Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2019 20:13

Πληρωμές

Κλείδωσε η ημερομηνία για την καταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μέσω ATM και το πρωί της Παρασκευής όλοι θα έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους από τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το υπόλοιπο 30% της βασικής μαζί με το πρασίνισμα και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας δηλαδή η εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων για το ‘19 θα καταβληθεί από τα μέσα προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

 

Τελειώνει η κλεψύδρα με τη ζάχαρη

Φως στο βάθος του τούνελ φαίνεται να βγαίνει για την Ελληνική ζάχαρη και τους τευτλοπαραγωγούς μετά την πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα για το μέλλον της βιομηχανίας, υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Τις επόμενες ημέρες οι συζητήσεις θα κορυφωθούν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μίσθωσης των δύο ζαχαρουργείων στο Πλατύ και στις Σέρρες για τους επόμενους 28 μήνες, με τη σύμφωνη γνώμη Βέβαια και της Τράπεζας Πειραιώς που αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της ΕΒΖ. Η μίσθωση θα γίνει από Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία με τη σειρά της θα μισθώσει τα δύο εργοστάσια στη Royal Sugar η οποία και θα αναλάβει τη λειτουργία τους. Ακολούθως θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος αγώνας δρόμου για να σωθεί η φετινή καμπάνια και να ολοκληρωθεί ομαλά η σεζόν με την απορρόφηση των 18.000 στρεμμάτων ζαχαρότευτλων, εκ των οποίων τα 6 στον νομό Λάρισας.

 

Σύσκεψη για το γάλα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στον Τύρναβο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και στην οποία θα συμμετάσχουν ο ΣΕΚ, η ΠΕΚ και οι Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδος. Στο μεταξύ χαμόγελα και προσδοκίες για καλύτερες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο υψηλό κόστος παραγωγής, με βάση το οποίο παράγεται ποιοτικό γάλα δημιούργησε στη Θεσσαλία η συμφωνία του Συνεταιρισμού Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς» με τη βιομηχανία Μπίζιος για απορρόφηση 3.500 τόνων πρόβειου γάλακτος με 90 λεπτά το κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν στα 82 λεπτά. Στη συμφωνία καθορίστηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, τα οποία όμως δεν έγιναν γνωστά. Συνολικά η παραγωγή του Συνεταιρισμού φθάνει τους 8.500 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, με το 92-95% να αφορά πρόβειο γάλα που παράγεται από 110 εκτροφείς. Για την υπόλοιπη ποσότητα η διοίκηση του Συνεταιρισμού βρίσκεται σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις, με άλλες βιομηχανίες, με την παραπάνω συμφωνία να αποτελεί «μπούσουλα» για ανάλογες συμφωνίες. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλογη διαπραγμάτευση της βιομηχανίας των Αφων Σαράντη για συμφωνίες αιγοπρόβειου γάλακτος στις ίδιες τιμές (87-90 λ.).  

 

Μέχρι 8 Νοεμβρίου η εισφορά για  ΕΛΓΑ

Μέχρι την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου παρατείνεται η ημερομηνία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, όσοι παραγωγοί έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να ελέγξουν τις χρεώσεις που έγιναν στους λογαριασμούς τους με την αιτιολογία «ΕΛΓΑ ΕΑΕ 2018» και να συγκρίνουν τα ποσά αυτά με την ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. που αναγράφεται στη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2018.

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός «αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει εισπραχθεί το σύνολο ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς θα πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. ΜΠ718, στην Τράπεζα Πειραιώς, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2018 μέχρι τις 8/11/2019, προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

 

Αιτήσεις στα προγράμματα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Έως τις 15 Νοεμβρίου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν στο http://bit.ly/aitiseis την αίτηση συμμετοχής για το πρόγραμμα του 3ου κύκλου δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» που τους ενδιαφέρει.

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» παρέχει τη δυνατότητα σε νέους 18-40 ετών, να παρακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης σε οχτώ διαφορετικές θεματικές του αγροδιατροφικού τομέα. Τα προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής απευθύνονται σε νέους που επιθυμούν να βρουν απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η διάρκειά τους, ποικίλει ανά θεματικό αντικείμενο, από έξι (6) μήνες μέχρι και ένα (1) χρόνο και επικεντρώνονται σε θέματα φυτικής, ζωικής παραγωγής και χρήσης νέων τεχνολογιών. Υλοποιούνται από τους δύο στρατηγικούς εταίρους του προγράμματος, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Αίθριος καιρός με ομίχλη

Αίθριος θα είναι ο καιρός τη βδομάδα που ξεκίνησε, με νέο καιρικό φαινόμενο την ομίχλη τις πρωινές ώρες και την αυξημένη υγρασία (άρα προσοχή στη συγκομιδή του βαμβακιού). Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass