Ξεκίνησε η συγκομιδή του πρώιμου βαμβακιού

ΚΑΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2019 22:10

Ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες η συγκομιδή των πρώιμων καλλιεργειών βαμβακιού στην επαρχία Φαρσάλων.

Αν και το δείγμα είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναλογία των στρεμμάτων της περιοχής, τα πρώτα στοιχεία δίνουν καλές παραγωγές από 400 έως 430 κιλά/στρέμμα, με τον καιρό να έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της παραγωγής του. Μικρή ανάπαυλα στη συλλογή της παραγωγής, τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των βροχοπτώσεων και της πτώσης της θερμοκρασίας που «φρενάρει» τη συγκομιδή, όμως τα μετεωρολογικά στοιχεία δίνουν βελτίωση και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, τις επόμενες ημέρες, με εξαίρεση την Τρίτη, οπότε ο καιρός δείχνει αστάθεια.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ

Τα «καλά» βαμβάκια σε παραγωγές συνήθως είναι έτοιμα στις αρχές του Οκτώβρη, όμως κανείς φέτος δεν ανησυχεί για την παραγωγή, όλοι κοιτούν την καθημερινή διακύμανση της τιμής, η οποία παραμένει «χαμηλή» στα χρηματιστηριακά ταμπλό, με το μέλλον να προοιωνίζεται εξαιρετικά δυσχερές και αβέβαιο. Σαν τον τζίτζικα του γνωστού μύθου αναφέρει Φαρσαλινός παραγωγός, «δεν φροντίσαμε να στραφούμε και σε άλλες καλλιέργειες, ώστε να αντέξουμε σε μια κακή χρονιά, ως προς την τιμή» και προσθέτει «δώσαμε ολόκληρο το βάρος μας στο βαμβάκι στο παρελθόν, επενδύσαμε από τα κέρδη, αλλά και με δάνεια υποθηκεύοντας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας - δικαίως βέβαια - καθώς βλέπαμε μια φαινομενική ανάπτυξη, επενδύσαμε και σπαταλήσαμε πολλές χιλιάδες ευρώ για την αγορά μηχανημάτων που θα βοηθούσαν στην αύξηση της παραγωγής μας, τώρα απλά κοιτάμε με τα χέρια ψηλά την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας που κρατά χαμηλά την τιμή».

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Βασική προϋπόθεση, προκειμένου να χορηγηθεί η ειδική ενίσχυση στους παραγωγούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η παράδοση στα εκκοκκιστήρια το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να λάβουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος για την περίοδο 2019 – 2020. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, όπως επίσης και ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουν την ελάχιστη στρεμματική απόδοση παράδοσης της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass