Η χρήση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων στη Λάρισα

(Μέρος 2ο)

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2019 22:02

Ο Μάριος Πραπόπουλος BEng, MSc, “ Δήμητρα Εμπορική ΜΙΚΕ” έκανε μια γενική εισαγωγή στη γεωργία ακριβείας με τη χρήση Τηλεπισκόπησης και σε ψεκασμούς από αέρος που μπορούν να γίνουν με κατάλληλα εξοπλισμένα drones.

Αναφέρθηκε αρχικά σε μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως στα τεχνικά έργα, στην κατάσβεση πυρκαγιών κ.λπ. και κατέληξε στις εφαρμογές στη γεωργία και ιδιαίτερα στη γεωργία ακριβείας. Αναφέρθηκε στις απαιτήσεις για εξοπλισμό (κάμερες, λογισμικό κ.λπ.) για τη χρήση των drones αλλά και στην ανάγκη λήψης πτυχίου χειριστή drone, κάτι μάλλον αρκετά δύσκολο αλλά και απαραίτητο για την ασφάλεια όλων. Εξήγησε τις δυνατότητες χρήσης των drones για ψεκασμούς από αέρος που μπορεί να δώσει σημαντικά πλεονεκτήματα εντοπισμένων ψεκασμών σε περιοχές του χωραφιού χωρίς να χρειαστεί να κυκλοφορήσουμε με το τρακτέρ μέσα στη φυτεία. Στο τέλος της ημερίδας έγινε και επίδειξη ενός drone με ψεκαστικό εξοπλισμό που προγραμματίστηκε να ψεκάσει (με νερό, όχι φάρμακο) ένα χωράφι του Ινστιτούτου.
Ο επόμενος ομιλητής κ. Βασίλης Πολύχρονος, τεχνικός διευθυντής “Geosense IKE” αναφέρθηκε στην επεξεργασία πολυφασματικών δεδομένων με το λογισμικό Pix4Dfields. Αναφέρθηκε σε drones τόσο σε μορφή ελικοπτέρων όσο και αεροπλάνων που έχουν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες κάλυψης μεγάλων εκτάσεων. Έδειξε πόσο εύκολο είναι να πάρουμε μια εικόνα από τον αέρα και να την αναλύσουμε με το λογισμικό που διαθέτει η εταιρεία και σε λίγα λεπτά να έχουμε εικόνα των σημείων του χωραφιού που παρουσιάζουν καταπόνηση και να πάμε να τα ελέγξουμε και να τα διαχειριστούμε. Μια ωραία εικόνα μού έκανε εντύπωση όπου μπορούσες να δεις τα φυτρωμένα φυτά στο χωράφι. Από την εικόνα μπορείς να μετρήσεις τον αριθμό των φυτών στο μέτρο γραμμής και να βρεις τυχόν κενά που υπάρχουν. Όταν θυμάμαι τα χιλιόμετρα που κάναμε προσπαθώντας να εκτιμήσουμε το φύτρωμα του βαμβακιού για να αποφασίσουμε επανασπορές τον παλιό καλό καιρό σκέφτομαι πόσο αυτή η εικόνα θα διευκόλυνε τη ζωή μας. Ο εισηγητής μάς έδωσε μια εύκολη εικόνα λειτουργίας του λογισμικού αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα χρειάζονται εκπαίδευση για να τα χρησιμοποιήσουμε και κυρίως να καταλάβουμε τι μας λένε οι εικόνες που έχουμε από την ανάλυση. Επομένως τίποτα δεν έρχεται μόνο του αλλά χρειάζεται προσπάθεια και δουλειά για να μας δώσει μια εικόνα της φυτείας μας και να μας βοηθήσει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τον χειρισμό των καταπονήσεων. Εδώ απαιτείται γνώση του φυτού και των συνθηκών του χωραφιού που έχει ο αγρότης που θα καταλάβει καλύτερα τι λένε οι εικόνες.
Η τελευταία παρουσίαση από τον κ. Παναγιώτη Περγαντά, βιολόγο, “Βιοεφαρμογές ΕΠΕ” είχε δύο τμήματα: τη χρήση drone στη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για προστασία της Δημόσιας Υγείας και τις Διαδικασίες – Αδειοδοτήσεις. Στο πρώτο μέρος ο εισηγητής αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός προτύπου (μοντέλου) πρόβλεψης κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Το σύστημα συγκεντρώνει στοιχεία για μια περιοχή, όπως χάρτες περιοχής, περιβαλλοντικά, εντομολογικά και κοινωνικά δεδομένα, καθώς και στοιχεία ψεκασμών και με έναν αλγόριθμο παράγει στοιχεία έγκαιρης προειδοποίησης για τη δημόσια υγεία.
Στο δεύτερο μέρος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις αδειοδότησης της λειτουργίας των drones. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται τόσες ενέργειες όσα τα πρόσωπα των παιδιών στο σχολικό λεωφορείο της εικόνας. Είναι μάλλον προφανές ότι η χρήση οχημάτων στον αέρα πρέπει να διέπεται από κανόνες για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος σε αεροπλάνα και ελικόπτερα. Προφανώς είναι απαραίτητη μια άδεια χειριστή για να γνωρίζει πώς θα πετάξει το όχημα και τι πρέπει να αποφεύγει. Πάνω σε αυτό η ελληνική γραφειοκρατία, για να είναι πάντα στην ασφαλή πλευρά, γέμισε κανόνες. Μέχρι σχέδιο πτήσης πρέπει να κατατίθεται για να γίνει ένας ψεκασμός. Υποθέτω ότι κάποια μέτρα χρειάζονται, αλλά καλά είναι να περιοριστούμε στα πραγματικά απαραίτητα για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν τα drones στη γεωργία.
Ένα γενικό συμπέρασμα από την ημερίδα είναι ότι τα drones μπορούν να μας βοηθήσουν στην καλή διαχείριση των αγροκτημάτων μας. Οι εφαρμογές είναι πολλές στον εντοπισμό καταπονήσεων των καλλιεργειών μας.
Αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου, δηλαδή του φυτού και του εδάφους για να μετατρέψουμε την πληροφορία σε απόφαση διαχείρισης της φυτείας και εδώ χρειαζόμαστε ειδικούς που να αναλύουν τις πληροφορίες σωστά και επωφελώς για τον αγρότη και το περιβάλλον. Ίσως το πρόγραμμα αγροτικών συμβούλων ορθά εφαρμοσμένο να δώσει δυνατότητες ανάπτυξης νέων εταιρειών που θα καλύψουν σωστά τις δημιουργούμενες ανάγκες και θα εκπαιδεύσουν τους αγρότες να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες. Οι ξερόλες πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να στρωθούν να εκπαιδευτούν για να πετύχουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass