Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2019 22:00
Συνάντηση Βορίδη με εκπροσώπους της νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Συνάντηση Βορίδη με εκπροσώπους της νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων

Για τα μέτρα πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων και για την πάταξη των παρανόμων ελληνοποιήσεων συζήτησαν οι εκπρόσωποι της νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον Λαρισαίο πρόεδρο Γιάννη Μπούρα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Παράλληλα αναφέρθηκαν και στην αγωνία που τους διακατέχει σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης από την πλευρά του έκανε σαφές ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος της Αφρικανικής πανώλης στα ελληνικά ζώα. Επιπροσθέτως, επανέλαβε τη σαφή βούλησή του να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της μάστιγας των παρανόμων ελληνοποιήσεων προς όφελος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας. Αναφορικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι θα υπάρξει επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών για την πολιτική παρότρυνσή τους για την ευμενέστερη δυνατή λύση προς όφελος των χοιροτρόφων.

 

* * *

Στο ΥΠΑΑΤ ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εξειδικευτούν οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ, το περίγραμμα των οποίων παρουσιάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο και κατά τις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

* * *

Ομαλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια

Αν και όψιμη η φετινή καλλιέργεια βαμβακιού στη Θεσσαλία, λόγω των βροχών του Μαΐου και του Ιουνίου, μέχρι στιγμής αυτή εξελίσσεται ομαλά. Στην παρούσα φάση το φυτό βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία και απαιτεί συχνό πότισμα. Μέχρι στιγμής οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές που πέφτουν στον κάμπο έχουν γλιτώσει τους αγρότες από κάποια έξοδα, ενώ οι αρμόδιοι των ΤΟΕΒ διαβεβαιώνουν ότι η επάρκεια του υδάτινου αποθέματος σε Ταμιευτήρες και λίμνη Πλαστήρα είναι ικανοποιητική. Μέχρι και τον 15Αύγουστο οι αρδεύσεις στο βαμβάκι θα πρέπει να είναι συχνές. Το ευχάριστο επίσης είναι ότι η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου του Υπ.Α.Α.Τ. εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι διαπιστώνονται «χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με βάση και το δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας. Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα φέτος θα υπάρξουν ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις, αλλά και ποιοτική παραγωγή. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στη διεθνή αγορά και δεν γίνονται πράξεις αγοραπωλησίας, ενώ μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας. Πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή κυμαινόταν στα 55 λεπτά και τώρα βρίσκεται στα 45λ. Ελπίζουμε μέχρι και το Φθινόπωρο η κατάσταση να βελτιωθεί και οι παραγωγοί να απολαύσουν την τιμή που τους αρμόζει για το ποιοτικό προϊόν που θα παραδώσουν».

 

* * *

Συνεδρίαση ΣΑΣΟΕΕ στον Βόλο

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, είχε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ, κ. Νικήτας Πρίντζος.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από τον κ. Πρίντζο «άκρως εποικοδομητική και χρήσιμη, μεγάλης διάρκειας, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας. Πολύ διεξοδικά συζητήθηκε το θέμα της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), το θέμα του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, καθώς και άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος».

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Βορίδης ζήτησε από τον ΣΑΣΟΕΕ (στην οποία ο κ. Πρίντζος είναι αντιπρόεδρος) να αποτελεί εφεξής καθοριστικό σύμβουλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΣΟΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου στον Βόλο, θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις για να κατατεθούν στον Υπουργό. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Βορίδης θα επισκεφθεί, όπως δήλωσε στον Πρόεδρο κ. Πρίντζο, πολύ σύντομα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και τη Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ.

 

* * *

Κλιματική αλλαγή

Οι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, βρίσκουν απροετοίμαστους τους αγρότες σε πολλές χώρες, όπου οι καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια αντιμετωπίζουν συνθήκες υψηλού στρες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, καταγράφεται τεράστια πίεση στους αμπελώνες της Γαλλίας και ειδικά του Μπορντό, ενώ ήδη έχει προβλεφθεί σαφής μείωση των αποδόσεων σε ελαιώνες της Ιβηρικής χερσονήσου και της Ιταλίας. Εκεί που τα πράγματα παίρνουν απρόβλεπτες διαστάσεις είναι στις παραγωγές σιτηρών, καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων (ελαιοκράμβη) και ειδικά σε περιοχές που ποτέ δεν ήταν αρδευόμενες γι’ αυτές τις καλλιέργειες. Ενδεικτικό ωστόσο του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης που υποχρεώθηκε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρωθούν νωρίτερα και σε μεγαλύτερο εύρος οι προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς της χώρας, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνουν και άλλες χώρες.

 

* * *

Ζέστη και αίθριος καιρός

Στη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν υψηλές μεν, φυσιολογικές δε για την εποχή, θερμοκρασίες, προς ικανοποίηση των παραγωγών, οι οποίοι προσπαθούν να συνέλθουν από τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές-χαλάζι στα μέσα του τρέχοντος μήνα. Σήμερα Παρασκευή προβλέπεται αίθριος καιρός και θερμοκρασία μέχρι 36 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί άνοδος του υδραργύρου (μέχρι και 39 β), ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία μέχρι και την Τρίτη.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass