Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 25 Νοε 2019 22:02

Μεγάλο ενδιαφέρον για αρακά στο Ευύδριο

Αρκετοί ήταν οι αγρότες-μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού επαρχίας Φαρσάλων «ο Ενιπέας», που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της διοίκησης του ΑΣ να προσέλθουν στα γραφεία του συνεταιρισμού στο Μικρό Ευύδριο για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια του αρακά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Θανάση Καραΐσκο «το ενδιαφέρον που έδειξαν οι συνάδελφοι είναι μεγάλο κι ίσως χρειαστεί κάποιοι να μείνουν εκτός της σύμβασης που θα υπογράψουμε με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης». Αναφερόμενος στη συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία, ο Φαρσαλινός πρόεδρος δήλωσε πως «ο ίδιος συνεργάζεται χρόνια μαζί της και τα τελευταία 3 χρόνια η συνεργασία αυτή επεκτάθηκε σε επίπεδο Συνεταιρισμού. Προηγήθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα χωράφια μας και για τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουμε και πριν από 3 χρόνια υπογράψαμε την πρώτη σύμβαση. Αυτή αφορούσε βιολογικό αρακά για 450 στρέμματα. Πέρυσι αν και υπογράψαμε σύμβαση για 750 στρ., εν τούτοις ελέω καιρού δεν προχωρήσαμε σε καλλιέργεια. Φέτος ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε. Η πρόθεση των μελών μας, όπως εκδηλώθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκαλέσαμε, είναι για 750 στρ. βιολογικό και 400 στρ. συμβατικό αρακά. Δεν ξέρουμε όμως τι θα ζητήσει η Εταιρεία. Ίσως κάποιοι αγρότες να μείνουν εκτός συμφωνίας». Στη συνέχεια ο Θ. Καραΐσκος αναφέρθηκε στις προοπτικές του αρακά, τις οποίες χαρακτήρισε ευοίωνες. «Μιλάμε για συμβολαιακή καλλιέργεια, με εξασφαλισμένες τιμές και στην περιοχή μας με πολύ καλές αποδόσεις. Οι τιμές που ακούγονται στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 28-30 λεπτών για το συμβατικό και 48-50λ για το βιολογικό, ανάλογα την τρυφερότητα του αρακά. Το κόστος παραγωγής κυμαίνεται ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, την ιδιοκτησία του χωραφιού, κ.ά. περί τα 70-80 ευρώ/στρ. Θεωρώ ότι είναι μια συμφέρουσα καλλιέργεια, με προοπτική, με βάση και τις ανάγκες της αγοράς» καταλήγει ο Φαρσαλινός συνεταιριστής.

Ενστάσεις για «μικρές καλλιέργειες»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι οι ενδικοφανείς προσφυγές - ενστάσεις των υποψηφίων ένταξης στο υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2019. Οι ενδικοφανείς προσφυγές που θα υποβληθούν μετά την ανωτέρω αναφερόμενη ημερομηνία δεν γίνονται παραδεκτές και αρχειοθετούνται χωρίς περαιτέρω εξέταση.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, το έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής-ένστασης όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ υποβάλλεται υπογεγραμμένο από τον δικαιούχο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο συνοδευόμενο από όλα τα κατά περίπτωση σχετικά στοιχεία στην οικεία Δ.Α.Ο. Π.Ε. Λάρισας το αργότερο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος μέσω ΠΣΚΕ, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2413-511.170 Α. Νικολάου, 2413-511.105 Γ. Γεωργιάδου.

Αναστάτωση στα κηπευτικά λόγω καιρού

Ο μεγάλος όγκος των φυτεύσεων των κηπευτικών που θα καλύψουν τις σημερινές ανάγκες της αγοράς ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στις περισσότερες περιοχές με πράσο, κουνουπίδι και λάχανο, ενώ συνεχίζονται οι φυτεύσεις στο μπρόκολο. Οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ασθένειες και τις εντομολογικές προσβολές, στις οποίες εκτίθεται συγκεκριμένες καλλιέργειες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και την υγρασία. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί εμφανίζονται ανήσυχοι από την παρατεταμένη καλοκαίρια που προηγήθηκε των βροχών και έφερε πρωιμότητα. Ουσιαστικά ήθελαν ένα φυσιολογικό φθινοπωρινό σκηνικό. Η παραγωγή του μπρόκολου και του κουνουπιδιού ήρθε ένα μήνα νωρίτερα καθώς η συλλογή είχε προγραμματιστεί για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυτές τις ημέρες οι τιμές -σύμφωνα με τους παραγωγούς- διαμορφώνονται σε 40 λεπτά το κιλό για το κουνουπίδι, 60 λεπτά το κιλό για το μπρόκολο, 50 λεπτά το κιλό για το πράσο και 25 λεπτά το κιλό για το λάχανο.

«Τρέχουν» για το ΠΑΑ και αντιχαλαζικά

Στην έγκριση των πρώτων 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεσμεύονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προχώρησε το ΥΠΑΑΤ για να ενισχύσει το ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την ενεργοποίηση του πρώτου χρηματοδοτικού εργαλείου τον ερχόμενο Ιανουάριο. Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτας τρέχει και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες του προγράμματος, αρχής γενομένης από το Μέτρο 2 που αφορά στη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ήδη απηύθυνε πρόσκληση προς τους αρμόδιους φορείς, όπως το ΓΕΩΤΕΕ και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου να συσταθεί διευρυμένη ομάδα εργασίας, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον ο κ. Μπαγινέτας αυτή την εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με τις νέες διοικήσεις του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για να προχωρήσουν τα Μέτρα με τα αντιχαλαζικά, αλλά κι άλλες πληρωμές που σχετίζονται με την έκδοση εγκυκλίων και οι οποίες πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους.

Από τις ΗΠΑ ως τη Σουαζιλάνδη το λάδι

Σε φάση συγκομιδής βρίσκεται αυτήν την περίοδο η ελιά και κατ΄επέκταση το λάδι, ενώ παράθυρο ευκαιριών για τις εξαγωγές της χώρας μας αποτελεί η εξαίρεση από τους δασμούς των ΗΠΑ για το ελαιόλαδο. Στις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τζίρο μισό δισ. ευρώ. Η ευρωπαϊκή παραγωγή την περίοδο 2019 2020 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε δύο εκατομμύρια τόνους (οριακά πιο πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας), ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο ταξιδεύει από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέχρι τη Σουαζιλάνδη. Οι συνολικές εξαγωγές το 2018 σημείωσαν αύξηση κατά 45%, ενώ οι επιδόσεις μας θα μπορούσε να ήταν καλύτερες, εάν το ελαιόλαδο που καταναλώνεται είναι τυποποιημένο (δυστυχώς μόνο ένα στα τέσσερα κιλά είναι τυποποιημένο).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass