ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ:

Οι αγρότες των Φαρσάλων αγωνιούν για αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 26 Νοε 2019 15:30

«Η λεπτομερής απάντηση του αρμόδιου υπουργείου καταδεικνύει ότι υπάρχει μέριμνα για τις αποζημιώσεις και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στους πληγέντες αγρότες των Φαρσάλων.

Όμως, οι παραγωγοί αγωνιούν και για τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Ελπίζω ότι προκειμένου να μην υπάρξει οικονομική δυστοκία, σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, ο χρόνος καταβολής τους θα επισπευθεί». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, σε σχετική ερώτησή του.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε γίνει αποδέκτης της ανησυχίας των αγροτών των Σταυρού, του Αγίου Γεωργίου και του Κατωχωρίου Φαρσάλων, που βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρότατης χαλαζόπτωσης στα μέσα του Ιουνίου, ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό για τον χρόνο ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων και μετέφερε την αγωνία των παραγωγών για να μην κινδυνεύσουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στις καλλιέργειες βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας που επλήγησαν.

Στην εκτενή απάντησή του, ο κ. Βορίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση της 16ης Ιουνίου του 2019 υποβλήθηκαν 235 δηλώσεις. Κατόπιν, ο ΕΛΓΑ προέβη σε παρακολούθηση των καλλιεργειών και προεκτιμήσεις ζημιών πριν την οριστική εκτίμηση, με σκοπό να διαπιστωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος της ζημιάς και της μειωμένης παραγωγής.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις, αναφέρει ότι στο ποσοστό ζημιάς συνυπολογίζεται η ποσοτική άλλα και η ποιοτική ζημιά που δημιουργείται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αιτία, καθώς και ότι πέραν της αξιοπιστίας των εκτιμήσεων, στόχος του ΕΛΓΑ είναι και η ταχύτητα διενέργειάς τους, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο.

Όσον αφορά στον κίνδυνο απώλειας της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, στην απάντηση σημειώνεται ότι «εφόσον οι αρμόδιοι φορείς επιβεβαιώσουν την επικράτηση ειδικών καιρικών συνθηκών που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας και που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του συσπόρου βάμβακος σε επίπεδα κατώτερα της απαιτούμενης ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του την εν λόγω επιβεβαίωση, ώστε να καταβληθεί σωστά η συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά. Ο ΕΛΓΑ χορηγεί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία που προκύπτουν από τα πορίσματα εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών στις βαμβακοκαλλιέργειες και που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».

Αναφορικά με τη βιομηχανική ντομάτα επισημαίνεται ότι έχει ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης από το 2015 και ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το 2018 ήταν 2.967.701 ευρώ, ενώ για καθένα από τα έτη 2019 και 2020 είναι στα 2.935.752 ευρώ. Η έκταση αναφοράς για την περίοδο 2017-2020 είναι 5.800 εκτάρια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και το ύψος της συνδεδεμένης για το 2018 (πληρωμές 2019) καθορίστηκε στα 720 ευρώ/εκτάριο.

Στη συνέχεια της απάντησης αναφέρεται ότι στην περίπτωση διαπιστωμένων εξατομικευμένων ζημιών ανά δικαιούχο από τον ΕΛΓΑ, διευκρινίζεται ότι οι απώλειες αυτές μπορούν να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ υποχρεούται να αποστείλει το ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους υποβολής της ΕΑΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass