«Να επιλυθούν προβλήματα στην καστανοκαλλιέργεια»

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ- ΒΟΡΙΔΗ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2019 15:48

«Τα τελευταία χρόνια η καστανοκαλλιέργεια εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική και ενθαρρυντικές εξαγωγικές προοπτικές. Ωστόσο, αντιμετωπίζει και σειρά προβλημάτων, που διαφοροποιούνται ανά περιοχή».

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός -που το προηγούμενο διάστημα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των δραστήριων Ομάδων Παραγωγών και συζητήσεις με καστανοπαραγωγούς της περιοχής- επισημαίνει συγκεκριμένες παθογένειες που βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της καστανοκαλλιέργειας και τις ενθαρρυντικές εξαγωγικές προοπτικές της. Όπως τονίζει «η καστανοκαλλιέργεια στον νομό Λάρισας εντοπίζεται στον ορεινό όγκο του Κισσάβου και το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί όσους ασχολούνται με αυτή είναι το ιδιοκτησιακό. Τη δεκαετία του 1930 είχαν δοθεί παραχωρητήρια κατά κυριότητα για κασταναριά, των οποίων η ισχύς στη συνέχεια τροποποιήθηκε και εν ολίγοις δημιουργεί μέχρι σήμερα προβλήματα που διαιωνίζονται. Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλει σε αυτό, είναι η προϋπόθεση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (ν. 4280/2014), την οποία έχει απωλέσει μεγάλη μερίδα καλλιεργητών, που για βιοποριστικούς λόγους έπρεπε να έχουν άλλη κύρια απασχόληση, χωρίς, όμως, να εγκαταλείψουν την καστανοκαλλιέργεια που κληρονόμησαν. Επίσης, όσοι δεν έχουν ισχυρά παραχωρητήρια, μπορούν να καλλιεργούν αντί τιμήματος. Στις νομοθετικές διατάξεις (άρθρο 2, της υπ. αριθμ. 143555/2413/13-6-16 Υ.Α) που καθορίζουν τη διαδικασία, δεν μπορούν να συμμετάσχουν μη αγρότες που καλλιεργούν τα καστανοπερίβολα επί σειρά ετών έχοντας κάνει και τα ανάλογα έξοδα. Αντιθέτως μπορούν να διεκδικήσουν την καλλιέργεια αντί τιμήματος ακόμα και συνταξιούχοι. Επιπροσθέτως, μερίδα καστανοκαλλιεργητών αντιτίθενται στο υψηλό αντάλλαγμα χρήσης που έχει θεσπιστεί, όπως και στην αναδάσωση ίσης έκτασης με εκείνης που εγκρίθηκε επέμβαση και ζητούν τη μείωση του ανταλλάγματος χρήσης και ρύθμιση σε δόσεις και την απαλοιφή της υποχρεωτικής αναδάσωσης. Τέλος, έχουν εμφανιστεί προβλήματα σχετικά με τους όρους της καθολικής και ειδικής διαδοχής, όπως επίσης και με τις διατάξεις που επιτρέπουν την καλλιέργεια σε κλίση μικρότερη του 45%».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν «σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διερευνηθούν και να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα που ταλανίζουν τους καστανοκαλλιεργητές και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass