Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 29 Νοε 2019 22:00

Θετική η πρώτη συνάντηση των Νέων Αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε θετικό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη και της διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, αρκετό καιρό μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση. Οι νέοι αγρότες εξέθεσαν τα προβλήματα επείγοντα και μακροπρόθεσμα που ταλανίζουν την αγροτική παραγωγή και την ύπαιθρο, πρότειναν λύσεις και άκουσαν τις στρατηγικές σκέψεις του υπουργού. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αλλάξει το πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της εγκατάστασης των νέων γεωργών έχοντας την εκπαίδευση ως προαπαιτούμενο. Δηλαδή οι δυνητικοί νέοι αγρότες θα παίρνουν μία προέγκριση, θα εκπαιδεύονται και εφόσον ολοκληρώσουν την εκπαίδευση επιτυχώς, θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Η πρόταση αυτή όπως είναι γνωστό είχε προκύψει από τις διεργασίες του πρόσφατου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών στη Νάξο. Συμφώνησαν ακόμη να τεθεί το θέμα της λειτουργίας του ΟΓΑ στο πλαίσιο του ΕΦΚΑ στον αρμόδιο υπουργό κύριο Βρούτση προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος που ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών. Ο Φαρσαλινός πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Ν. Παυλονάσιος έθεσε επίσης το πρόβλημα της υψηλής φορολόγησης του πετρελαίου και ο υπουργός εξέθεσε τις σκέψεις του για το θέμα της φορολογίας στη γεωργική παραγωγή και ειδικά για τη φορολογία του πετρελαίου και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει κίνηση μεσοπρόθεσμα..

 

Χάσαμε το βαμβάκι, στοπ!

Περίπου 4.000 παραγωγοί πανελλαδικά δεν έχουν παραδώσει ούτε ένα κιλό βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στον νομό Λάρισας υπολογίζονται σε 640, στην Καρδίτσα σε 550 και στα Τρίκαλα σε 300. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στους υπόλοιπους βαμβακοπαραγωγούς, διότι αναρωτιούνται πού βρίσκονται αποθηκευμένα αυτά τα βαμβάκια, όταν στον κάμπο δεν φαίνονται πουθενά. Και η ανησυχία τους σχετίζεται με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Δηλαδή ότι έχουν σπείρει μόνο και μόνο για την ενίσχυση, χωρίς να ξοδέψουν για να καλλιεργήσουν κανονικά. Παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζουν στη στήλη ότι δεν μπορούν να ζητήσουν εξηγήσεις απ’ αυτούς τους αγρότες, εφόσον δεν έχει λήξει η εκκοκκιστική περίοδος και προσθέτουν με νόημα ότι για να λάβει κάποιος τη συνδεδεμένη, πρέπει να πιάσει το πλαφόν παραγωγής του νομού του, το οποίο στη Λάρισα π.χ. είναι στα 280 κιλά. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι που παρέδωσαν βαμβάκι πληρώθηκαν με 40 λεπτά στο χωράφι (συν 2,5 λεπτά στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου).

 

Κλειστός λόγω μετακόμισης ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πληροφορεί τους πολίτες ότι σήμερα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μετακόμιση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας από το κτίριο που στεγάζεται στη Λάρισα στην οδό Καστοριάς 2Α, σε νέο κτίριο στην οδό Θεοφράστου 1, όπισθεν του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ). Λόγω της μετακόμισης η εξυπηρέτηση των δικαιούχων δεν θα είναι δυνατή κατά τις παραπάνω ημέρες. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας της διαδικασίας της μεταφοράς των τηλεφωνικών γραμμών, θα εμφανιστούν δυσχέρειες στην ηλεκτρονική και τηλεφωνική επικοινωνία για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας από 2/12/2019 έως 6/12/2019. Επισημαίνεται ότι το αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (210-8802000) καθώς και οι Νομαρχιακές Μονάδες Καρδίτσας (2441-047.344) Μαγνησίας (2421-049.585) και Τρικάλων (2431-026.951) θα λειτουργούν κανονικά. Ζητείται η κατανόηση των πολιτών για την τυχόν ταλαιπωρία που θα υποστούν.

 

Η αγροτική πολιτική στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Όπου μπορεί η Περιφερειακή Αρχή θα στηρίξει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα. Με έργα και δράσεις, χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κι όχι μόνο. Δεν μπορούμε όμως να απολογούμαστε για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, όταν αυτό εναπόκειται στη χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος ή στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς». Με αυτά τα λόγια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός απάντησε στην επερώτηση της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Αναπτύσσοντας τη σχετική επερώτηση της παράταξης, ο Πέτρος Τσακνάκης αναρωτήθηκε τα εξής: "Αφού συνεχώς επικαλείστε την περιφερειακή διακυβέρνηση, για ποιον λόγο δεν έχετε παρέμβει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας; Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η περιφερειακή αρχή για τη στήριξη των τιμών των αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα όταν γνωρίζετε πως στο βαμβάκι η τιμή του σύσπορου βάμβακος απέχει αρκετά από τη χρηματιστηριακή τιμή; Ποια μέτρα έχουν προηγηθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής και διευκόλυνσης της διευθέτησης των υποχρεώσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων; Ποια είναι η στήριξη της Περιφέρειας στα συνεργατικά σχήματα των αγροτών και γιατί δεν στηρίζετε με ενέργειες και συνεχείς προσπάθειες το δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων που αφορά στην αποζημίωση από τον καταρροϊκό πυρετό;".

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα πολλά αρδευτικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στη Θεσσαλία, στα 760 έργα του ΠΑΑ, εκ των οποίων τα μισά έχουν ολοκληρωθεί μέσω των προγραμμάτων Σχεδίων Βελτίωσης, Νέων Αγροτών, κ.ά. Μίλησε για τα αγροπεριβαλλοντικά έργα και το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, στα οποία η Θεσσαλία και ο νομός Λάρισας είναι πρώτος σε ποσοστά απορρόφησης. Τέλος, ο περιφερειάρχης μίλησε και για τη λύση που έδωσε η Περιφέρεια στους δασικούς χάρτες και την οποία υιοθέτησε όλη η χώρα, ενώ για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τον καταρροικό πυρετό που έπληξε τους κτηνοτρόφους το 2014, με την αφόρητη πίεση του αντιπεριφερειάρχη Γ. Λαδόπουλου επείσθη το ΥΠΑΑΤ, αλλά τελικά κόπηκε η αποζημίωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Ο καιρός

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός, με καλές θερμοκρασίες (10 ως 20 βαθμοί Κελσίου), που θα επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών οργώματος και φροντίδας των φυτών στα χωράφια. Το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει αραιή συννεφιά, ενώ τη Δευτέρα τα σύννεφα θα πυκνώσουν και η μέγιστη θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη περιμένουμε βροχές, όχι όμως μεγάλης έντασης.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass