Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κυριάκο, σώσε το τσίπουρο…"

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2019 18:00

Τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών του Δήμου Τυρνάβου, μεταφέροντας την αντίθεσή του στην αλλαγή του καθεστώτος που προωθεί η Ε.Ε. με σχετική οδηγία για το τσίπουρο και την τσικουδιά.

Γεγονός που σημαίνει -όπως αναφέρει- επικείμενη απαγόρευση της παραγωγής παραδοσιακού τσίπουρου και τσικουδιάς.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί 300.000 οικογένειες και κάνει λόγο για φόβους κινδύνου μη διατήρησης του ελληνικού αμπελώνα.

Αναλυτικά, στην επιστολή στον κ. Μητσοτάκη αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Επικοινωνούμε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος για να θέσουμε υπόψη σας τον έντονο προβληματισμό μας και τη διαμαρτυρία μας σχετικά με την πρόσφατη αποδοχή από την Κυβέρνηση του σχεδίου τροποποίησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/83 περί ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και να ζητήσουμε την εξεύρεση λύσης για το αδιέξοδο όπου οδηγούνται πάνω από 300.000 ελληνικές οικογένειες που καλλιεργούν αμπέλια ή/και παράγουν τσίπουρο/τσικουδιά.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ - Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΕΦΚ ΑΛΚΟΟΛ

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε τυχαία για το σχέδιο τροποποίησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/83 που αφορά στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο ECOFIN της Παρασκευής 8/11/2019. Το σχέδιο παρουσιάζεται στο με αριθμό 13518/19 FISC 411 ECOFIN 941 έγγραφο του Συμβουλίου (συνημμένο).

Σύμφωνα με το σχέδιο πλέον μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) δεν θα παράγουν το παραδοσιακό «τσίπουρο» και την «τσικουδιά». Θα μπορούν να παράγουν ένα προϊόν (αιθυλική αλκοόλη) που δεν θα είναι «απόσταγμα», όπως αυτό ορίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και θα έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ μικρότερη από 37,5%. Τέλος, θα παράγεται σαφώς μικρότερη ποσότητα ανά οικογένεια (1.250 λίτρα) σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Για το προϊόν αυτό η έκπτωση ΕΦΚ θα είναι 85%.

Υπάρχουν και άλλα σημεία-αιτιολογικές σκέψεις όπου καθορίζεται ότι πρώτη ύλη είναι φρούτα από οπωροκαλλιέργειες, επομένως όχι σταφύλια και στέμφυλα σταφυλιών και κατ' επέκταση ούτε απόσταγμα σταφυλιών ούτε απόσταγμα στεμφύλων.

Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι το προϊόν των μικρών αποσταγματοποιών-διήμερων είναι "τσίπουρο/τσικουδιά", ήτοι «Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής [όπως ορίζεται στην Κατηγορία 6 του παραρτήματος ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) 110/2008]» σύμφωνα με τον τεχνικό φάκελο προϊόντος PGI-GR - 02079 που κατέθεσε το Γενικό Χημείο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με άλλα λόγια, η ελληνική Κυβέρνηση συναινεί με την «εξάλειψη» των παραδοσιακών αποσταγμάτων «τσίπουρο» και «τσικουδιά», τα οποία δεν θα παράγονται πλέον από τους 300.000 διήμερους με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά κατά κύριο λόγο από 70 μεγάλες εταιρείες.

Υπηρεσιακός παράγοντας επέμενε πρόσφατα ότι «αδίκως παραπονούμαστε» και ότι ουδέποτε παρήγαμε τσίπουρο και τσικουδιά. Αυτή η συμπεριφορά είναι προσβλητική της νοημοσύνης μας και του κόπου των προγόνων μας που έβραζαν και παρήγαγαν τσίπουρο και τσικουδιά εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Με το σχέδιο της οδηγίας που αποδέχεται η Ελλάδα, οι συστηματικοί («μεγάλοι») αποσταγματοποιοί που παράγουν τσίπουρο/τσικουδιά θα συνεχίσουν να έχουν έκπτωση 50%, ενώ οι μικροί αποσταγματοποιοί θα πληρώνουν περίπου δεκαπλάσιο φόρο από τον σημερινό, επειδή θα έχουν πλέον και αυτοί 50% έκπτωση (από το περίπου 90% στο οποίο ήταν μέχρι σήμερα).

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Μπορεί, ως φαίνεται, η Κυβέρνηση να μη δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των εθνικών εθίμων και παραδόσεων, στην απασχόληση δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και τη διατήρηση του ελληνικού αμπελώνα, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις διαφαινόμενες εξαιρετικά σημαντικές οικονομικές συνέπειες στο δημόσιο ταμείο».

Η επιστολή κοινοποιείται και στους αρμόδιους υπουργούς, καθώς και στη Γ.Δ. Τελωνείων.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Σχετικά Άρθρα