Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2019 22:06

Με τη βοήθεια του Χάρη

Τα μέλη του ΘΕΣΓΗ και του Συνεταιρισμού Χάλκης «Αλληλεγγύη» υποδέχθηκε στο Υπουργείο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκας σε μια προσπάθεια να ακούσει τα προβλήματα των συνεταιρισμών και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυσή τους. Τις δύο συναντήσεις προγραμμάτισε το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Χάρης Τσιλιάκος. Χαλκιώτης γαρ...

 

* * *

Λύνεται το πρόβλημα με τους τευτλοπαραγωγούς

Λύνεται εντός των ημερών το θέμα της απορρόφησης της τευτλοπαραγωγής στον νομό Λάρισας, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο κ. Αγοραστός είχε επικοινωνία για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη. Και απέσπασε τη διαβεβαίωση ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα μπορέσουν να διαθέσουν κανονικά την παραγωγή τους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και να πληρωθούν.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Σύλλογος Τευτλοπαραγωγών ν. Λάρισας είχε επισκεφτεί τον κ. Αγοραστό και τον είχε ενημερώσει για την εμπλοκή που είχε προκύψει με τη διάθεση της παραγωγής τους. Στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, οι παραγωγοί του νομού που καλλιέργησαν και συγκομίζουν τη σοδειά τους εντός του Οκτωβρίου, βρέθηκαν υπό τον φόβο ότι αυτή θα μείνει αδιάθετη, αφού το Εργοστάσιο Ζάχαρης κινδύνευε να μην ανοίξει.

«Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια. Το αρμόδια Υπουργεία κατέβαλαν σοβαρή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα λύθηκε» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

* Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Κέλλα για τη θετική εξέλιξη της μίσθωσης των εργοστασίων της ΕΒΖ από Σερραίο επενδυτή, ώστε να απορροφηθεί κανονικά η φετινή παραγωγή. Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος προ ημερών είχε συναντηθεί με τον Σύλλογο Τευτλοπαραγωγών στο γραφείο του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άνοιγμα των εργοστασίων, τονίζοντας πως «έπιασαν τόπο οι πιέσεις του και ένα λογικό αίτημα των τευτλοπαραγωγών γίνεται δεκτό. Κόντρα στις προβλέψεις των άμεσων υπευθύνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον κίνδυνο που διέτρεχε η φετινή παραγωγή, καταφέραμε με συντονισμένες ενέργειες και σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρούμε λύση σ’ ένα σύνθετο πρόβλημα. Με τη λήξη της φετινής καμπάνιας θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι με την τευτλοπαραγωγή να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να αναζητήσουμε από τώρα μια μακροπρόθεσμη λύση για την καλλιέργεια, που έχει τις προοπτικές και τη δυναμική να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή αγορά».

 

 

* * *

Ενοικίαση εργοστασίων

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (EBZ) Α.Ε. απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση των εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεών της στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, αποκλειστικά για τους σκοπούς της παραγωγής, τυποποίησης και αποθήκευσης ζάχαρης, αρχής γενομένης από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (καμπάνια 2019). Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής στη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της ΕΒΖ (www.ebz.gr) στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η μίσθωση θα είναι διάρκειας δύο ετών.

 

* * *

Αυστηροί έλεγχοι για εικονικές δηλώσεις σε βαμβάκια

Με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος συναντήθηκαν οι Μάκης Βορίδης και Κώστας Σκρέκας και ζήτησαν δίκαιη τιμή παραγωγού για τα βαμβάκια. Πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων ώστε οι παραγωγοί να πληρώνονται σε δίκαιη τιμή για το βαμβάκι, υπογραμμίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Σκρέκα και τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), συζήτησαν για τη μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει φέτος έναντι της περσινής χρονιάς οι τιμές στο βαμβάκι, γεγονός που έχει πιέσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών. «Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, που είναι αποτέλεσμα της πορείας της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος, έχει σημάνει συναγερμό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι και το φαινόμενο των ψευδών (εικονικών) δηλώσεων, ώστε να εντοπίζονται τυχόν επιτήδειοι που δεν προχωρούν σε ολοκληρωμένη καλλιέργεια. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης, αλλά και επιτόπια στο χωράφι, τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι μόνο όσοι αγρότες καλλιεργούν και παράγουν βαμβάκι θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

* * *

Γιορτή Καστάνου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την 3η Γιορτή Καστάνου στα ορεινά και γραφικά Αμπελάκια το Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τη γιορτή που θα συνδιοργανώσουν ο Δήμος Τεμπών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε λίγες μέρες. Η «Ε» θα είναι παρούσα στη Γιορτή Καστάνου.

 

 

* * *

Ερχονται βροχές

Κρύο και βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας προβλήματα στη συγκομιδή του βαμβακιού που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.

Αναλυτικότερα, σήμερα Παρασκευή από το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα φέρουν βροχές, κατά τόπους ισχυρές προς το βράδυ. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος αλλά κρύος, καθώς ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα οι βροχές θα επανέλθουν και θα είναι ισχυρές την Τρίτη, κρατώντας τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass