Συνεταιρισμοί, ελληνοποιήσεις στο τραπέζι διαλόγου με Βορίδη

ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2019 17:48

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όλο και πιο συχνά τη χώρα μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενημέρωσαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), σε μεταξύ τους συνάντηση (φωτ.).

Ο αρμόδιος υπουργός κατέστησε σαφές πως αυτά αναγνωρίζονται από το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων μας, κάτι που αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα και ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. «Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στο διεθνές περιβάλλον» είπε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης κινείται στην κατεύθυνση της οργάνωσης των παραγωγών με βάση τη νέα ΚΑΠ, με στόχο την πράσινη αγροτική ανάπτυξη και την ευφυή γεωργία.

Οι δύο πλευρές μίλησαν επίσης για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον ισχύοντα νόμο για τους συνεταιρισμούς, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να υπογραμμίζει πως η σύνταξη ενός νέου νόμου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα. «Επιθυμούμε έναν συνεταιριστικό νόμο, ο οποίος θα βάλει τέλος στην παλιά εποχή» είπε σχετικά ο κ. Βορίδης.

Τέλος, αναφορά έγινε και στις παράνομες ελληνοποιήσεις, με τον κ. Βορίδη να εκφράζει την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στη μελέτη του υπάρχοντος κυρωτικού πλαισίου, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού σε συνδυασμό και με τις τεχνολογικές δυνατότητες που πλέον παρέχονται για την καλύτερη περιφρούρηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης συναντήθηκε προχθές με εκπροσώπους από Ενώσεις και Συνδέσμους της παραγωγικής αλυσίδας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (Π.Ε.Π.Τε.Γ.), αρχικά ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως, μεταξύ άλλων, αυτό της θεσμικής εκπροσώπησής τους αλλά και αυτό του αποκλεισμού τους από διάφορες θέσεις, χωρίς ο αποκλεισμός αυτός να δικαιολογείται από τις γνωστικές απαιτήσεις για την πλήρωσή τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα εξετάσει τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να επιλυθεί τόσο το θέμα της θεσμικής εκπροσώπησης του κλάδου όσο και αυτό του αποκλεισμού των μελών της Ένωσης, ώστε να αρθεί οποιαδήποτε σε βάρος τους αδικία.

* Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ). Εκεί, τέθηκε το θέμα βελτίωσης του ισχύοντος πλαισίου για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της επικαιροποίησης του Προεδρικού Διατάγματος περί τυποποίησης, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των επιτραπέζιων ελιών, κάτι που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεδέχθη, ενώ συμφωνήθηκε και η δημιουργία μητρώου μεταποιητικών μονάδων της επιτραπέζιας ελιάς.

Το θέμα της υπολίπανσης των ελληνικών εδαφών, καθώς και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και η Υπουργική Απόφαση που αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων (νέου τύπου), συζητήθηκαν μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και των εκπροσώπων του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (Σ.Π.Ε.Λ.).

Ο κ. Βορίδης από τη μεριά του δεσμεύθηκε ότι θα εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν τόσο η ΚΥΑ όσο και η Υπουργική Απόφαση και υπογράμμισε ότι θα δώσει εντολή για να προσαρμοστεί η εθνική νομοθεσία στα δεδομένα του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, (1009/2019) ο οποίος αφορά στην κυκλοφορία των λιπασμάτων με σήμανση CE.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass