«Λυπητερές» ΟΠΕΚΕΠΕ σε 1.000 αγρότες

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΣΙΤΟΚΑΛΑΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ * ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΓΡΟΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΡΑ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2019 22:45

Έκπληκτος έμεινε αγρότης από τα Μύρα Λάρισας όταν έλαβε ειδοποιητήριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο του γνωστοποιούσε ότι ελέω φωτιάς που ξέσπασε σε ένα από τα χωράφια του (στις 5 Οκτωβρίου), θα λάβει μειωμένη κατά 3% την ενιαία ενίσχυση (επιδότηση) που δικαιούται απ’ όλα τα χωράφια του.

Όπως είναι γνωστό από το 2015, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιώντας Ευρωπαϊκό Κανονισμό τιμωρεί με 3% επί του συνόλου των επιδοτήσεων την παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και επιβάλλει κύρωση Πολλαπλής Συμμόρφωσης. Σε περίπτωση επανάληψης, το ποσοστό τριπλασιάζεται.

Το γεγονός ότι η προβλεπόμενη ποινή (3%) αφορά στο σύνολο των εκτάσεων που δήλωσε στο ΟΣΔΕ και όχι στην ενίσχυση που προέκυπτε από την έκταση που κάηκε, φαίνεται να αγνοούσε ο συγκεκριμένος αγρότης (σίγουρα και πολλοί ακόμη συνάδελφοί του), ο οποίος «έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του», όταν έλαβε τη λυπητερή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επισκεπτόμενος τα γραφεία της «Ε» διαμαρτυρήθηκε για τη σκληρότητα της σχετικής απόφασης, λέγοντας τα εξής: «Τι νόημα έχει να τιμωρούμαι για το σύνολο των χωραφιών μου (200 στρέμματα), όταν κάηκε ένα χωράφι μου (μόλις 5 στρ). Αν είναι έτσι, γιατί να μην κάψω και τα υπόλοιπα χωράφια; Δηλαδή για το καμένο χωράφι στο χωριό μου θα χάσω την επιδότηση και γι΄αυτά που έχω σε άλλες περιοχές. Είναι δίκαιο;» αναρωτιέται και προσθέτει: «Σε μια περίοδο, στην οποία το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, ο καιρός μας δημιουργεί προβλήματα και δεν αποζημιωνόμαστε από τον ΕΛΓΑ, κάθε απώλεια επιδότησης είναι καταστροφική».

ΟΙ «ΛΥΠΗΤΕΡΕΣ» ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος οι επιστολές που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραβάτες αγρότες του νομού είναι πολλές (αγγίζουν τις 1.000!), στις οποίες, αφού υπενθυμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, επικαλείται το έγγραφο της Πυροσβεστικής «με βάση το οποίο διαπιστώθηκε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε έκταση, το γεωγραφικό στίγμα της οποίας αντιστοιχεί» σε αγροτεμάχιο που δηλώθηκε από τον αγρότη στην «Ενιαία Αίτηση της Εκμετάλλευσης» και του δίνει τη δυνατότητα υποβολής σχετικής ένστασης.

Για να προχωρήσει κάποιος αγρότης σε καύση της έκτασής του (συνηθίζεται λίγο πριν τη σπορά) θα πρέπει να αιτιολογήσει στη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας ότι το χωράφι του έχει προσβληθεί από ασθένεια-ζιζάνιο κι αφού λάβει τη σχετική άδεια από την προαναφερόμενη υπηρεσία και την ΠΥΛ, να το κάνει σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Κάποιοι ακολουθούν τη διαδικασία, άλλοι πάλι όχι. Το πρόβλημα είναι ότι «μαζί με τα ξηρά καίγονται και τα χλωρά», αφού κινδυνεύει με τιμωρία και ο αγρότης που δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας (αντιπυρικές ζώνες, περιφερειακά του χωραφιού) και επεκτάθηκε η φωτιά και στην έκτασή του.  

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass