Υστερούμε στην εμπορία και προώθηση του αχλαδιού

Στην Ιταλία βρέθηκε ο Συνεταιρισμός Δένδρων Τυρνάβου «Gaia Fruit» - Προβληματισμοί και διαπιστώσεις

Δημοσίευση: 04 Νοε 2019 22:33

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε από την Ιταλία ο Αγροτικός Συνεταιρισμών Δένδρων Τυρνάβου «Gaia Fruit», όπου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, επισκέφτηκε τοπικούς συνεταιρισμούς, πρότυπο εκθεσιακό κέντρο τοπικών προϊόντων,

αλλά και την εταιρεία Futurpera, η οποία διοργανώνει τη μοναδική παγκόσμια έκθεση για το αχλάδι τέλος Νοεμβρίου.
Η τυρναβίτικη αποστολή επέστρεψε στη βάση της με εμπειρίες αλλά και προβληματισμό γιατί τα μέλη του Συνεταιρισμού ενημερώθηκαν για θέματα μάρκετινγκ και καλλιεργητικών πρακτικών για το αχλάδι και διαπίστωσαν ότι ως χώρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να προσδώσουμε στα τοπικά μας προϊόντα την προστιθέμενη αξία που τους αξίζουν.
Αρκεί να σημειωθεί πως σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων 12 Συνεταιρισμοί από την ευρύτερη περιοχή της Μπολόνιας έχουν δημιουργήσει μια κοινοπραξία, επένδυσαν με την αγορά διαλογητηρίων και ψυγείων και πωλούν φρούτα και λαχανικά που παράγουν τα μέλη τους. Αντιθέτως στην περιοχή του Τυρνάβου και συγκεκριμένα στα Δένδρα και τα Πλατανούλια, όπου παράγεται το 90% της πανελλαδικής παραγωγής στο βιομηχανικό αχλάδι, υπάρχουν 4 Συνεταιρισμοί, οι οποίοι ακολουθούν έκαστος τη δική του πολιτική, αναφορικά με την εμπορία του αχλαδιού.
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΛΑΔΙ
Στην πόλη Φερράρα οι Τυρναβίτες αγρότες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι και τους προσκάλεσαν να συμμετάσχουν, προσφέροντας στον Συνεταιρισμό «Gaia Fruit» δωρεάν σταντ, στη μοναδική έκθεση για το αχλάδι παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Χρήστο Τασιούλα «δυστυχώς στην Ιταλία και προφανώς και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές δεν γνωρίζουν για το ελληνικό αχλάδι και κυρίως για την ποικιλία «Κρυστάλι», που αποτελεί την πιο δυναμική καλλιέργεια της επαρχίας Τυρνάβου. Αρκεί να σας υπενθυμίσω ότι σε επίπεδο επαρχίας παράγουμε 20.000.000 κιλά, εκ των οποίων τα 2 ο Συνεταιρισμός μας. Ενδεχομένως η γλυκιά γεύση που προσφέρει η συγκεκριμένη ποικιλία να κερδίσει τις ξένες αγορές, άρα θα επιδιώξουμε, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, να έχουμε μια αξιόλογη παρουσία στην Έκθεση».
Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός εξάγει κάποιες ποσότητες αχλαδιού (κυρίως ποικιλίες santa, κόσια, κοντούλες) σε βαλκανικές χώρες, αλλά σίγουρα τον ενδιαφέρει ένα μεγάλο άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας.
ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η τυρναβίτικη αποστολή έμεινε εντυπωσιασμένη από το επιστημονικό επίπεδο που συνάντησε στη Γεωργική Σχολή της Φερράρα, όπου τα πειράματα που γίνονται στην καλλιέργεια του αχλαδιού και του μήλου (περί γενετικού υλικού, αντοχή ποικιλιών σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες, κ.λπ.) εξάγουν χρήσιμα και ρεαλιστικά συμπεράσματα, που αξιοποιούνται από τους παραγωγούς της περιοχής. Ακολούθησε επίσκεψη των μελών του Συνεταιρισμού στο Αγροτικό Επιμελητήριο, όπου αποδείχτηκε πως μπορεί να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.
Στο κτίριο αυτό ήταν στεγασμένες όλες οι υπηρεσίες, με τις οποίες συναλλάσσεται ο αγρότης. Από την έκδοση άδειας παραγωγής μέχρι και τη σύνταξή του. «Δεν ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς που έχουμε εμείς, όπου ακόμη και εντός νομού, οι αρμόδιες γεωτεχνικές-αγροτικές υπηρεσίες είναι διάσπαρτες» το σχόλιο του Χρ. Τασούλα.
Σε πολυκατάστημα της Μπολόνιας οι αγρότες έμειναν έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν πώς εφαρμόζεται η καθετοποίηση της παραγωγής. Μέχρι και αγελάδα σε ειδική βιτρίνα είχαν, προκειμένου να πείσουν τον επισκέπτη ότι το γάλα που θα αγοράσει ή τα υποπροϊόντα του είναι ημέρας και από την περιοχή τους. Ανάλογη εικόνα και σε άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα, όπου Συνεταιρισμοί έχουν τον δικό τους χώρο και τα προωθούν απευθείας στον καταναλωτή.
«Θέματα που εμείς τα συζητάμε για χρόνια, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε, οι Ιταλοί τα κάνουν πράξη, με επιτυχία» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ««Gaia Fruit» Χρ. Τασιούλας. Να σημειωθεί ότι οι Τυρναβίτες έχουν προσκαλέσει Ιταλούς φυτωριούχους και Συνεταιριστές στην επαρχία μας για να γνωρίσουν το προϊόν και να ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται το αχλάδι.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass