Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2019 22:12

Υπό έλεγχο το πράσινο σκουλήκι στη βαμβακοκαλλιέργεια

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ και ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Όπως αναφέρεται «για το ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας χαμηλά επίπεδα συλλήψεων πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες τοποθεσίες των Δ.Δ. Γλαύκης, Δασοχωρίου, Νίκαιας (περιοχές Βρύση και Τσαπουρνιά), Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ και Δ.Δ. Ελευθεραί και Τερψιθέας (πλησίον του Δ.Δ. Ελευθεραί) του Δήμου Λαρισαίων, όπου εμφανίζονται πολύ υψηλές συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού. Υψηλές συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού διαπιστώνονται σε μεμονωμένες περιοχές του Δ.Δ. Φαλάνης και μέτρια επίπεδα συλλήψεων στο Δ.Δ. Κιλελέρ (περιοχή Μπαλουκιές). Με βάση τις παρατηρήσεις από ελέγχους υπαλλήλων της ΔΑΟΚ σε καρύδια που δειγματίστηκαν από βαμβακοχώραφα, διαπιστώνεται προσβολή από ρόδινο σκουλήκι άνω του ορίου επέμβασης σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Όσον αφορά στην 3η γενεά του πράσινου σκουληκιού που διανύουμε, η Υπηρεσία συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς, κυρίως των όψιμων φυτειών, στην περίπτωση που διαπιστώσουν περισσότερες από τέσσερις (4) ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 βαμβακόφυτα, να προβούν σε καταπολέμηση με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η ΔΑΟΚ τονίζει ότι η συγκεκριμένη γενεά του ρόδινου σκουληκιού μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα της παραγωγής, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί των οψιμότερων φυτειών θα πρέπει να τις ελέγχουν επισταμένως και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στο παρόν στάδιο των βαμβακοφυτειών συνιστάται στους παραγωγούς να επέμβουν με χημικά σκευάσματα εάν μετά από δειγματοληψία 100 καρυδιών διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σ’ αυτό.

* * *

Ερχεται το Ταμείο Εγγυήσεων

Ολοκληρώθηκε χθες η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και του ΥπΑΑΤ που σε λίγους μήνες θα θέσει στη διάθεση των αγροτών και των επιχειρήσεων σε πρώτη φάση ποσά ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αργότερα αναμένεται να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα γίνουν διαθέσιμα μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Εγγυήσεων και αναμένεται να καλύψουν ένα ποσοστό των μεγάλων χρηματοδοτικών κενών που υφίστανται αυτή τη στιγμή σε πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση και εκτιμώνται από το Υπουργείο σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Τη συμφωνία υπέγραψε ο υπουργός ΑΑΤ Μ. Βορίδης με τον διευθύνοντα σύμβουλο του EIF, Pier Luigi Gilibert.

* * *

Υποχρεωτικά τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου με τη νέα ΚΑΠ

«Κόκκινη» γραμμή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί η αναβάθμιση της εργαλειοθήκης για τη διαχείριση κινδύνων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αυτή τη φορά όμως με τη λήψη μέσων που θα παρέχουν ολιστικές λύσεις, όπως πρόληψη και προγραμματισμό. Σε έκθεση που δημοσίευσε το 2017 σχετικά με το ζήτημα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, η Κομισιόν παραδέχεται ότι δεν μπορεί πια το μοντέλο διαχείρισης κινδύνων να στηρίζεται ουσιαστικά μόνο σε «πυροσβεστικά» μέτρα.

Σύμφωνα με την «ΥΧ» «η Ε.Ε. στις προτάσεις της για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2020 έχει επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να στηρίζουν εργαλεία διαχείρισης κινδύνων στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, για να βοηθούν τους γεωργούς να διαχειρίζονται κινδύνους που σχετίζονται με την παραγωγή και το εισόδημα και βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό τους. Αυτό το είδος στήριξης, προτείνει, θα έχει τη μορφή χρηματοδοτικών συνεισφορών σε ασφάλιστρα για συστήματα ασφάλισης και ταμεία αλληλοβοήθειας, και θα καλύπτει κινδύνους που αφορούν τόσο στην παραγωγή όσο και στο εισόδημα, ενώ θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη. Στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, θα καταστεί υποχρεωτική η στήριξη για διάφορες δράσεις, όπως επενδύσεις και κατάρτιση για να βοηθηθούν οι γεωργοί στην πρόληψη κινδύνων ή την αντιμετώπιση των συνεπειών τους. Κάθε κράτος-μέλος οφείλει να συμπεριλάβει στο Στρατηγικό του Σχέδιο τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων».

* * *

Παραλαβή καλαμποκιού

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (ΕΑΣ Τρικάλων), με ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνει τους παραγωγούς ότι παραλαμβάνει καλαμπόκι στα σημεία AGROVIZ: 3ο χιλιόμετρο Τρικάλων – Καλαμπάκας (Δέλτα Καλαμπάκας) και στο συγκρότημα Μεγάρχης. Οι αποδόσεις στα Τρίκαλα κυμαίνονται φέτος μεταξύ 1.400-1.500 ανά στρέμμα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθορισθεί και η τιμή. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2431-072.489 (AGROVIZ), 2431-086.480.

* * *

Προθεσμίες

*Έως και την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτό – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ – το σύστημα διόρθωσης προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης Μέτρου 11 (Βιολογικές Καλλιέργειες) και συνδέονται με τις υποβληθείσες ενδικοφανείς προσφυγές.

* Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το έτος 2018, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ.

* * *

Φθινοπωριάζει ο καιρός

Με αργούς ρυθμούς μπαίνει το Φθινόπωρο μετεωρολογικά στη Θεσσαλία, καθώς η ηλιοφάνεια θα συνεχίσει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ κάποια σύννεφα θα εμφανιστούν στον λαρισινό ουρανό το απόγευμα της Κυριακής και της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να έρθουν οι πολυπόθητες βροχές. Θερμοκρασία από 14 ως 33 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη ίσως σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές, μικρής διάρκειας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass