Οι περιοχές που εμφανίστηκε πράσινο σκουλήκι στα βαμβάκια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΟΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2019 17:06 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Αυγ 2019 17:31

Χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού παρατηρούνται στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας και μόνο σε μεμονωμένες περιοχές του Δ.Δ. Αγ. Αναργύρων (περιοχή υπόλοιπο Κραννώνα) εμφανίζονται υψηλές συλλήψεις πεταλούδων πράσινου σκουληκιού.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, η οποία σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ «στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία μας, μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξητική τάση των συλλήψεων πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού σε διάφορες περιοχές, όπως των Δ.Δ. Νίκαιας (περιοχές Βρύση και Τσαπουρνιά) και Βαμβακούς (περιοχές Μαγούλα και Μεριάδες) όπου εμφανίζονται πολύ υψηλές συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού, ενώ σχετικά υψηλές συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού διαπιστώνονται σε μεμονωμένες περιοχές των Δ.Δ. Αγ. Αναργύρων (περιοχή Υπόλοιπο Κραννώνος), Κιλελέρ (περιοχή Μπαλουκιές), Σκοτούσας (περιοχή Λάκκα) και Τερψιθέας (πλησίον του Δ.Δ. Ελευθεραί). Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης, πλην μεμονωμένων περιοχών του Δ.Δ. Σταυρού Φαρσάλων (περιοχή 9άρια). Κάτω από το όριο επέμβασης είναι επίσης και τα επίπεδα προσβολών από ρόδινο σκουλήκι στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, ύστερα από δειγματοληψίες και έλεγχο καρποφόρων οργάνων (καρυδιών) που πραγματοποιούν υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας. Το γεγονός αυτό, δεν πρέπει να εφησυχάζει τους βαμβακοπαραγωγούς, γι’ αυτό η Υπηρεσία μας συστήνει στους παραγωγούς το προσεχές και πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 1–2 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού συστήνεται στους παραγωγούς των ανωτέρω περιοχών, αλλά και οποιασδήποτε άλλης περιοχής, όταν διαπιστώνουν τουλάχιστον περισσότερες από τέσσερις (4) ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 βαμβακόφυτα, τότε μόνο να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. Η καταπολέμηση είναι πιο αποτελεσματική όσο πιο έγκαιρα διαπιστωθεί η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) νεαρών σταδίων 1ου και 2ου (μέχρι 1 εκατοστό).

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Για το ρόδινο σκουλήκι, στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν εξονυχιστικά τα καρύδια των φυτών για τυχόν στίγματα πάνω στην επιφάνειά τους ή στο εσωτερικό τους με σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης ζωντανών προνυμφών, πραγματοποιώντας τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (ηλικίας 10-15 ημερών) από αντιπροσωπευτικά σημεία κάθε αγροτεμαχίου και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, τότε μόνο να γίνεται χημική καταπολέμηση. Το ρόδινο σκουλήκι θεωρείται «ύπουλος» εχθρός του βαμβακιού, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι νεαρές προνύμφες του ρόδινου σκουληκιού, σε χρονικό διάστημα 20-30 ωρών από την εκκόλαψή τους, ανοίγουν στα καρύδια τρύπες εισόδου, που συνήθως επουλώνονται και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Ακολούθως τρέφονται στο εσωτερικό των καρυδιών προκαλώντας αφενός μεν σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμισή τους, αφετέρου δε δυσκολεύεται η χημική καταπολέμησή του καθώς προστατεύεται από το περίβλημα του καρυδιού.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές στην καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σ’ αυτό. Παρακαλούνται οι γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας κ.ά.) και οι βαμβακοπαραγωγοί που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας (τηλ.: 2413-511.119, 2413-511.157) και με το ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου (τηλ: 24210-66.525), έτσι ώστε να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass