Επαρκή τρόφιμα χωρίς να είναι σπάταλη

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2019 19:30

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η αρδευόμενη γεωργία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Πανταζής Γεωργίου, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, οι οποίες αφορούν -μεταξύ άλλων- σε συλλογή αξιόπιστων αγρομετεωρολογικών δεδομένων και χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η γεωργία σήμερα είναι η παραγωγή επαρκών τροφίμων για έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό σε ένα πολύπλοκο πλαίσιο αυξημένων απαιτήσεων για τροφή, αυξημένου ανταγωνισμού για το νερό και τη γη, κλιματικών αλλαγών και σωστής διαχείρισης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης του αρδευτικού νερού απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση στη λειτουργία και τη διαχείριση του συστήματος: υδροληψία - μεταφορά - διανομή - εφαρμογή στο χωράφι.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εργασιών ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) για την παρουσίαση καλών πρακτικών Κυκλικής Οικονομίας με εφαρμογή στον κλάδο της Αγροδιατροφής, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του έργου EMBRACE.

Τις δράσεις του EMBRACE παρουσίασε ο υπεύθυνος του Έργου, αναλυτής της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΕ, Κωνσταντίνος Στυλιαράς. Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ολοκληρωμένη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα (εστιάζοντας στον υπο-κλάδο του κρασιού) προς την κατεύθυνση εφαρμογής επιχειρηματικών μοντέλων Κυκλικής Οικονομίας. Η ολοκληρωμένη υποστήριξη αναφέρεται στην υλοποίηση δράσεων που αφορούν τόσο στο εσωτερικό των επιχειρήσεων όσο και στο εξωτερικό τους περιβάλλον.

Ξεκινώντας από την ενδυνάμωση της ικανότητας των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας μέσω στοχευμένων δράσεων εκπαίδευσης, το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πιλότο για τον σχεδιασμό δράσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων στο πεδίο της Κυκλικής Οικονομίας στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα υλοποιηθούν παράλληλα δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων φορέων στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και την υποστήριξη πολιτικών στο σχετικό πεδίο.

Η πιλοτική εφαρμογή των προτεινόμενων μετασχηματισμών του επιχειρηματικού μοντέλου, καθώς και η ενσωμάτωση των προτεινόμενων πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο υποστηρίζονται από ευρωπαϊκό δίκτυο που δημιουργήθηκε για την υλοποίηση των δράσεων αυτών και λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου. Μέσου του δικτύου αυτού, δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για φορείς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass