Το αμύγδαλο στηρίζει την οικονομία του Συκουρίου

Παρέμβαση Γ. Μανώλη για αποζημιώσεις από τον παγετό * Πλήθος κόσμου και φέτος στη Γιορτή Αμυγδάλου

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2019 22:25

Στο Συκούριο χτύπησε η καρδιά του αμυγδάλου το Σαββατοκύριακο, με τη Γιορτή Αμυγδάλου που πραγματοποιήθηκε για 19η συνεχή χρονιά.

Μια γιορτή που κάθε χρόνο αναβαθμίζεται με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη του προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούν οι παραγωγοί από τους επιστήμονες για διάφορα ζητήματα που αφορούν στο αμύγδαλο. Το αμύγδαλο για την περιοχή της Δ.Ε. Νέσσωνα είναι μονοκαλλιέργεια. Εδώ παράγεται ετησίως το 16% - 18% της ελληνικής παραγωγής αμυγδάλου, κάτι που αφενός αναδεικνύει τη δυναμικότητά του και αφετέρου καταδεικνύει την ανάγκη έργων υποδομής, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην αγροτική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή. Πέρα όμως από την περιοχή Συκουρίου, η «καρδιά» του αμυγδάλου χτυπάει στη Θεσσαλία, γιατί η Θεσσαλία παράγει το 57,5% του αμυγδάλου της χώρας κι αυτό σημάνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν μεθοδικά και δυναμικά, ώστε αυτή η καλλιέργεια να στηριχθεί και στο μέλλον τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και από τον Δήμο Τεμπών.

Τα εγκαίνια της γιορτής έγιναν παρουσία πλήθους κόσμου προχθές, το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Θέμιδος.

Είχε προηγηθεί η έναρξη του διαγωνισμού αμυγδαλογλυκισμάτων, όπου γνωστοί γευσιγνώστες δοκίμασαν τα γλυκίσματα που με περίσσια τέχνη και μεράκι ετοίμασαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Γυναικών για να βραβεύσουν τα καλύτερα.

Ακολούθησε σύντομο αφιέρωμα στη διατροφική αξία του αμυγδάλου από τη διαιτολόγο - βιοτεχνολόγο και Δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Κατσογριδάκη.

Την έναρξη έκανε το βράδυ του Σαββάτου η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Περιοχής Συκουρίου κ. Κατερίνα Δρογκούλα. Η κ. Δρογκούλα στην ομιλία της τόνισε ότι κύριος σκοπός της διοργάνωσης είναι η προβολή του αμυγδάλου ως τοπικό προϊόν που στηρίζει οικονομικά τις περισσότερες οικογένειες της περιοχής, αλλά και την προβολή της λαϊκής παράδοσης του τόπου μέσα από διάφορες εκδηλώσεις.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Στο ίδιο πνεύμα και ο χαιρετισμός του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι: «Η φετινή χρονιά είναι μια δύσκολη χρονιά για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής μας. Η παραγωγή αμυγδάλου φέτος είναι μειωμένη από 80% έως και 100%, λόγω του παγετού του περασμένου Μαρτίου. Ως δημοτική αρχή γνωρίζουμε το πρόβλημα, όχι μόνο εκ του ρόλου μας, αλλά γιατί ζούμε ανάμεσα στους ανθρώπους που μόχθησαν για τη σοδειά τους, αλλά δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Επίσης, ο κ. Μανώλης τόνισε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί και σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τους βουλευτές του νομού, για την καταβολή της αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών και τους κάλεσε και δημόσια να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα παρέμβασης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την έγκαιρη αποζημίωσή τους.

Και ο κ. Μανώλης σημείωσε επίσης: «Ως νέα δημοτική αρχή οφείλουμε, αλλά και θέλουμε,να είμαστε δίπλα στον παραγωγό αμυγδάλου, δίπλα σε κάθε επαγγελματία του μόχθου και της παραγωγής, δίπλα στους δημότες μας, γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τις τοπικές κοινωνίες και τον πρωτογενή τομέα, με έργα ουσίας και άμεσης απόδοσης, που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ένα τέτοιο έργο είναι η κατασκευή του ταμιευτήρα «Πουρναρίου – Αμπελακίων» στη θέση Λιβαδότοπος».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλη Πινακά, τους βουλευτές Χρήστο Κέλλα, Στέλλα Μπίζιου και Βασίλη Κόκκαλη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Συκουρίου Μιχάλη Γκουντή και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ζήση Παρλίτση. Μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ευαγγελία Λιακούλη.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυρίτσης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Νικολάου, Παναγιώτης Γκατζόγιας, Κώστας Ζαρδούκας, Αθαν. Καραναστάσης και Νίκος Μητσογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Κολλάτος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων Βασίλης Καραβιδές, πρόεδροι χωριών, τοπικοί σύμβουλοι κ.ά.

Ακολούθησε παρουσίαση προγράμματος παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χειμαδίου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με δημοτικό και έντεχνο λαϊκό τραγούδι το μουσικό σχήμα του κ. Θέμη Σαμαντζή.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Χθες Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα με ομιλητές τους:

-Δημήτρη Σταυρίδη δρ. γεωπόνο, εντομολόγο, προϊστάμενο προστασίας φυτών, ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Π.Ε. Λάρισας -Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: Xylella Fastidiosa-ενημέρωση για τη νέα απειλή της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς.

-Ιωάννη Βαγγέλα, επίκ. καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: Ασθένειες της αμυγδαλιάς και φυτοπροστασία.

-Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρο, επόπτρια Μελ/μίας Κ.Μ. Λάρισας, με θέμα: Ο Δρόμος της συνύπαρξης.

Τις διήμερες εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Περιοχής Συκουρίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τεμπών και την Κοινότητα Συκουρίου.

Τέλος, την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στη Βιβλιοθήκη Συκουρίου: Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Περ. Συκουρίου διοργανώνει αιμοδοσία από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Η ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Σημαντική ήταν η παρουσία στη Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας. Οι μαθητές της ΕΠΑΣ, με την καθοδήγηση του υποδιευθυντή του ΕΠΑΣ κ. Δημητρίου Γουργιώτη παρασκεύασαν και διέθεσαν στους επισκέπτες ταρτάκι με γέμιση γιαουρτιού και λεμόνι και τριμμένο αμύγδαλο και μέλι, τα οποία έγιναν ανάρπαστα.

Οι μαθητές του ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ είναι πάντα στη διάθεση των Δήμων και φορέων του νομού να συνεισφέρουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Ενώ φέτος, όπως ανακοινώθηκε, στο Συκούριο λειτουργούν και τμήματα Αρτοζαχαροπλαστικής και Αισθητικής.

ΣΥΚΟΥΡΙΟ

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass