Ο ΣΤ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

«Τον δικό μας δρόμο θα ακολουθήσουν στο τσίπουρο»

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2019 22:01

Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά στις ενισχύσεις de minimis, στις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό και τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια υπερασπίστηκε ο πρώην ΥΠΑΑΤ Στ. Αραχωβίτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες στα γραφεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ενώ προέβλεψε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τη λύση που καθόριζε η Υπουργική Απόφαση για το τσίπουρο και φέτος.


Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη τονίζοντας πως «αυτό που τη χαρακτηρίζει στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης είναι η απουσία διαλόγου με τον πρωτογενή τομέα και πως επιχειρεί πισωγύρισμα σε πολιτικές που χρεοκόπησαν τους συνεταιρισμούς, ενώ όσον αφορά στον ΕΛΓΑ εμφανίζει μια εμμονή στο να βάλει την ιδιωτική ασφάλιση στον πρωτογενή τομέα.
Το ερώτημα είναι ποιος και πώς θα πληρώσει τα κέρδη που διεκδικούν οι εταιρείες. Παλιά ο Οργανισμός πλήρωνε σε 16 με 18 μήνες, επί των ημερών μας πλήρωνε σε 8 με 10».
Από την κριτική του κ. Αραχωβίτη δεν γλίτωσε ούτε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για αφορολόγητο 7.000 ευρώ.
«Ή ήταν ανενημέρωτος όταν μίλησε για φορολόγηση αγροτικού εισοδήματος 7.000 ευρώ, ή υπονοεί πως θα αλλάξει το καθεστώς που ισχύει σήμερα και γλιτώνει από τη φορολογία τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΑΑΤ. Για τον προγραμματισμό νέων καλλιεργειών και τη συμβολή του υπουργείου σ’ αυτό, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πολλά για τις νέες καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και την κλιματική αλλαγή, ωστόσο το σίγουρο είναι πως οι διεθνείς συμφωνίες είναι αυτές που ανοίγουν πόρτες, όπως το πράξαμε με τον κρόκο Κοζάνης». Κληθείς από την «Ε» να σχολιάσει τι μπορεί να γίνει για τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του πρώην υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, εστιάζοντας στην τιμή ημέρας, στη δυνατότητα προπώλησης από την άνοιξη, όταν οι τιμές είναι καλύτερες και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να ανεβάσουν την τιμή.
Από την πλευρά της, η βουλευτής Άννα Βαγενά με σαφή ειρωνική διάθεση, ευχαρίστησε τη ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Μακεδονικό, στο προσφυγικό με τις δομές φιλοξενίας, στην οικονομία με τη διανομή μερίσματος στο τέλος του χρόνου, ενώ ανέφερε πως είναι θέμα ημερών η λειτουργία του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας με έδρα το Κιλελέρ, υπόθεση που στήριξε σθεναρά η ίδια.

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Κάλεσμα στη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει το πλούσιο έργο που άφησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η προηγούμενη κυβέρνηση, απηύθυνε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει τον διάλογο με τους αγρότες, ο οποίος θα συνεχιστεί και από τον Σταύρο Αραχωβίτη και από εμένα – εγώ ξεκινώ τις επόμενες ημέρες περιοδεία στην Πελοπόννησο. Ό,τι κάναμε ως κυβέρνηση, θα το κάνουμε κι ως αντιπολίτευση. Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Ελασσόνα, διαπιστώσαμε πάρα πολλά πράγματα. Το σημαντικότερο είναι πως αναδείξαμε το κυβερνητικό έργο, γιατί κάναμε πάρα πολλά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Νοικοκυρέψαμε πάρα πολλές παθογένειες και βάλαμε στόχους. Άλλους τους πετύχαμε κι άλλους όχι. Εφαρμόσαμε πολιτικές για να είναι ανταγωνιστικός ο αγρότης. Τι διαπιστώσαμε; Ότι εκτός από τα προβλήματα όπως π.χ. ο καταρροϊκός πυρετός και η εξισωτική αποζημίωση των ετών 2013 – 2014, από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει γίνει μία ζώσα, πραγματική διαδικασία σε έναν συνεταιρισμό… δεν υπάρχει ο διάλογος με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα κι απουσιάζει παντελώς το σχέδιο… Δεν μας έχει πει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη θέση της για το ποια θα είναι η ελληνική θέση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ή για το πώς μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ο αγρότης μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, εάν θα στηρίξουν συνεργατικά σχήματα και ποια είναι τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα πάρει για να βγει οριστικά από την κρίση ο Έλληνας αγρότης.
Εμείς βάλαμε τα θεμέλια και είπαμε ότι θέλουμε έναν παραγωγό, ο οποίος θα είναι εκπαιδευμένος. Κάναμε πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπουμε το ίδιο από την τωρινή κυβέρνηση. Θέλει τέτοιους αγρότες; Θέλει οργανωμένους αγρότες; Τι θέλει; Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου με τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τους αγρότες, διότι η δύναμή μας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα.
Το έργο που κάναμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι σημαντικό και θα απαιτήσουμε από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου να συνεχιστεί. Εάν το κάνει θα την επικροτήσουμε, διαφορετικά θα μας βρει μπροστά της».
Σημειώνεται τέλος πως συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα στην περιοδεία είχε η στάση στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, για την οποία ο κ. Κόκκαλης προχώρησε ως υφυπουργός το σχέδιο πλήρους επαναλειτουργίας της, εν αναμονή της τοποθέτησης του υπουργείου στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση του Λαρισαίου πρώην υφυπουργού.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass