×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/244790

Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 15 Νοε 2019 22:02

Ξεκίνησαν οι σπορές των χειμερινών καλλιεργειών

Ευεργετικές χαρακτηρίστηκαν οι βροχές που έπεσαν τις τελευταίες μέρες στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς από τη μία ξεδίψασε η γη, από την άλλη προετοιμάστηκαν τα χωράφια για τις χειμερινές σπορές. Βέβαια αρκετοί αγρότες έσπευσαν να οργώσουν την περασμένη Δευτέρα, πριν τις βροχές της Τρίτης, άλλοι πάλι θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ως προς τις προτιμήσεις των αγροτών παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης (μόνο στην επαρχία Φαρσάλων υπολογίζεται να έχουν σπαρθεί περίπου 35.000 στρέμματα) εις βάρος των οσπρίων και του καλαμποκιού. Σύμφωνα με πληροφορίες τα φετινά συμβόλαια ελαιοκράμβης έχουν υποχωρήσει από τα 40 λεπτά στα 36 λεπτά. Ωστόσο τα ελαιούχα έχουν ζήτηση στην αγορά, τρέχει η συμβολαιακή και δεν υπάρχει κίνδυνος η σοδειά να μείνει απούλητη. Οι νέες ποικιλίες που κυκλοφορούν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες (κρίσιμος παράγοντας για μια εποχή με περίεργες κλιματολογικές συνθήκες). Μια μέση στρεμματική απόδοση 300 κιλών θα αποφέρει έσοδα 120 ευρώ/στρ. Όσον αφορά στα όσπρια και παρά τις επενδύσεις που έγιναν σε εξοπλισμό, οι περισσότεροι τα εγκαταλείπουν ή μειώνουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα, καθώς στις αποθήκες παραμένουν απούλητες, μεγάλες ποσότητες.

Κατά τ’ άλλα σταθερά κινούνται τα στρέμματα για τα δημητριακά, ενώ στο βαμβάκι η εκτίμηση των εκκοκκιστών είναι ότι δεν θα παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις και τη νέα χρονιά κι ας μην έπιασε φέτος την προσδοκώμενη τιμή.

* * *

Τιμή βαμβακιού

Τα αυξημένα πάντως έξοδα της σποράς ανάγκασαν πολλούς βαμβακοπαραγωγούς να σπεύσουν στα λογιστήρια των εκκοκκιστηρίων για την εκκαθάριση, καθώς ήταν έντονη η ανάγκη ρευστότητας. Έτσι αρκετοί έκλεισαν συμφωνίες σε τιμές που κυμαίνονται από 40-42,5 λεπτά, αφήνοντας μια πικρή γεύση στους αγρότες που ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο στο τέλος της σεζόν. «Όσο δεν ανεβαίνει η χρηματιστηριακή αξία πάνω από 65 σεντς, δεν πρόκειται να χαμογελάσουμε» είναι το σχόλιο Λαρισαίου μεγαλοαγρότη, ο οποίος έχει αποθηκεύσει κάποια ποσότητα ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές στη λήξη της περιόδου. Την Τετάρτη η χρηματιστηριακή τιμή του σύσπορου βαμβακιού τσίμπησε 2 λεπτά (66,19 cents/libra), χωρίς ωστόσο να επηρεάσει την εγχώρια αγορά. Στον βαμβακόσπορο, η τιμή ανέρχεται στα 17 λεπτά το κιλό επί αυτοκινήτου, η οποία θεωρείται ως ταβάνι για τον ξηρό σπόρο.

* * *

Πληρωμές

Αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι σχετικές εγκρίσεις πιστώσεων περίπου 90 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία και 41 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, που δρομολογείται για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και μετά τις 20 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ από τις 19 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η πληρωμή της εξισωτικής, με τα 150 εκατ. ευρώ να αφορούν τις ορεινές περιοχές και τα 80 εκατ. ευρώ τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και λίγες μέρες μετά, πιθανότατα την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, να γίνει η εξόφληση του τσεκ.

* * *

Μέχρι σήμερα η απογραφή ζωικού κεφαλαίου για προκαταβολές βιολογικών

Λήγει σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου η προθεσμία για τους ενταγμένους δικαιούχους της βιολογικής κτηνοτροφίας και των σπάνιων φυλών, για να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων. Οι παραγωγοί που δεν θα έχουν προβεί για τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις στις προαναφερόμενες ενέργειες δεν θα καταστεί δυνατή η χορήγηση της προκαταβολής για τις εν λόγω ζωικές κατηγορίες.

* * *

 

Στη Βαλένθια ο ΤΟΕΒ Πηνειού

 

2STH BALENUIA O TOEB PHNEIOY

 

Ένας ακόμη αγροτικός Οργανισμός του νομού μας αξιοποιεί το πρόγραμμα Erasmus και ταξιδεύει στο εξωτερικό για επιμόρφωση και ενημέρωση σε νέες τεχνολογίες. Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού πραγματοποιεί επίσκεψη στην ισπανική Βαλένθια και είχε διαδοχικές επαφές με αντίστοιχους Οργανισμούς σχετικά με τις αρδεύσεις, τους μετεωρολογικούς σταθμούς και γενικά τον τρόπο άρδευσης της ευρύτερης περιοχής της Βαλένθιας. Επίσης οι Λαρισαίοι επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Βαλένθια, το οποίο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημ. Τσιουρής χαρακτήρισε «αποτελεσματικό συνεργάτη για την πρόοδο και το κύρος του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Η αποστολή του είναι να συμβάλει στην παραγωγική και βιώσιμη γεωργική δραστηριότητα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των τομέων της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των γεωργικών ειδών διατροφής, δημιουργώντας γνώσεις που ανταποκρίνονται στις τεχνικές, κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις, μέσω εφαρμοσμένης και άριστης έρευνας».

* * *

Εκδήλωση για τη μελισσοκομία

Το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) συμμετέχει σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Γεωπονικός Σύλλογος Τρικάλων με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Μελισσοκομίας» την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 17:30 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων (Βενιζέλου 1). Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και συμμετέχει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Τρικάλων, θα μιλήσουν για τα «νεότερα ερευνητικά δεδομένα ενάντια στο Varroa» ο Χαριστός Λεωνίδας - Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Μελισσοκομίας (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ), για την «υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων μέλισσας» ο Ασούτης Διδάρας Νικόλαος (ΕΦΕΤ), για την αντιμετώπιση των ασθενειών η Καρατάσου Κατερίνα (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος) και για το ελληνικό μέλι, την ταυτότητα και τη διατροφική του αξία ο Μανούρας Αθανάσιος - Παν. Θεσσαλίας / Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.

* * *

Δελτίο καιρού

Μπορεί η Θεσσαλία να τη γλίτωσε από τη «Βικτώρια», ωστόσο σιγά σιγά αρχίζει να χειμωνιάζει για τα καλά. Έτσι σήμερα θα επικρατεί σχετική ηλιοφάνεια, με τον υδράργυρο θα κινείται από 8 ως 20 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο από αύριο Σάββατο τα σύννεφα θα πυκνώσουν, ενώ τη Δευτέρα θα σημειωθούν ασθενείς βροχές, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους 17-18 βαθμούς. Την Τρίτη και κυρίως την Τετάρτη οι βροχές θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του νομού «οι βροχές είναι καλοδεχούμενες, καθώς μαλακώνουν τα χωράφια και η σπορά των χειμερινών καλλιεργειών γίνεται πιο εύκολα».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Gallery άρθρου

{gallery}244790{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass