Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2019 22:10

Παράταση στην πληρωμή εισφορών ΕΛΓΑ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Να παραταθεί η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ, που έληγε τέλος Σεπτεμβρίου για ένα μήνα, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Κέλλα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, του μετέφερε το αίτημα των παραγωγών να παραταθεί η σχετική προθεσμία για ένα μήνα, καθώς στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του Οργανισμού. Ο κ. Βορίδης έκρινε λογικό το αίτημα και έλαβε την παραπάνω απόφαση που σκορπά ανακούφιση στους παραγωγούς.

 

 

* * *

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 5.708.203,81 ευρώ κατέβαλε χθες ο ΕΛ.Γ.Α. σε 5.308 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018 και 2019. Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 και 2019 καταβάλλεται το 90% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου. Στον νομό Λάρισας καταβλήθηκαν 35.019,31 ευρώ.

* * *

Παράταση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Σε παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υποβολή των δικαιολογητικών για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, προχωρά η Κυβέρνηση, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία που έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι αγρότες δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καλλιεργητική περίοδος, ενώ και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους εντός της προθεσμίας, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

Παράλληλα, έπειτα από συνεννόηση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ με τη ΔΕΗ, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους αγρότες για τη ρύθμιση οφειλών. Η ευκαιρία αυτή αφορά επίσης όσους είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό και δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, αλλά ακόμα και όσους έχουν λάβει ειδοποίηση διακοπής της ηλεκτροδότησης. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα μπορεί να γίνει από την 1η Νοεμβρίου, ώστε οι αγρότες να έχουν εισπράξει στο μεταξύ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή για τις ενισχύσεις και να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα. Σε ό,τι αφορά δε στο ζήτημα της προκαταβολής που ζητά η ΔΕΗ, επειδή κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθούν πολλοί αγρότες στην υποχρέωση καταβολής του 30% της συνολικής οφειλής για την ένταξη στη δεύτερη ρύθμιση, από τη ΔΕΗ θα γίνεται εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήματος, προκειμένου να λαμβάνεται η τελική απόφαση για τον προσδιορισμό του ύψους της προκαταβολής.

* * *

21 λεπτά στο σιτάρι οι Συνεταιρισμοί

Νίκαιας – Πλατυκάμπου

Με τιμή 21 λεπτό το απλό και 22,2 λεπτά το συμβολαιακό πούλησε στη «Μέλισσα» τους 4000 τόνους των μελών της που συγκέντρωσε στα σιλό του Συνεταιρισμού ο «Προμηθέας» Νίκαιας, ολοκληρώνοντας την εμπορία της φετινής παραγωγής. Στα 21 λεπτά συνεχίζει να αγοράζει και ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προμηθευθεί περίπου 3.000 τόνους, ενώ πουλά σε εμπόρους τμηματικά.

* * *

Με 17,5 λεπτά αγοράζει καλαμπόκι ο Α.Σ. Βόλου

Με την υψηλότερη τιμή, ίσως και πανελλαδικά ξεκίνησε την παραλαβή καλαμποκιού εσοδείας 2019 που πληρεί τις σχετικές προϋποθέσεις στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου - ΕΒΟΛ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζο «η προσφερόμενη τιμή είναι η καλύτερη δυνατή, δεδομένου και των συνθηκών που επικρατούν στην εγχώρια αγορά». Μέχρι στιγμής στα σιλό του Συνεταιρισμού έχουν παραδοθεί περί τους 1.000 τόνους, ενώ στόχος είναι να παραληφθούν άλλοι 2.500 τ. (σύνολο 3500 τόνοι) για να καλυφθούν οι ανάγκες του ζωοτροφάδικου. Στην περιοχή της Μαγνησίας έχει συγκομισθεί το 30% της παραγωγής, ενώ τούτες τις ημέρες σταμάτησε η συλλογή λόγω βροχών. Αν όπλα πάνε καλά θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα.

Πάντως οι εισαγωγές από Βουλγαρία καλά κρατούν και πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Η ΕΑΣ Τρικάλων αγοράζει με 126 λεπτά/κιλό, στην Καβάλα η αγορά προσφέρει 16,5 λεπτά και στην Ξάνθη μόλις 15 λεπτά.

 

 

 

* * *

Ξεκίνησε τις παραλαβές ελιάς o Συνεταιρισμός Πηλίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βόρειων Σποράδων δίνει 1,25 ευρώ το κιλό για τα 110 κομμάτια Χαλκιδικής και 40 λεπτά για τα 240 κομμάτια (στο κιλό). Πέρσι οι αντίστοιχες τιμές ήταν για τα 110 κομμάτια στο 1,35 ευρώ το κιλό. Για τις πράσινες Πηλίου ο ΑΣ δίνει φέτος 1,35 ευρώ στα 110 κομμάτια και 35 λεπτά στα 280 κομμάτια, ενώ πέρσι πλήρωνε για τα 110 κομμάτια 1,40 ευρώ. Για τις ξανθές δίνει φέτος 1,05 ευρώ στα 110 κομμάτια και 55 λεπτά στα 200 κομμάτια. Πέρσι για τις συγκεκριμένες ελιές έδινε 1,10 ευρώ και 70 λεπτά αντίστοιχα. Η παραγωγή βρώσιμης ελιάς στο Πήλιο αναμένεται σχετικά καλή. Πέρσι ήταν δραματικά μειωμένη για όλα τα είδη ελιάς λόγω των προβλημάτων με τον καιρό και τον δάκο.

* * *

Ερχεται το Νομοσχέδιο

 

Εντός Οκτωβρίου σχεδιάζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον αγροτικό τομέα της χώρας. Σ’ αυτό θα περιλαμβάνεται και ο πολυαναμενόμενος νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το μεγάλο ζήτημα των ελληνοποιήσεων. Επιπρόσθετα, προβλέπεται να νομοθετηθούν αυστηρότερα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παρανομούν και μάλιστα επί του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων. Το νέο πολυνομοσχέδιο κινείται στη φιλοσοφία της ενοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών (ΕΦΕΤ, ΥπΑΑΤ, κ.λπ.). Αυτό το διάστημα η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Μέτρο που, μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τη συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα θα μειώσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής των αγροτών.

* * *

Καλοκαιρινό σκηνικό

Σύμμαχος των αγροτών ο καιρός για το επόμενο διάστημα, καθώς θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και θα τους βοηθήσει στη συγκομιδή, κυρίως βαμβακάδες και αμπελοκαλλιεργητές. Σήμερα Παρασκευή, προβλέπεται καλός καιρός και θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα ανέβει στους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ γενικά την άλλη εβδομάδα ο καιρός θα είναι καλός.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr