«Ιδιωτικοποίηση συνεπάγεται ακριβότερο ΕΛΓΑ»

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2019 16:04

«Όταν στις προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης δεν απαντώνται καίρια και βασικά ερωτήματα (που αφορούν στον πρωτογενή τομέα), δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή δεν υπάρχει σχέδιο ή δεν γνωρίζουν.

Διαλέξτε και πάρτε, αλλά και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα». Τα παραπάνω σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός έθεσε μία σειρά ερωτημάτων για καίρια ζητήματα που αφορούν στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΕΛΓΑ, προειδοποιώντας πως μία ενδεχόμενη είσοδος στον τομέα της ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα θα σημάνει σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται από μία πρωτοτυπία: Δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις, αλλά διαπιστώσεις.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, ανέρχονται στο 25% του συνολικού πληθυσμού. Αυτοί περίμεναν να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό κάποιες βασικές πολιτικές εν συντομία κι εν συνεχεία από τον αρμόδιο υπουργό την εξειδίκευση αυτών των πολιτικών. Περίμεναν να ακούσουν για την έννοια του «ενεργού αγρότη», που επιτάσσει η Ε.Ε., περίμεναν να ακούσουν ποια είναι τα ακριβή περιβαλλοντικά μέτρα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Περίμεναν επίσης τη θέση του για την πιθανότητα εξωτερικής σύγκλισης, για τις αρνητικές πιθανές συνέπειες του Brexit στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Περίμεναν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς να ακούσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανοιχτή διαβούλευση στη χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ, όπως επίσης και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, εκτός κι αν έχετε την εντύπωση ότι δεν είναι υψηλό. Να σας θυμίσω εδώ τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για την επαναφορά του «αγροτικού πετρελαίου». Τι θα γίνει με το αφορολόγητο και το ακατάσχετο των επιδοτήσεων. Περίμεναν να ακούσουν για την – εξαγγελθείσα από εμάς – ρύθμιση για τη μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμών.

Αντ’ αυτού, ακούσαμε γενικές και αόριστες έννοιες, για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Ανέφερε επί λέξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους μικροκαλλιεργητές και να προστατεύσουμε το αγροτικό εισόδημα με αγροτικές επενδύσεις». Ποιοι θα κάνουν τις επενδύσεις; Ξέχασε και ξεχνά τον βασικό πρωταγωνιστή, τον ίδιο τον αγρότη. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητά των αγροτικών επιχειρήσεων; Αυτά είναι πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, στις 18/12/2018 ο ΕΛΓΑ αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό γιατί υπήρχαν αδικίες. Γιατί δεν διαλέγετε τον δρόμο της αποκατάστασης αυτών των αδικιών με έναν ΕΛΓΑ δημόσιο; Γιατί δεν διαλέγετε αυτό που έχουν ζητήσει όλοι θεσμικοί φορείς, να καλύπτονται και άλλα ζημιογόνα αίτια και πηγαίνετε κατευθείαν στην ιδιωτική ασφάλεια; Το είπε από τούτο εδώ το βήμα ο κ. Βορίδης και το ανέφερε και στην πρωινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ. «Αρχίζει η συζήτηση για μια σχέση δημοσίας και ιδιωτικής ασφάλισης» είπε χαρακτηριστικά. Να θυμίσω πως σήμερα η αξία του ασφαλίστρου ανέρχεται στο 4% περίπου της καλλιέργειας για να καλύψει το 80%. Γνωστή ασφαλιστική εταιρεία πρότεινε 14%. Θα το βρείτε μπροστά σας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass