Τι είδαν οι Κορεάτες στον Πυργετό…

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ *ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2019 22:04

Ικανοποιημένο από το επίπεδο των επαφών με εκπροσώπους τοπικών φορέων, αλλά και από τις καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται από παραγωγούς ακτινιδίου στην περιοχή του Πυργετού εμφανίστηκε κλιμάκιο της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Κορέας, το οποίο επισκέφτηκε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κατόπιν πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Οι δύο ειδικοί εμπειρογνώμονες του κορεάτικου Υπουργείου Γεωργίας ξεναγήθηκαν από τους αρμόδιους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές του Τμήματος Φυτοπροστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Λάρισας σε αγρούς της περιοχής Πυργετού, όπου επισκέφτηκαν καλλιέργειες ακτινιδίων για τη διαπίστωση της φυτοϋγειονομικής κατάστασης των οπωρώνων και τον τρόπο εφαρμογής των επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας της χώρας.

Εκεί, τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού Πυργετού, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θανάση Βλάχο, οι οποίοι και απάντησαν σε ερωτήσεις τους αναφορικά με τη δυνατότητα εξαγωγών του ακτινιδίου, για το αν υπάρχουν ασθένειες και πώς αντιμετωπίζονται και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Ο δήμαρχος Τεμπών, αφού εξήρε το έργο των ανθρώπων του Συνεταιρισμού, οι οποίοι «έχουν καταφέρει να παράγουν ένα πολύ ποιοτικό προϊόν, ανάρπαστο στην ελληνική, αλλά και διεθνή αγορά», μίλησε για τις προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής να καταστήσει το ακτινίδιο προϊόν Προστασίας Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή ΠΟΠ, καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με Έλληνα κοινοτικό υπάλληλο στις Βρυξέλλες. Δεσμεύθηκε δε πως «όπου μπορεί ο Δήμος να συνεισφέρει για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών διαδικασιών, εφόσον κλειστούν συμφωνίες για εξαγωγές στην Κορέα, θα το πράξει άμεσα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θανάσης Βλάχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της διοίκησης να αποκτήσει ο Συνεταιρισμός ψυγεία και διαλογητήρια, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη χρονιά, οπότε και θα μπορεί ο Πυργετός να προωθήσει στην αγορά το ακτινίδιο με τη σχετική ονομασία, αλλά και να ανταποκριθεί σε μαζικές παραγγελίες, όπως πιθανότατα θα χρειαστεί για την Κορέα.

Η συνολική εικόνα που αποκόμισαν τα μέλη της Κορεάτικης αντιπροσωπείας ήταν θετική, με σχόλια ευνοϊκά για τον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Λάρισας, που θέτει τις βάσεις για μια μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ κ. Χρήστος Αραμπατζής, ο οποίος και τους συνοδεύει στην περιοδεία τους σε διάφορες περιοχές της χώρας μας (προηγήθηκε επίσκεψή τους στην Κατερίνη και θα ακολουθούσε η Άρτα και τα Ιωάννινα) «οι μέχρι τώρα εντυπώσεις τους από τη χώρα μας είναι θετικές. Αφού επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα συντάξουν το πόρισμα-έκθεση με βάση τις ανάγκες και τις ποσότητες που θα ζητήσουν και εμείς ως Υπουργείο, παίζοντας τον ρόλο του συντονιστή με τους κατά τόπους Συνεταιρισμούς, θα υλοποιήσουμε την όποια συμφωνία».

Σε ερώτησή μας για το αν μπορεί η χώρα μας να ανταποκριθεί σε μαζικές παραγγελίες ακτινιδίου σε πολυπληθείς χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και η Κορέα, απάντησε θετικά, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση διεθνώς στην παραγωγή και εξαγωγή ακτινιδίου, καθώς το 90% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται. Το ακτινίδιο ήταν δεύτερο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία των εδώδιμων φρούτων και καρπών μετά τα πορτοκάλια για το 2018, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχονται σε 123,3 εκατ. ευρώ. Η καλλιέργεια του ακτινιδίου απλώνεται σε περίπου 80.000 στρέμματα, με την παραγωγή να κυμαίνεται μεταξύ 160.000 και 170.000 τόνους ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι εντός των επόμενων ετών η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους».

ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Να σημειωθεί ότι παρόμοια επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο από κινέζικη αντιπροσωπεία για την πληρότητα των προδιαγραφών των πυρηνοκάρπων στην προσπάθεια της Περιφέρειας να ανοίξουν νέες αγορές για τη χώρα μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας της χώρας με την Ινδία για τα μήλα, που ήταν η πρώτη πανευρωπαϊκά και σημαντική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στα οποία δόθηκε η δυνατότητα δοκιμαστικής εξαγωγής, η Ελλάδα είναι η πρώτη η οποία ολοκλήρωσε την αποστολή δοκιμαστικών φορτίων. Από τα συνολικά 10 φορτία, που αποτελούσαν τη δοκιμαστική αποστολή, τα 8 αποστάλθηκαν από την Π.Ε. Λάρισας, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών.

* Κατόπιν, οι Κορεάτες επισκέφθηκαν στην περιοχή της Αγιάς συσκευαστήρια οπωροκηπευτικών, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία τελικής πιστοποίησης των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποδέχτηκε το κλιμάκιο, ενώ είχε την ευκαιρία να το ενημερώσει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας και τη διασφάλιση των φυτοϋγειονομικών προδιαγραφών που πληρούνται, σύμφωνα με του ελέγχους των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Αντικείμενο του κορεάτικου κλιμακίου αποτέλεσε ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος καλλιεργειών ακτινιδίων στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Λάρισας και ο έλεγχος προδιαγραφών συσκευαστηρίων της περιοχής.

«Μετά το άνοιγμα των αγορά της Κίνας και της Ινδίας για τα θεσσαλικά προϊόντα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σχέδιο και στρατηγική μέσα από στοχευμένες δράσεις ανοίγει νέους δρόμους, προκειμένου οι καρποί της θεσσαλικής γης να γίνουν γνωστοί σε νέες δυναμικές αγορές που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος του Θεσσαλού παραγωγού. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κλιμάκιο από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Κορέας που στόχο έχει το άνοιγμα της αγοράς της Κορέας σε ένα σημαντικό θεσσαλικό προϊόν με προστιθέμενη αξία, το ακτινίδιο. Οι Κορεάτες επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ακτινιδίων στην περιοχή του Πυργετού και σε συσκευαστήρια οπωροκηπευτικών στην περιοχή της Αγιάς. Σε μία δύσκολη εποχή έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε, δεν παραδινόμαστε, ούτε και σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Παλεύουμε και κερδίζουμε» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Χρ. Καλομπάτσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα- Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα κ. Γ. Λαδόπουλος, ο δ/ντής της Αγροτικής Οικονομίας κ. Π. Καλφούντζος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Δρ. Δ. Σταυρίδης και γεωπόνοι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές του ίδιου Τμήματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass