Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2019 18:28

Με αλέτρι η εξόντωση ρόδινου σκουληκιού

Οδηγίες για τις μετασυλλεκτικές πρακτικές στα βαμβακοχώραφα της Καρδίτσας παρέχει με ανακοίνωσή της η τοπική ΔΑΟΚ σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου για ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για τις απαραίτητες καλλιεργητικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Στις περισσότερες περιοχές του Νομού έχει ολοκληρωθεί το 70-80% της συγκομιδής, ενώ στις υπόλοιπες το 30-40%. Οι αποδόσεις κυμαίνονται γενικώς σε ικανοποιητικά επίπεδα και σε αρκετές περιοχές του Νομού είναι πολύ υψηλές. Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού τους. Κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις αμέσως μετά τη συγκομιδή του βάμβακος, ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων. Τέτοιες καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση, μετά τη συγκομιδή, στελεχοκοπή των βαμβακοφυτειών και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20 - 25 εκατοστών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων. Η χρήση άλλων μέσων κατεργασίας του εδάφους όπως ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνας, αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνει αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού. Κατ’ αντιστοιχία, η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με τη μορφή της προνύμφης σε διάπαυση μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους. Για τον λόγο αυτό η στελεχοκοπή, ο ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών και των βαμβακοστελεχών με στελεχοκόπτη / καταστροφέα και στη συνέχεια άροση ενσωμάτωσης σε βάθος 20 - 25 εκατοστά όπως παραπάνω είναι το πλέον αποτελεσματικό καλλιεργητικό μέτρο για τον έλεγχο και του ρόδινου σκουληκιού».

Όλα «ανοιχτά» για το βαμβάκι

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον κάμπο τις τελευταίες ώρες έχουν βοηθήσει στη συγκομιδή του βαμβακιού (α΄ χέρι) και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα ολοκληρωθεί και το β΄ χέρι μέχρι τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται πως οι Θεσσαλοί αγρότες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα σποροπαραγωγής (πανελλαδικά υπολογίζονται σε 40.00 στρέμματα), με υβρίδιους σπόρους ξεκίνησαν τη συγκομιδή από τα στρέμματα που συμμετέχουν σε αυτό, αφήνοντας για τις επόμενες μέρες τη συμβατική παραγωγή, καθώς τα συγκεκριμένα βαμβάκια δεν πρέπει να βραχούν. Σύμφωνα με κάποιους αγρότες «κακώς η υγρασία αναδείχθηκε τόσο έντονα στις διαπραγματεύσεις των παραγωγών με τους εκκοκκιστές στη Διεπαγγελματική, καθώς ο βροχερός καιρός έδωσε ένα ακόμα όπλο στους δεύτερους να κρατήσουν την τιμή χαμηλά, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν υπήρχε στεγνό βαμβάκι…».

Αναφορικά με τις τιμές που επικρατούν στα εκκοκκιστήρια του κάμπου, αυτές παίζουν από 38 ως 42,5 λεπτά/κιλό. Κάποια εκκοκκιστήρια αγοράζουν με 38-39 λεπτά, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εκκαθάριση τέλος του έτους, άλλα προσφέρουν τιμή ημέρας (με συμβόλαιο) 42-42,5 λ. με παράδοση στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου. Βέβαια κάποια εκκοκκιστήρια, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας που έχουν με τους βαμβακάδες, προσφέρουν δωρεάν (εφόσον οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες) τις καρότσες τους (με τις δαγκάνες) για τη συγκομιδή, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο παραγωγός τα 2,5 λεπτά έξοδα μεταφοράς.

Συμβουλές για πυρηνόκαρπα και αμπέλι

Γεωπονικές συμβουλές για τις ασθένειες και τους εχθρούς στα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά–νεκταρινιά–βερικοκιά–δαμασκηνιά–κερασιά) και για τις ασθένειες του αμπελιού και των οπωρώνων, δίνει το Περ/κό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων αυτή την εποχή, που ακολουθεί την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι τον λήθαργο των δένδρων, συνιστώνται μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά, που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών που έχουν απομείνει στις καλλιέργειες. Αυτές οι επεμβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.

Για τις ασθένειες του αμπελιού και κυρίως για το βλαστικό στάδιο (μετά τον τρύγο), αναφέρεται ο περονόσπορος, οι ασθένειες ξύλου και οι ψευδόκοκκοι. Ιδίως για τον περονόσπορο και για αμπελώνες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υγρές περιοχές, όπου εμφανίζεται συχνά όψιμη προσβολή περονοσπόρου, συνιστάται ένας ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή ένα επιτρεπόμενο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα. Σκοπός του ψεκασμού είναι η καταστροφή των ωοσπορίων του μύκητα που σχηματίζονται στα φύλλα και δίνουν αργότερα τις ανοιξιάτικες μολύνσεις.

Παράταση για ΔΕΗ, εισφορές ΕΛΓΑ, μεταποίηση

*Σε παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υποβολή των δικαιολογητικών για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, προχωρά η Κυβέρνηση, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, η προθεσμία που έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι αγρότες δεν προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καλλιεργητική περίοδος, ενώ και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους εντός της προθεσμίας, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

* Παράταση για την πληρωμή εισφορών ΕΛΓΑ έτους 2018 αναμένεται να ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, απαντώντας στον Βασίλη Κεγκέρογλου, του Κινήματος Αλλαγής. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

* Μέχρι 15 Νοεμβρίου θα μείνει ανοιχτή η προκήρυξη «Μεταποίηση, εµπορία ή και ανάπτυξη µε τελικό προϊόν εντός του Παραρτήµατος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (γεωργικό προϊόν)», που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η αίτηση στήριξης αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιµους κλάδους: α) Κρέας – πουλερικά – κουνέλια, β) Γάλα, γ) Αυγά, δ) Σηροτροφία – µελισσοκοµία – σαλιγκαροτροφία – διάφορα ζώα, ε) Ζωοτροφές, στ) Δηµητριακά, ζ) Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων), η) Οίνος, θ) Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί, ι) Άνθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εµπορία ανθέων), ια) Φαρµακευτικά και Αρωµατικά Φυτά, ιβ) Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό, ιγ) Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).

Αίθριος καιρός

Καλός θα είναι ο καιρός σήμερα Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη, με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 18 ως 28 βαθμούς Κελσίου, εξέλιξη που θα βοηθήσει τους αγρότες στις αγροτικές τους ασχολίες. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα υπάρξουν νεφώσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερα φαινόμενα.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr