Διάλογος με φόντο τα τρακτέρ στους δρόμους

ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ – ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΒΓΗΚΑΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ, ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2019 22:00

Το θέμα των χαμηλών τιμών στην αγορά βάμβακος ήταν το κύριο θέμα στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία βαμβακοπαραγωγών από τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ελσίνκι για το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., δέχθηκα την αντιπροσωπεία των αγροτών από τη Θεσσαλία».

«Συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τη χαμηλή διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού», είπε σχετικά ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Μιλήσαμε για τις άμεσες ενέργειες από πλευράς υπουργείου, ώστε να διασφαλιστεί ότι στην πόρτα των εκκοκκιστηρίων θα είναι αναρτημένες οι τιμές με τις οποίες θα πληρώνονται οι παραγωγοί».

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους μηχανισμούς που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να ελέγχεται η ποιότητα και η υγρασία του προϊόντος, για το οποίο να πληρώνονται οι παραγωγοί.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, όπως ανέφερε, προτίθεται να δώσει άμεσα παράταση υποβολής των δικαιολογητικών για τους αγρότες που δικαιούνται αγροτικού τιμολογίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει τέλος Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι, σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς οι οποίοι έχουν διακανονισμό πληρωμής οφειλής τους προς τον οργανισμό και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, να προσέλθουν από αύριο στα κατά τόπους καταστήματα και να προβούν σε νέο διακανονισμό. Η πρώτη δόση -συμπλήρωσε- θα οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, καθώς θα έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των ενισχύσεων και θα έχουν αυξημένη οικονομική ρευστότητα.

Τη μη ικανοποίησή της εξέφρασε από τη μεριά της η αντιπροσωπεία των βαμβακοπαραγωγών. «Η αναγνώριση των προβλημάτων μας από την πλευρά του υφυπουργού, δεν αποτελεί λύση», είπε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς, υπογραμμίζοντας πως «η παραπομπή στο μέλλον για περαιτέρω συζήτηση με τον κ. υπουργό δεν δημιουργεί επί της ουσίας αποτελέσματα».

«Έχουμε χάσει πάνω από 20% του εισοδήματός μας και γι' αυτό η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο», επισήμανε ο γραμματέας της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Ο ίδιος τόνισε ότι «όπως και πέρυσι τα εκκοκκιστήρια μας κλέβουνε λόγω ποιότητας περί τα 10 λεπτά/κιλό», καλώντας παράλληλα τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς «προβλέπεται ένας θερμός χειμώνας», όπως είπε.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γιάννης Κουκούτσης σημείωσε ότι «αναδείχθηκε το δίκαιο που έχουμε για ακόμη μια φορά», κάνοντας λόγο για την «τελευταία ελπίδα που έχουμε για να διατηρηθεί το εισόδημα από το βαμβάκι στον αγροτικό κόσμο».

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ

Την ώρα που οι συνάδελφοί τους συζητούσαν με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο, αγρότες, κυρίως από τον Δήμο Κιλελέρ έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους, στον κόμβο Πλατυκάμπου λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του βαμβακιού, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να μην επαληθευθούν οι πληροφορίες που θέλουν τους εκκοκκιστές να μην αγοράζουν πάω από 40 λεπτά/κιλό.

Σε δηλώσεις τους οι αγρότες ανέφεραν ότι «με τις τιμές που ακούγονται, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής, κι όπως πηγαίνει η κατάσταση, χρόνο με τον χρόνο η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί». Αναρωτιούνται «γιατί οι εκκοκκιστές δεν πληρώνουν την ποιότητα στο βαμβάκι, αφού η τιμή είναι ενιαία για όλες τις παρτίδες και γιατί δεν απέδωσε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ στο βαμβάκι».

Στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν ακούστηκαν προτάσεις, όπως «να μην παραδώσουν το προϊόν, κι όσοι μπορούν να το αποθηκεύσουν», μέχρι και να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα εκκοκκιστήρια.

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους η ΕΟΑΣΝΛ και ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Πλατυκαμπου χαιρετίζουν τους συναδέλφους βαμβακοπαραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και έδωσαν μαζικά μαχητικό παρών με τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς και τους καλούν σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα του Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και θα γίνει ενημέρωση των παραγωγών για τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass