά στην ανάπτυξη της γεωργίας μας). Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Εργαστήριο Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης και τις δράσεις του. Έκανε επίσης μια εισαγωγή στην τηλεπισκόπηση και τη χρήση της στη Γεωργία. Εξήγησε ότι η τηλεπισκόπηση μετρά το φάσμα της ανακλώμενης ηλιακής ακτινοβολίας και από αυτό εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για την κατάσταση των φυτών όπως οι καταπονήσεις από αιτίες όπως υδατικές, επάρκειας θρεπτικών στοιχείων και ασθενειών. Η διαπίστωση αυτών των καταπονήσεων βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών αλλά και άλλων εφαρμογών όπως εξήγησαν οι επόμενοι εισηγητές.

Ο Δρ. Γ. Π. Πετρόπουλος, ερευνητής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (από το νέο αίμα του Ινστιτούτου) που ακολούθησε έκανε μια «Εισαγωγή στις σύγχρονες τεχνολογίες Γεωπληροφορικής στη Γεωργία». Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γεωργία και συνέκρινε τη συμβατική ή κλασική Γεωργία με τις δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Αναφέρθηκε στη συμβολή που μπορούν να έχουν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) και στις δύο Γεωργίες. Ανέλυσε συνοπτικά την τηλεπισκόπηση και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επωφελώς από τους αγρότες και πώς αυτή συνδυάζεται με τα ΓΣΠ και τεχνολογίες προσδιορισμού θέσης (GPS). Αναφέρθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας θεματικών χαρτών και συνδυασμού τους για εξαγωγή συμπερασμάτων. Τέλος έδωσε μια σειρά παραδειγμάτων εφαρμογών στον γεωργικό τομέα αλλά και γενικότερα και τις αναμενόμενές ωφέλειες.

Οι συνεργάτες του κ. Σπύρου Φουντά, (Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπ. Παν. Αθηνών) Βασίλης Ψηρούκης, Κωνσταντίνος Γριβάκης και η Νικολέττα Δάρα παρουσίασαν εφαρμογές των drones στη γεωργία ακριβείας. Αναφέρθηκαν στον εξοπλισμό που διαθέτει το Εργαστήριο, στη δυνατότητά του με χρήση πολυφασματικής κάμερας (κάμερα που μπορεί να μετρά τέσσερις περιοχές φάσματος, συνήθως ενδιαφέρει το ερυθρό και το κοντινό υπέρυθρο για εκτίμηση του δείκτη NDVI, αλλά και πραγματική εικόνα του αγρού από ένα ύψος πάνω από την επιφάνεια) να εντοπίζει καταπονήσεις των φυτών στο χωράφι ως βάση για την αντιμετώπισή τους. Παρουσίασαν μια σειρά εφαρμογών που έκανε το Εργαστήριο σε διάφορες καλλιέργειες συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών. Ενδιαφέρουσα ήταν μια εφαρμογή με χρήση θερμικής κάμερας των πληθυσμών των κουνελιών στη Λήμνο που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Η θερμική κάμερα μετρά την υπέρυθρη ακτινοβολία σωμάτων με υψηλότερη θερμοκρασία όπως τα θηλαστικά και εντοπίζει τα κουνέλια, οπότε μπορεί να διευκολυνθεί ο έλεγχός τους. Σημειώνω ότι θερμικές κάμερες έχουν εφαρμοστεί στο Ισραήλ για τη διάγνωση της καταπόνησης των φυτών από έλλειψη νερού και εφαρμόστηκαν στην άρδευση αμπελώνων και βαμβακιού.

 

Γράφει ο Φάνης Γέμτος*

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass