Αλλη μια προβληματική χρονιά για τα κάστανα

* ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2019 22:08

Μπήκαμε εδώ και λίγες ημέρες στην περίοδο συγκομιδής του κάστανου. Μια ευρεία περιοχή του Δήμου Αγιάς ασχολείται αυτό το διάστημα με το μάζεμα και το εμπόριο. Τα ορεινά της χωριά, με βασικότερα τη Μελιβοία, την Καρίτσα, τη Σκήτη και την Ποταμιά, ζουν σε ρυθμούς έντονους προσπαθώντας να μαζέψουν ένα προϊόν που την τελευταία δεκαετία στηρίζει οικονομικά τους κατοίκους.

Αναζητήσαμε πληροφορίες για το πώς είναι φέτος τα πράγματα από τον καταλληλότερο φυσικά, τον πρώτο αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς στη νεοσύστατη αντίστοιχη αντιδημαρχία, τον κ. Ευάγγελο Κρανιώτη, παραγωγό επίσης και πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη».

Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά και η κουβέντα μαζί του ήταν εξόχως διαφωτιστική για την καστανοκαλλιέργεια της περιοχής που θεωρείται από τις δυναμικότερες στην πατρίδα μας.

 

* Κύριε Κρανιώτη, αφού σας ευχηθώ να έχετε μια εποικοδομητική θητεία ως αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ήθελα να μου δώσετε την εικόνα της φετινής καστανοπαραγωγής στον Δήμο Αγιάς.

- Πέρυσι ξεκινήσαμε τη συγκομιδή 17 – 18 Σεπτεμβρίου. Φέτος 25 – 26 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 – 20 Οκτωβρίου, αναλόγως βέβαια και πώς θα πάει ο καιρός. Το μεγάλο πρόβλημα πέρυσι ήταν ότι υπήρξε μεγάλο ποσοστό σκισμένων καρπών. Η κάθε χρονιά είναι ιδιαίτερη και φέτος το πρόβλημά μας είναι η μικροκαρπία στο 30% της παραγωγής. Κάποια κτήματα, μάλιστα, φέρουν πάρα πολύ μικρούς καρπούς, ψείρες όπως χαρακτηριστικά τα ονομάζουμε, που δεν κάνουν για το εμπόριο. Αυτό οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία και στις υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε από τον Ιούλιο ως και μία βδομάδα πριν.

 

* Η παραγωγή πιστεύετε ότι είναι μικρή;

- Έχουμε περισσότερα κάστανα, αλλά λιγότερα κιλά. Πέρυσι συμπληρώναμε ένα κιλό με 40 κομμάτια. Φέτος συμπληρώνουμε ένα κιλό με 80 κομμάτια. Άρα είμαστε 50% κάτω στα κιλά.

 Υπάρχει ζήτηση όπως τις προηγούμενες χρονιές;

Υπάρχει πολύ, και από την Ιταλία, αλλά και από το εγχώριο εμπόριο, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από το 50% του ελληνικού κάστανου μαζί με αυτό των συνεταιρισμών.

 

* Αλήθεια, ποιοι συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται στην περιοχή;

- Έχουμε τρεις στον Δήμο Αγιάς. Ένας είναι της Καρίτσας, ένας της Σκήτης – Ποταμιάς κι ένας της Μελιβοίας, συν αυτόν των Αμπελακίων που ανήκει στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Τεμπών. Συνεταιριστικά πάμε πολύ καλά. Το κάστανο δηλαδή του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος το διαχειρίζονται οι τέσσερις αυτοί συνεταιρισμοί.

 

* Ποια είναι η ετήσια παραγωγή στον Δήμο Αγιάς;

- Μια μέση χρονιά μπορεί να δώσει 2.500 τόνους. Η συνολική ελληνική είναι 12 – 13 τόνοι. Αυτό σημαίνει ότι παράγουμε περίπου το 20% πανελλαδικά. Είναι πολύ μεγάλο το μερίδιό μας στην εγχώρια παραγωγή όπως αντιλαμβάνεστε. Βάσει των ΟΣΔΕ βλέπουμε ότι καλλιεργούνται στον νομό Λάρισας 16 – 17 χιλιάδες στρέμματα, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στον Κίσσαβο και στο Μαυροβούνι. Μόνο περίπου 500 στρέμματα βρίσκονται στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου.

 

* Έχει ξεκαθαρίσει τι τιμές έχουμε φέτος;

- Εντελώς όχι ακόμα. Θεωρώ όμως ότι οι τιμές θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Η πρώτη κατηγορία, 35 – 45 κάστανα στο κιλό, θα ξεπεράσει τα τριάμισι ευρώ. Η δεύτερη, 45 – 55 κάστανα στο κιλό, θα είναι κοντά στα τριάμισι ευρώ. Οι υπόλοιπες θα είναι ελαφρώς κατιούσες κατά 15 – 20 λεπτά ανά κατηγορία.

 

* Υπάρχουν παραγωγοί που αποθηκεύουν την παραγωγή τους και σε ποιες χώρες φτάνουν τα κάστανα της Καρίτσας, της Μελιβοίας, της Σκήτης, της Ποταμιάς και των άλλων ορεινών και ημιορεινών χωριών της Αγιάς;

- Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι καστανοπαραγωγοί που αποθηκεύουν το προϊόν τους, είτε για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν μια ικανοποιητική ποσότητα ή για να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με άλλους όρους και καλύτερες ίσως τιμές αργότερα μέσα στον χειμώνα. Το κάστανό μας είναι εξαιρετικό κ. Γουργιώτη και «ταξιδεύει» πέρα από τις αγορές της πατρίδας μας, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Νορβηγία.

 

* Πώς πάμε με τη σφήκα της καστανιάς, το έντομο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2014 σε περιοχή της Πιερίας, που ήδη έχει καταστρέψει πολλά στρέμματα εκεί και ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Αρκαδία και στην Κοζάνη, σκορπώντας τεράστια ανησυχία στους παραγωγούς;

- Δυστυχώς, είχαμε κρούσματα κι εδώ τον Ιούνιο, όμως η αντιμετώπιση ήταν άμεση. Εμείς από την προηγούμενη χρονιά ήμασταν σε επιφυλακή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Περιφέρειας και τον όμορο Δήμο Τεμπών. Με το που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα στα Αμπελάκια, στην Καρίτσα και στη Μελιβοία, ήταν τόσο γρήγορα τα αντανακλαστικά μας που καταφέραμε να φέρουμε άμεσα τα ωφέλιμα έντομα για να προλάβουμε τον χρόνο που θα έπρεπε να απελευθερωθούν. Την Πέμπτη, μάλιστα, είχαμε μια συνάντηση στα Αμπελάκια με τον ειδικό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εντομολόγο κ. Δημήτριο Αβτζή, εντεταλμένο ερευνητή στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Θεσσαλονίκη. Κάναμε τον απολογισμό μας ως σήμερα και έναν προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά μαζί με τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Γεωργίας, ώστε να έρθουμε σε επικοινωνία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με το «Μπενάκειο» Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο είναι ο φορέας που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας.

 

* Είναι ανησυχητική η κατάσταση;

- Όχι δεν είναι. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε τη συνταγή αντιμετώπισης, δεν έχουμε κάποιο θέμα.

 

* Τα καστανοπερίβολα της περιοχής του Δήμου Αγιάς ταλαιπωρούνται αρκετά με τη μελάνωση από τους μύκητες Phytophthora cinnamomi και Phytophthora Cambivora (Perti) Buis που μπορούν και στεγνώνουν γρήγορα και ολοκληρωτικά τα δέντρα όπου αναπτύσσονται. Τι νέα έχουμε σ’ αυτό το μέτωπο;

- Είναι πολύ δύσκολο το ζήτημα αυτό. Ταλανίζει όλους τους καστανοπαραγωγούς. Έχουμε πολύ μεγάλη απώλεια στο φυτικό κεφάλαιο. Έχουν γίνει κάποια εμβόλια πειραματικά πέρυσι και φέτος από τον καθηγητή και ερευνητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέφανο Διαμαντή, με εγχύσεις μειγμάτων με σύριγγες σε κορμούς καστανιών, τα οποία μείγματα απορροφώνται ως το ριζικό σύστημα. Το εγχείρημα έδειξε ότι στα πρώτα στάδια της μελάνωσης έχει θετική επίδραση, αλλά σε προχωρημένα στάδια δεν έχουμε δει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται.

 

* Κύριε Κρανιώτη, σας ευχαριστώ πολύ.

- Εγώ σας ευχαριστώ πολύ και φυσικά ευχαριστώ για τις ευχές σας για τη θητεία μου ως αντιδήμαρχος. Ευελπιστώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του δημάρχου και φυσικά στις προσδοκίες που έχει ο αγροτικός κόσμος του Δήμου μας από τη νεοσύστατη Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης. Καλή συγκομιδή εύχομαι σε όλους τους καστανοπαραγωγούς μας.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass