Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2019 22:09

Συμφωνία με στρατηγικό εμπορικό συνεργάτη ο «COTTON FARSALA»

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της συλλεκτικής περιόδου και η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων επιλέγει να προχωρήσει για μία ακόμα χρονιά με κριτήριο την ποιότητα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τα μέλη της.

Όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί συμφωνία με στρατηγικό εμπορικό συνεργάτη. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ο.Π. Απόστολο Παπακωνσταντίνου «το υφιστάμενο δυσμενές διεθνές κλίμα για το βαμβάκι, το οποίο ωθεί στην εξάντληση τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς της χώρας, προβλημάτισε έντονα τα μέλη της Οργάνωσης. Αναλύθηκαν οι εμπορικές επιλογές, οι οποίες εκτός από τον πλουραλισμό τους, αποτυπώνουν, αφενός μεν την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση της Οργάνωσης «COTTON FARSALA», αφετέρου δε την τεράστια δυναμική του εγχειρήματος, που μετρά μόλις τρία χρόνια δράσης. Η σημαντικότερη όμως διαπίστωση ήταν η εμφανής στροφή του εμπορικού περιβάλλοντος όσον αφορά στην ποιότητα και η αποδοχή της σύναψης συμφωνίας με διαφορετικούς όρους και κριτήρια για το ποιοτικό προϊόν της Οργάνωσης, στον δρόμο των προτάσεων που καταθέσαμε αλλεπάλληλες φορές στην Ομάδα Εργασίας που λειτούργησε τα τελευταία χρόνια στο ΥΠ.Α.Α.Τ. για το βαμβάκι».

Μάχη για το βαμβάκι

Τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά βάμβακος, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή εκφράζουν οι παραγωγοί του θεσσαλικού κάμπου. Αφορμή αποτελούν τα μηνύματα που διαρρέουν οι εκκοκκιστές και οι μεσίτες για τη χαμηλή διεθνή τιμή του βαμβακιού, που σαφώς θα επηρεάσει και την εγχώρια τιμή πώλησης του προϊόντος, αλλά και το εκρηκτικό κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος το βράδυ της Τετάρτης στη Λάρισα, όπου υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ εκκοκκιστών και συνεταιριστών για την τιμολογιακή πολιτική. Στο αίτημα των συνεταιριστών η προσφερόμενη τιμή να επηρεάζεται από κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού, όπως η απόδοση (το μήκος της ίνας), το χρώμα, κ.λπ., η πλευρά των εκκοκκιστών δεν το αποδέχτηκε. Αυτό εκνεύρισε κάποιους συνεταιριστές, όπως π.χ. τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτη Παπαδόπουλο και τον Αθ. Καραΐσκο των Φαρσάλων, οι οποίοι αν και δεν μετέχουν στην Ομάδα Εργασίας παρέστησαν στη συνεδρίαση και έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «δεν μπορεί όλα τα βαμβάκια, ανεξαρτήτου ποιότητας, να πληρώνονται με την ίδια τιμή».

 

Υγρασία

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με ανακοίνωσή της, αποφάσισε και προτείνει στα μέλη της, παραγωγούς και εκκοκκιστές, το παρακάτω πλαίσιο συναλλαγών για την αγοραπωλησία του συσπόρου βάμβακος: «H αναρτημένη καθημερινά τιμή αγοράς στα εκκοκκιστήρια να αφορά σε παραλαβή του συσπόρου βάμβακος με υγρασία 13%-15%. Να μην γίνεται διαφοροποίηση της τιμής παραλαβής συσπόρου βάμβακος εάν η υγρασία είναι μεταξύ 13% και 15%. Σε περίπτωση που η μέση υγρασία συσπόρου βάμβακος είναι κάτω του 13% να αυξάνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με τη διαφορά κάτω του 13% (η αύξηση τιμής θα υπολογίζεται επί της καθημερινής τιμής παραλαβής εκάστης εκκοκκιστικής μονάδος). Σε περίπτωση που η μέση υγρασία συσπόρου βάμβακος είναι πάνω από 15% να μειώνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την υπέρβαση πάνω του 15% (η μείωση τιμής θα υπολογίζεται επί της καθημερινής τιμής παραλαβής εκάστης Εκκοκκιστικής Μονάδος). Αυτά θα ισχύουν όταν επικρατούν φυσιολογικές/κανονικές συνθήκες συγκομιδής. Στόχος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος είναι η διαύγεια και η ισοτιμία των συναλλαγών και η επιβράβευση της ποιότητας του προϊόντος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε δική της ανακοίνωση η Ένωση Ελλήνων Εκκοκκιστών υπενθυμίζει πως δεν θα γίνουν παραλαβές συσπόρου βάμβακος που έχει συλλεχθεί με μηχανές απογύμνωσης φυτού βάμβακος (μηχανές Stripper).

 

Ευελιξία στο καθεστώς ασφάλισης

των εργατών γης ζητά ο Χρ. Κελλας

AGROTIKO HMEROLOGIO2 KELLAS

Συνάντηση με μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, που του έθεσαν το μείζον ζήτημα του καθεστώτος ασφάλισης των εργατών γης, είχε ο αν. γραμματέας ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας. Ο Λαρισαίος πολιτικός κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, με την οποία ζητά την ευελιξία του καθεστώτος ασφάλισης εργατών γης με συγκεκριμένα μέτρα, αναδεικνύοντας συγχρόνως το πρόβλημα που παρατηρείται στην ελληνική ύπαιθρο με την έλλειψη εργατικών χεριών κι επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι παραγωγοί να κληθούν να πληρώσουν εξοντωτικά πρόστιμα τη στιγμή που έχουν κάθε λόγο να είναι νόμιμοι. Ο Λαρισαίος βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τα εξής: Είναι στις προθέσεις σας, έως ότου εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός φορέας με ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, να δώσετε άμεσα τη δυνατότητα στους αγρότες – παραγωγούς: α) να υποβάλουν χειρόγραφα τα συγκεντρωτικά στοιχεία των εργατών γης στον ασφαλιστικό φορέα στο τέλος της εβδομάδας και β) να ονοματοποιούν καθημερινά τα εργόσημα για κάθε εργάτη γης, που απασχολούν, χωρίς να απαιτείται η καθημερινή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, υποβολή των αντίστοιχων στοιχείων απασχολουμένων στον ασφαλιστικό φορέα;».

Παρόντες στην συνάντηση με τον αν. γραμματέα ΚΟ της ΝΔ, ήταν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Αθανάσιος Βλάχος, Αθανάσιος Ευθυμίου και Δημήτριος Μακαντάσης.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr