Ξεκινούν έλεγχοι για την πανώλη των χοίρων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ * ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ-ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΟΥΣ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2019 15:20

Επισκέψεις στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις τους, στο πλαίσιο της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας, τα οποία είχαν επισημάνει κατά το σεμινάριο που διεξήχθη στην Υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2018, θα πραγματοποιήσουν από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, κλιμάκια της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΟΙΚΟΣΙΤΟΙ ΧΟΙΡΟΙ

Σε σχετική ανακοίνωση ενημερώνει τόσο τους κατόχους οικόσιτων χοίρων, όσο και τους χοιροτρόφους του νομού Λάρισας για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:

1. Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου, ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο ή έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων, και ειδικότερα αγριογούρουνων.

2. Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο των χοίρων και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων, δηλαδή χρήση σαπουνιού και απολυμαντικού διαλύματος.

3. Καθαριότητα του χώρου στέγασης των χοίρων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων.

4. Περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στον χώρο στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό.

5. Σωστή συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων.

6. Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.

7. Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων με τη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων εξωτερικής χρήσης στον περιβάλλοντα χώρο.

8. Τακτική χρήση κατάλληλων εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα.

9. Αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο.

10. Δήλωση των χοίρων τους με πρόσφατη απογραφή στις κατά τόπους Δ/νσεις Κτηνιατρικής και άμεση σήμανση αυτών με ενώτια.

 Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι απαγορεύεται:

1. Η είσοδος ή ενδεχόμενη μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στον χώρο στέγασης των χοίρων.

2. Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων.

3. Η είσοδος κυνηγών και του εξοπλισμού τους, καθώς και των ενδυμάτων και των υποδημάτων τους στον χώρο στέγασης των χοίρων.

4. Η παραμονή χοίρων, προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις, εκτός περιφραγμένων χώρων της εγκατάστασης.

ΠΡΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Υπογραμμίζεται ότι όλα τα παραπάνω μέτρα συντελούν στην αποφυγή εισόδου και εξάπλωσης της ασθένειας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ευρίσκεται σε περιοχές της γειτονικής Βουλγαρίας. Πρέπει οι χοιροτρόφοι να προβούν σε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελευθέρας βοσκής, καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων μετά από βρώση μολυσμένης ζωοτροφής ή επαφή τους με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό ή άλλα αντικείμενα. Για την επιτυχία όλων των παραπάνω καλούνται οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των χοιροτρόφων να συνδράμουν τις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες:

1. Στην εφαρμογή των σχολαστικών μέτρων βιοασφάλειας με κάθε πρόσφορο μέσον εκ μέρους των μελών τους.

2. Στην ενημέρωση των οικείων κτηνιατρικών υπηρεσιών για την ύπαρξη οικόσιτων εκτροφών σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις εκτροφές τους.

3. Στον έλεγχο και τη συντήρηση των περιφράξεων των εγκαταστάσεών τους.

4. Στην άμεση απογραφή των χοίρων τους και την προσκόμιση των σχετικών δελτίων στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής τους.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων τους στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και μη σήμανσης των χοίρων τους, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και δεν χορηγείται καμία μεμονωμένη αποζημίωση ή ενίσχυση, όταν διαπιστώνεται ότι η τυχόν εμφάνιση της ασθένειας των χοίρων προκλήθηκε εσκεμμένα ή από αμέλεια του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass