Ολα τα λεφτά στα… καλά βαμβάκια

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ - ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2019 21:00 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2019 21:03

Κάποτε στις τάξεις των βαμβακάδων κυριαρχούσε το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» αναφορικά με τις επιδοτήσεις, αλλά φέτος προσαρμόζοντας το σύνθημα που κυριαρχεί στα χωριά του κάμπου είναι «όλα τα λεφτά, στα καλά βαμβάκια».

Από τη στιγμή που η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού είναι χαμηλή και η «πίτα μίκρυνε», δικαιολογημένα οι Θεσσαλοί προβάλλουν το αίτημα της ανταμοιβής του ποιοτικού βαμβακιού, θέμα που αναμφίβολα είναι κυρίαρχο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Στ. Ελλάδα ή η Μακεδονία. Διότι τα τελευταία χρόνια, οι εκκοκκιστές που υποτίθεται ενδιαφέρονται για την ποιότητα του προϊόντος τους, πληρώνουν ενιαία όλα τα βαμβάκια, ανεξαρτήτως ποιοτικών χαρακτηριστικών. Και σε μία ελεύθερη μεν, άναρχη δε αγορά πιέζουν για τη θέσπιση κάποιων κανόνων. Και στην προσπάθεια αυτή ζητούν συμπαραστάτη την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα πληρωμής των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βαμβακιού αποτέλεσε σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής στη Λάρισα.

Εκκοκκιστές και συνεταιριστές διαφώνησαν για τους παράγοντες που θα επηρεάζουν την τιμή πώλησης του βαμβακιού και ιδιαίτερα αυτούς της υγρασίας και της απόδοσης. Για την υγρασία υπήρξε προσέγγιση στα ποσοστά, ήτοι από 13-15% να μην υπάρχει εμπλοκή, πάνω από 15% να επιβάλλεται ποινή και κάτω από 13% να δίνεται μπόνους στον παραγωγό. Το χάσμα όμως παρέμεινε για την πληρωμή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βαμβακιού, όπως η απόδοση (το μήκος της ίνας), το χρώμα, κ.λπ., με την πλευρά των εκκοκκιστών να μην αποδέχεται το αίτημα των παραγωγών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση «θα πρέπει όποιος παραδίδει βαμβάκι με απόδοση πάνω από 32% να πληρώνεται τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω. Από τη μία, οι εκκοκκιστές πολύ σωστά διευκρινίζουν ότι δεν θα παραλάβουν βαμβάκι που μαζεύτηκε με μηχανές striper και πως θα χρηματοδοτήσουν την πιστοποίηση του βαμβακιού με ευρωπαϊκά πρότυπα και από την άλλη δεν θέλουν να επιβραβεύσουν με επιπλέον τιμή το ποιοτικό βαμβάκι. Η τακτική τους είναι αλλοπρόσαλλη».

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ποιος όμως θα κρίνει αν το βαμβάκι που παραδίδεται είναι ποιοτικό;

Αυτό είναι το δεύτερο θέμα για το οποίο «πετούν το μπαλάκι» στην κυβέρνηση οι αγρότες. Ζητούν την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, για τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου (31 Ιανουαρίου), ώστε να γίνεται παρουσία εκπροσώπου του ΟΠΕΚΕΠΕ, των παραγωγών και των εκκοκκιστών η μέτρηση του βαμβακιού σε αποδόσεις, ώστε να προκύπτει η πριμοδοτούμενη τιμή.

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Στην παρούσα χρονική περίοδο, οι πρώιμες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 50% των καψών (καρυδιών). Η παραγωγή είναι οψιμότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Π.Ε. Λάρισας. Ουσιαστικά ένα 30% της παραγωγής έχει συγκομισθεί, ενώ η πλειοψηφία θα μαζευτεί τις επόμενες ημέρες, λόγω και της βροχής των προηγούμενων ημερών κι αφού στεγνώσουν τα χωράφια.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ενημέρωνε τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, τονίζοντας πως «η πρόωρη αποφύλλωση υποβαθμίζει την ποιότητα του βαμβακιού και αρκετές φορές επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως π.χ. μισοάνοιγμα των καψών και «καραμελοποίηση» αυτών και πως κατάλληλο για αποθήκευση είναι μόνο το σύσπορο βαμβάκι που έχει υγρασία έως 12%, καθώς επίπεδα υγρασίας άνω του 12% συντελούν στην υπερθέρμανση του βαμβακιού και συνεπώς στην ποιοτική του υποβάθμιση».

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Τα μηνύματα της αγοράς για τους βαμβακάδες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς οι διαρροές μιλούν για 38-40 λεπτά/κιλό, όταν πέρυσι οι περισσότεροι πληρώθηκαν με 50 λεπτά.

Επιπλέον και η συνδεδεμένη που θα απολαύσουν το 2020 αναμένεται μειωμένη, εξίσου 20%, αφού τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι αυξημένα κι από 68 λεπτά που πληρώθηκαν πέρυσι φέτος η ενίσχυση θα μειωθεί στα 62-64 λεπτά.

Φέτος υπάρχει τιμή ημέρας και με βάση αυτή θα πληρώνεται ο παραγωγός σε ποσοστό 95%. Το υπόλοιπο 5% θα το πάρει τέλος της περιόδου κι εφόσον προκύψει επιπλέον ποσό από τη συμφωνηθείσα, τότε η διαφορά θα πιστώνεται για το σύνολο της παραγωγής. Υπενθυμίζεται πως στο νομό Λάρισας δραστηριοποιούνται μόνο 3 εκκοκκιστήρια, αυτά των κ. Καραγιώργου, Μάρκου και Δοντά.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass