Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεθωριάζει ο «λευκός χρυσός»

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2019 22:08

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι τις τελευταίες ημέρες οι Φαρσαλινοί αγρότες, εξαιτίας του «χαμηλού» που καταγράφει η διεθνής τιμή του βαμβακιού, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της συγκομιδής του «λευκού χρυσού», ο οποίος άρχισε να χάνει την παλιά του αίγλη, σωρεύοντας μεγάλο κόστος παραγωγής και εισπράττοντας, από ελάχιστα κέρδη έως και μεγάλες ζημιές.

Στην αγορά και σε κάθε σημείο συνάντησης των αγροτών κυριαρχεί η συζήτηση για το μέλλον του φαρσαλινού και κατ’ επέκταση του θεσσαλικού βαμβακιού, που, με την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, προοιωνίζεται ακόμη και η εξαφάνισή του από την περιοχή!

Οι παραγωγοί θεωρούν τη φετινή χρονιά κομβική για τη συνέχιση της καλλιέργειας στην περιοχή, προειδοποιώντας από την πλευρά τους ότι το βαμβάκι θα εξαφανιστεί από τη Θεσσαλία σε περίπτωση που πουλήσουν με τη σημερινή τιμή, η οποία προκύπτει κατά προσέγγιση από αναγωγή μετατροπής του εκκοκκισμένου βάμβακος στο σύσπορο, και η οποία κυμαίνεται οριακά πάνω από τα 40 λεπτά (39-41 λεπτά/κιλό), μειωμένη όμως κατά 20% σε σχέση με την περσινή τιμή πώλησης.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής παίζουν τρεις παράγοντες: η διεθνής τιμή, η ισοτιμία Δολαρίου – Ευρώ και η τιμή του βαμβακόσπορου που πωλούν τα εκκοκκιστήρια, ο οποίος αποτελεί το 50% του σύσπορου και παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική τιμή.

«Αυξήσαμε την παραγωγή μας, από τα 300 κιλά/στρέμμα που ήταν παλαιότερα ένας μέσος όρος παραγωγής βαμβακιού, επενδύσαμε αγοράζοντας αγροτικό εξοπλισμό, ώστε να συμπληρώσουμε το απολεσθέν εισόδημα από την απόδοση μικρότερης τιμής, σε 400 ακόμα και 500 κιλά/στρέμμα», τονίζει Φαρσαλινός αγρότης και προσθέτει: «ανεβάσαμε το κοστολόγιο με μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης, όμως δεν γίνεται κάθε χρόνο να καλλιεργούμε προσδοκώντας υψηλές παραγωγές, καθώς ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια καλή παραγωγή έχουν οι καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς, δεν μπορούμε να καλλιεργούμε σε συνθήκες τζόγου». Στη χαμηλή τιμή προστίθεται το υψηλό κόστος παραγωγής π.χ. πετρέλαιο, άρδευση, γεωργικά εφόδια, μειωμένη ΚΑΠ και φορολογία στους αγρότες. Ενδεικτικό της φετινής κατάστασης είναι ότι πολλοί αγρότες εφόσον πουλήσουν την παραγωγή τους και πληρώσουν τα χρέη που έχουν σε γεωπόνους, τράπεζες κ.ά., να μην καταφέρουν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ ως κέρδος.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

Σχετικά Άρθρα