Αναζητούνται αγροί για ακαλλιέργεια

Για δοκιμαστικές σπορές με ειδική σπαρτική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2019 20:26

Η ΕΠΑΚΣ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας της Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο της προώθησης της μηδενικής κατεργασίας ή αλλιώς ακατεργασίας ή ακαλλιέργειας (Ζero-tillage, No-tillage) όπως πέρυσι, έτσι και φέτος θα προβεί σε δοκιμαστικές σπορές με την ειδική σπαρτική μηχανή (Kuhnsdliner3000) σε επιλεγμένους αγρούς.


Αναζητούνται ενδιαφερόμενοι αγρότες -αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- οι οποίοι θέλουν να δοκιμάσουν σε μια μικρή έκταση αυτό το σύστημα. Η ΕΠΑΚΣ θα αναλάβει να σπείρει χωρίς κόστος έκταση από 10 έως 20 στρέμματα, στο μισό χωράφι του παραγωγού.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας στο email hacacontact@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6985-649.021, 24210-93244 για να δώσουν κάποιες απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να εξετάσουμε εάν ισχύουν οι προϋποθέσεις για τη σπορά.
Σε γενικές γραμμές οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
1. Στο μέρος του χωραφιού που θα πραγματοποιηθεί η σπορά με την ειδική μηχανή ΔΕΝ θα πρέπει να έχει προηγηθεί κανενός είδους κατεργασία και να ΜΗΝ έχουν καεί τα φυτικά υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας.
2. Το χωράφι να μην είναι πολύ μικρό (τουλάχιστον 20 στρέμματα) ώστε να μπορεί να χωριστεί στη μέση και στο υπόλοιπο μισό ο αγρότης να πραγματοποιήσει τη σπορά με τον δικό του τρόπο για να φανούν οι διαφορές.
3. Το χωράφι δεν πρέπει να είναι καμπύλο (προτιμώνται μακριά χωράφια γιατί η μηχανή χρειάζεται μεγάλη προσκεφαλιά) και να ΜΗΝ έχει μεγάλες πέτρες.
4. Επειδή η μηχανή είναι δύσκολο να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις στο μικρό χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι χειμερινές σπορές, τα χωράφια θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στον άξονα Βελεστίνου –Λάρισας. Τα υπόλοιπα θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
5. Οι ποικιλία των σπόρων που μπορεί να σπείρει αυτή η μηχανή είναι μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρονται Σιτάρι, Κριθάρι, Βρώμη, Λόλιο, Βίκος, Κουκιά, Μπιζέλια, αλλά και μικροί σπόροι όπως Ελαιοκράμβη, Μηδική και άλλοι.
6. Για μια πετυχημένη πορεία της καλλιέργειας είναι επιθυμητό, αλλά όχι απαραίτητο, πριν τη σπορά να πραγματοποιηθεί ψεκασμός με ένα καθολικό ζιζανιοκτόνο, ειδικά εάν έχουν φυτρώσει πολλά ζιζάνια ή φυτά από σπόρους της προηγούμενης καλλιέργειας.
Η περίοδος της σποράς των αγρών θα προγραμματιστεί ανάλογα με την προσφορά, την πορεία των εργασιών και των καιρικών συνθηκών από τέλος Οκτώβρη έως μέσα Δεκέμβρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass