Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2019 22:21

Φθινοπωρινές σπορές

Το σιτάρι (σκληρό και μαλακό), το κριθάρι και δευτερευόντως η σίκαλη και η βρώμη αποτελούν τα βασικά είδη των καλλιεργητικών φυτών που θα καλλιεργηθούν την τρέχουσα περίοδο.

Στην κατηγορία των ψυχανθών πρωταγωνιστές αναμένεται να είναι ο Βίκος, η μηδική, το τριφύλλι και το κτηνοτροφικό μπιζέλι, και φυσικά από τα βρώσιμα το ρεβύθι. Για την κατηγορία των ελαιούχων σπόρων η ελαιοκράμβη αρχίζει να εδραιώνεται στις περιοχές όπου καλλιεργείται, εμφανίζει όμως άμεση εξάρτηση από τις συνεργασίες με τις εταιρείες σπορελαίων. Σημαντικό ρόλο στο τι θα καλλιεργηθεί αναμένεται να παίξουν οι τιμές του βαμβακιού και του καλαμποκιού, όπως θα διαμορφωθούν μετά το τέλος της εκλογικής περιόδου. Στη Θεσσαλία η καλλιέργεια σιτηρών αποτελεί παράδοση και αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Η καλλιέργεια βρώμης εστιάζεται στην Κεντρική Ελλάδα και προς τις βορειότερες περιοχές. Στη χώρα μας καλλιεργούνται πάνω από 400.000 στρέμματα και ένα ποσοστό από αυτά σε συγκαλλιέργεια με ψυχανθή, όπως ο Βίκος. Οι καλλιέργειες σίκαλης συγκεντρώνονται κυρίως στη Μακεδονία, καλύπτουν περίπου 120.000 στρέμματα στη χώρα μας και χρησιμοποιείται τόσο σε μίγματα ζωοτροφών, όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σχέδια Βελτίωσης

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να υπάρξουν εγκρίσεις στα Σχέδια Βελτίωσης πριν την έναρξη της Αgrotica στη Θεσσαλονίκη. Οι αξιολογητές στις περιφέρειες αναμένουν τη διευκρινιστική για τους ελκυστήρες, προκειμένου να πιάσουν δουλειά και να αναλάβουν δράση στη συνέχεια γνωμοδοτικές επιτροπές. Όπως είναι γνωστό, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν δημιουργηθεί πέντε επιτροπές για την εξέταση των ενστάσεων, ενώ για την αμοιβή των αξιολογητών εκκρεμεί μία εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ και απομένουν να διευκρινιστούν ορισμένα θέματα για την τεχνική βοήθεια από όπου θα πληρωθούν οι αξιολογητές. Η εκτίμηση όμως είναι ότι δύσκολα θα προλάβουν να εξεταστούν οι ενστάσεις μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά στα άλλα μέτρα του ΠΑΑ, αυτή την περίοδο και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου οι υπάλληλοι των Περιφερειών ασχολούνται με το μέτρο 6.3 (Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων). Παρά το γεγονός ότι ο φόρος είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των σχεδίων, εκτιμάται ότι οι φάκελοι στα σχέδια θα ανοίξουν και πάλι από τα μέσα Νοεμβρίου.
Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στις τάξεις των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα, σε μία προσπάθεια να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στο θέμα των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα. Προ ημερών πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη αλλά και στα Γιάννενα, με τους κτηνοτρόφους να αποφασίζουν να κρατήσουν μία κοινή γραμμή, ώστε να μην πουλήσουν το γάλα κάτω από 90 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα οι γαλακτοβιομηχανίες εμφανίζονται πρόθυμες να δώσουν τη συγκεκριμένη τιμή, αρκεί το αγελαδινό γάλα να είναι ποιοτικό. Στην άνοδο των τιμών στο γάλα αναμένεται να βοηθήσουν και οι έλεγχοι που εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την πάταξη των παράνομων εισαγωγών.

Κλιματική αλλαγή και Γεωργία

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ήταν στραμμένα τα μάτια της υφηλίου αυτές τις μέρες, καθώς διεξήχθησαν η παγκόσμια Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την ανάληψη δράσης για το κλίμα και η Σύνοδος για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Στις συνόδους αυτές πρωταγωνίστρια ήταν η Γεωργία καθώς εξετάστηκαν οι τεράστιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Όπως έγινε γνωστό η εκτεταμένη ξηρασία και η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων έως και 80% αναμένεται να επηρεάσουν ανεπανόρθωτα την αξία της πρωτογενούς παραγωγής σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Για αυτό και στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας δόθηκε μάχη για το μπάτζετ αλλά και τα στρατηγικά σχέδια με φόντο την κλιματική αλλαγή.

Κίνδυνοι για την υπαίθρια ντομάτα

Η εμφάνιση του ωιδίου στις υπαίθριες καλλιέργειες με επιτραπέζια ντομάτα στη Θεσσαλία, αλλά και στη Φθιώτιδα συνεχίζεται, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην πάνω επιφάνεια του φυτού είναι κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες. Σύμφωνα με τις συστάσεις πρέπει να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα με εκπληκτικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα. Επίσης το Κέντρο παρέχει χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση και της tuta absoluta, του θρίπα αλλά και του αλευρώδη.

120 δόσεις

Χλιαρό είναι το ενδιαφέρον των αγροτών για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, λιγότεροι από 27.000 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ είχαν καταθέσει αίτηση, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Ουσιαστικά ένας στους δύο αγρότες έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον ΟΓΑ, ενώ από αυτούς μόλις ένας στους δέκα αναμένεται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις 120 δόσεις, ενώ η προθεσμία λήγει σήμερα Δευτέρα.

Ανθίσταται το καλοκαίρι

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός για σήμερα Δευτέρα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Με ηλιοφάνεια θα μπει και ο Οκτώβριος την Τρίτη, καθώς ο υδράργυρος θα συνεχίσει να κυμαίνεται στους 32 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος καιρός την Τετάρτη, λίγα σύννεφα την Πέμπτη, ενδεχομένως να βρέξει στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή.

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass