Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 22:08

Καλή η παραγωγή στο καλαμπόκι, ανησυχία για την τιμή

Ξεκίνησε (μετά τον Δεκαπενταύγουστο) η συγκομιδή του καλαμποκιού στον θεσσαλικό κάμπο, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται με ανάμεικτα συναισθήματα.

Αφενός ικανοποίηση για την ποιότητα της παραγωγής, καθώς φέτος ο καιρός βοήθησε, ενώ δεν σημειώθηκαν προσβολές από μύκητες, αφετέρου προβληματισμός για τις χαμηλές τιμές που ακούγονται στην αγορά, αλλά και για τις ζημιές που σημειώθηκαν σε χωριά του Πηλίου από την επιδρομή των αγριογούρουνων στα χωράφια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερότητα στα καλλιεργούμενα στρέμματα στη Θεσσαλία, ενώ οι νέες ποικιλίες που κυκλοφορούν έχουν αυξήσει τις στρεμματικές αποδόσεις στα 1.800-2.000 κιλά/στρ. Ωστόσο, οι αθρόες εισαγωγές καλαμποκιού από γειτονικές χώρες και τα αποθέματα της αγοράς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαμόγελα ως προς την πληρωμή των παραγωγών. Οι εκτιμήσεις της ντόπιας αγοράς προσδιορίζουν την προσφερόμενη μέση τιμή στα περσινά επίπεδα των 17-18 λεπτών, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. Υπενθυμίζεται ότι το καλαμπόκι έχει αυξημένο κόστος καλλιέργειας, κυρίως λόγω της άρδευσης. Όλη η παραγωγή προορίζεται για ζωοτροφές στην κτηνοτροφία, ενώ όσοι διαθέτουν μηχανήματα προχωρούν και την κοπή ενσιρώματος. Οι περισσότεροι προτιμούν τις ποικιλίες που προβλέπουν φυτείες 120-130 ημερών, ενώ λίγοι, κυρίως όσοι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επανασπορά, επιλέγουν αυτές που οδηγούν σε 3μηνίτικη σπορά-συγκομιδή.

 

Ανησυχία Πρίντζου

για εισαγωγές δημητριακών

Με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται στις τάξεις των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας, προκειμένου να μην εισέλθει στη χώρα μας η αφρικανική πανώλη που εμφανίστηκε στη γειτονική Βουλγαρία, ώστε να μην πληγεί ο κλάδος της χοιροτροφίας, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ και αντιπρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ Νικήτας Πρίντζος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον για τις εισαγωγές δημητριακών -που συνήθως είναι πολλές από τις χώρες των Βαλκανίων- προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και με τη φυτική παραγωγή.

Όπως δηλώνει ο κ. Πρίντζος «θα πρέπει το ΥΠΑΑΤ στο μέτωπο που έχει ανοίξει για να μην εισέλθει η πανώλη στη χώρα μας, να συμπεριλάβει και τον παράγοντα της εισαγωγής δημητριακών από τις χώρες των Βαλκανίων, καθώς πιθανότατα το πρόβλημα της επιδρομής αγριογούρουνων σε σιτάρια-καλαμπόκια που αντιμετωπίζουμε εμείς, να υπάρχει κι αλλού». Η εισαγωγή δημητριακών στη χώρα μας προβληματίζει τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και για τις επιπτώσεις που καταγράφονται με τις προσφερόμενες τιμές στην εγχώρια αγορά. «Στα σιτηρά αυτή τη στιγμή, λόγω θερινής ραστώνης δεν υπάρχει κινητικότητα. Το ευχάριστο είναι ότι η Τουρκία δεν είχε φέτος καλές παραγωγές. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή σκληρού σίτου στον Καναδά, που ως υπερδύναμη που είναι στην παγκόσμια αγορά, θα καθορίσει εν πολλοίς τη διεθνή εμπορική τιμή του προϊόντος. Αυτή τη στιγμή οι τιμές Fob (επί πλοίω) είναι 225 ευρώ/τόνος. Σαν ΕΒΟΛ παραλάβαμε περίπου 5.000 τόνους, όσο ήταν ο αρχικός στόχος και πληρώσαμε τελική τιμή 21,5 λεπτά/τόνο. Δώσαμε κατά τη συγκομιδή 20 λεπτά\τ. στους παραγωγούς για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα και προ 10ημέρου δώσαμε επιπλέον 1,5 λ/τ. Ελπίζουμε σαν Συνεταιρισμός να πουλήσουμε τη φετινή σοδειά τουλάχιστον στα ίδια χρήματα. Ευτυχώς η ποιότητα του προιόντος είναι άριστη».

Κανένα νέο για τεύτλα

Επιφυλακτικοί και ανήσυχοι παραμένουν οι τευτλοπαραγωγοί στον κάμπο, παρά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα, τόσο από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και από αυτή του Ανάπτυξης. Την περασμένη Τρίτη με πρωτοβουλία του Άδωνη Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών και κατόχων τευτλοεξαγωγέων, εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς και ο επανακάμψας ενδιαφερόμενος επενδυτής Λούκας Φέκερ.

Οι τελευταίες δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι Δευτέρα θα υπάρξουν νεότερα, αν και πολλές φορές αυτή η εξέλιξη έχει παραταθεί. Για το σύνολο των τευτλοπαραγωγών, οι πιθανές λύσεις είναι είτε να ανοίξει το Πλατύ Ημαθίας και να επεξεργαστεί τη φετινή παραγωγή σαν ΕΒΖ είτε να υπάρξει αίσια κατάληξη στην υπόθεση του επενδυτή. Οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά, και βέβαια το εργοστάσιο χρειάζεται συντήρηση προτού ανοίξει, ενώ η συγκομιδή πρέπει να γίνει σε έναν μήνα. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το έτος 2019, καθότι για να ισχύσει το καθεστώς της συνδεδεμένης προϋποτίθεται να παραχθεί προϊόν, να συγκομιστεί, να γίνει επεξεργασία.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να βρεθεί μια κάποια λύση, έτσι ώστε να μην αποτελεί το συγκεκριμένο ζήτημα «αγκάθι» και αιτία διαμαρτυρίας στις προσεχείς εκδηλώσεις της ΔΕΘ.

Πρόγραμμα Δακοκτονίας

Τοπικός δολωματικός ψεκασμός διενεργείται από σήμερα 23 Αυγούστου στον Δήμο Τεμπών και συγκεκριμένα στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: Γόννων, Ιτέας, Ελαίας, Μακρυχωρίου και Παραποτάμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας «υποχρεούνται οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν ελαιοκτήματα στις ψεκαζόμενες περιοχές, να παρευρίσκονται στα κτήματά τους κατά την ημέρα του ψεκασμού, ώστε να διαπιστώσουν τον ψεκασμό. Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων. Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωσή τους από την ένταξή τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας».

Τον «βομβάρδισαν» με τόνους νερού

Σε κινητοποίηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για … «καπνό σε δασική περιοχή, με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια» κοντά στη Μενδενίτσα συνέβη το παρακάτω παράδοξο περιστατικό. Στο ύποπτο σημείο έσπευσαν με επίγεια και εναέρια μέσα οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, ενώ προχώρησαν σε προληπτικές ρίψεις νερού. Λίγο αργότερα ωστόσο και αφού έλεγξαν όλη την περιοχή διαπίστωσαν ότι το σύννεφο καπνού ήταν τελικά σύννεφο σκόνης που σήκωσε γεωργικό μηχάνημα που εκτελούσε εργασίες στην περιοχή. Ωστόσο ο αγρότης που ήταν στα Καραβίδια Μώλου μέσα σε μία χαράδρα ανάμεσα στον Άγιο Χαράλαμπο και στη Μενδενίτσα πλήρωσε τη «νύφη», αφού δέχτηκε τόνους νερό στο κεφάλι του. Ο ίδιος μάλιστα έκανε το σταυρό του για το ανέλπιστο μπάνιο που έκανε στο χωράφι του, το οποίο ήταν ανώδυνο και χωρίς κάποιες προεκτάσεις για την υγεία του. Στον κάμπο πάλι, αν συνεχιστεί η λειψυδρία του τελευταίου μήνα δεν αποκλείεται κάποιοι να ζητήσουν την εναέρια βοήθεια για να ποτιστούν τα …χωράφια τους.

Δελτίο Καιρού

Αρχίζει να προβληματίζει η λειψυδρία των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς τα ποτίσματα βρίσκονται σε έξαρση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και το κόστος παραγωγής. Σήμερα Παρασκευή, αλλά και το επόμενο τριήμερο (μέχρι Τρίτη) ο καιρός θα είναι καλός, χωρίς φαινόμενα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 36 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και την επόμενη εβδομάδα δεν θα έχουμε ιδιαίτερα φαινόμενα. 

Από τον Γιώργο Ρούστα

Roustas@eleftheria.gr

Gallery άρθρου