Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2019 22:14

Συμβουλές για την αποφύλλωση βαμβακιού

Στην παρούσα χρονική περίοδο, οι πρώιμες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 50% των καψών (καρυδιών).

Η παραγωγή είναι οψιμότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Π.Ε. Λάρισας. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ και ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Η Υπηρεσία υπενθυμίζει στους παραγωγούς που έχουν όψιμες φυτείες, ότι όταν το ποσοστό ανοίγματος των καψών είναι στο 25-40%, μπορούν να εφαρμόσουν ορμονικά επιταχυντικά σκευάσματα, τα οποία επιπρόσθετα λειτουργούν ως αποφυλλωτικά και ως βοηθητικά ωρίμανσης, καθώς αυξάνουν τον ρυθμό ανοίγματος των καψών και πρωιμίζουν τη συγκομιδή. Η δράση των ορμονικών επιταχυντικών σκευασμάτων είναι τελείως διαφορετική από εκείνη των αποφυλλωτικών, καθώς απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς που συντελεί στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των καψών, ενώ τα αποφυλλωτικά δρουν απευθείας στα φύλλα βοηθώντας στην πτώση αυτών. Τα αποφυλλωτικά σκευάσματα πρέπει να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 60% των καψών.

Η πρόωρη αποφύλλωση υποβαθμίζει την ποιότητα του βαμβακιού και αρκετές φορές επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως π.χ. μισοάνοιγμα των καψών και «καραμελοποίηση» αυτών. Επίσης, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών σκευασμάτων απαιτεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Ευνοϊκές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας (μεγαλύτερες των 15-18° C) για 4-5 ημέρες μετά την εφαρμογή.

2) Χαμηλή εδαφική υγρασία.

3) Ηλιοφάνεια.

Αντίθετες από τις προαναφερόμενες κλιματικές συνθήκες παρεμποδίζουν ή καθυστερούν τη δράση των αποφυλλωτικών. Στις περιπτώσεις που η εδαφική υγρασία είναι υψηλή ή όταν η αποφύλλωση πραγματοποιείται αργοπορημένα και αναμένονται βροχοπτώσεις, συνιστάται στους παραγωγούς να προσθέτουν αποξηραντικά των οφθαλμών σκευάσματα μέσα στο διάλυμα του αποφυλλωτικού, για την αποφυγή ανεπιθύμητων αναβλαστήσεων. Επίσης, η εφαρμοζόμενη ποσότητα του αποφυλλωτικού σκευάσματος είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μικρότερη δόση αποφυλλωτικού από τη συνιστώμενη δεν ξηραίνει τα φύλλα, ενώ μεγαλύτερη δόση από τη συνιστώμενη συνήθως ξηραίνει τα φύλλα αλλά ταυτόχρονα τα αφήνει κολλημένα πάνω στο βαμβακοστέλεχος. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος, καθώς οι ίνες του βαμβακιού αναμιγνύονται με τρίμματα ξηρών φύλλων. Η αποφύλλωση πρέπει να πραγματοποιείται 12-15 ημέρες περίπου πριν την αναμενόμενη συγκομιδή, προκειμένου να μεσολαβεί ο απαραίτητος χρόνος για την καλύτερη ωρίμανση των καψών και το ανοιγμένο βαμβάκι να μην παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί διαπιστώσουν ότι τα βαμβακόφυτα έχουν πάρα πολύ φύλλωμα, συνιστάται να κάνουν έναν πρώτο ψεκασμό με τη μισή δόση του αποφυλλωτικού (όταν έχει ανοίξει το 20-30% των καψών) για να αραιώσουν το φύλλωμα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλύτερη διείσδυση του αέρα και του ήλιου στη βάση των φυτών, διευκολύνοντας έτσι την ωρίμανση των κατώτερων καψών του φυτού, ενώ τα εναπομείναντα φύλλα του στελέχους και οι κάψες που βρίσκονται ψηλότερα συνεχίζουν φυσιολογικά την ωρίμανσή τους.

Ο συγκεκριμένος πρώτος ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιείται όταν οι κάψες στη βάση των φυτών έχουν την ηλικία που απαιτείται για να ανοίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση παρουσιάζονται φαινόμενα «καραμελοποίησής» τους.

Στη συνέχεια και αφού έχει ανοίξει το 60% των καψών, οι παραγωγοί μπορούν να προβούν στον δεύτερο ψεκασμό με το αποφυλλωτικό, η δόση του οποίου εξαρτάται από το ποσοστό του εναπομείναντος φυλλώματος. Σε κάθε περίπτωση, ο παραγωγός θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος που θα εφαρμόσει.

Σχετικά με τη συγκομιδή – αποθήκευση η Υπηρεσία επισημαίνει στους βαμβακοπαραγωγούς ότι κατάλληλο για αποθήκευση είναι μόνο το σύσπορο βαμβάκι που έχει υγρασία έως 12%, καθώς επίπεδα υγρασίας άνω του 12% συντελούν στην υπερθέρμανση του βαμβακιού και συνεπώς στην ποιοτική του υποβάθμιση.

Σύσκεψη για το βαμβάκι

Η διεκδίκηση τιμής στο βαμβάκι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα και να ανταποκρίνεται στην εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος καθώς και πρωτοβουλίες που θα ληφθούν γι’ αυτές τις διεκδικήσεις θα είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει σήμερα και ώρα 8 το βράδυ ο Αγροτικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου στην αίθουσα του Συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή των αγροτών και τις διαθέσεις τους. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, αφού προβλέπεται μείωση τιμής και συνδεδεμένης, ενώ την ίδια στιγμή τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται. Δεν ξέρω αν θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Μ. Βορίδη ή θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Όλα είναι ανοικτά. Οι αγρότες ας αποφασίσουν».

Εκλογές στον Γεωπονικό Σύλλογο

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 10:00 π.μ. στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας (Καψούρη 4) τα μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου ν. Λάρισας για να εκλέξουν την νέα διοίκηση, στο πλαίσιο της εκλογοαπολογιστικής τακτικής γενικής συνέλευσης. Τις ψήφους των αντιπροσώπων διεκδικούν 3 παρατάξεις, η Γεωπονική Ενωτική Κίνηση, η Δημοκρατική Κίνηση Γεωπόνων και η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωπόνων. Υπενθυμίζεται πως η θητεία του νέου 9μελούς Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου είναι 3ετής, έχουν υποβληθεί 12 υποψηφιότητες. Φαβορί για τη διαδοχή του κ. Δημ. Σοφολόγη (ο οποίος θα συνεχίζει μόνο στην Ομοσπονδία) στη διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου από τη ΔΑΚΕ εμφανίζονται ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας Θεοδ. Κατσής και ο πρόεδρος του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικού Τομέα Κ. Γιαννακός. Από την ΠΑΣΚ ο Χρ. Παναγούλης αναμένεται να επανεκλεγεί στο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Ερχονται βροχές

Φθινοπωρινό σκηνικό από σήμερα με βροχές και αυξημένη συννεφιά, με την ανησυχία όμως των βαμβακοπαραγωγών να μην ανοίξουν πολύ οι ουρανοί και δημιουργηθεί πρόβλημα με τη συγκομιδή του βαμβακιού. Σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει αυξημένη συννεφιά, με μικρή πιθανότητα βροχών και πτώση της θερμοκρασίας (στους 20 βαθμούς Κελσίου). Αύριο Σάββατο σταδιακή βελτίωση του καιρού, με συννεφιά, ενώ την Κυριακή ο υδράργυρος θα ανέβει στους 28 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη ο καιρός ξαναχαλάει, με βροχές, χωρίς ακραία φαινόμενα και μείωση της θερμοκρασίας.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass