Κατανόηση για τα «καστανοπροβλήματα»

ΑΠΟ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2019 15:36

Θετικά απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, για τα προβλήματα της καστανοπαραγωγής στον νομό.

Η Λαρισαία πολιτικός έθεσε τον Υπουργό προ των ευθυνών του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να δημιουργεί η Πολιτεία περιττά προσκόμματα στους εν λόγω παραγωγούς, ζητώντας τους να επιβιώσουν μόνο από το -συμπληρωματικό κατά κύριο λόγο- εισόδημα που τους παρέχουν τα καστανοπερίβολα, και ζήτησε την εξαίρεσή τους, προκειμένου να συνεχίσουν να απασχολούνται σε μια δυναμική καλλιέργεια, ενός τόσο εξωστρεφούς αγροτικού προϊόντος.

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε την κατάφωρη αδικία που συντελείται από πλευράς Πολιτείας, η οποία χρεώνει τους καστανοπαραγωγούς με 250-350 ευρώ/στρέμμα, όταν σε παράνομους καταπατητές και εκχερσωτές δασικών εκτάσεων απαιτεί ως αντίτιμο, μόνο 80 ευρώ/στρέμμα, θυμίζοντας πως οι καστανοπαραγωγοί δρουν και ως άτυποι δασοφύλακες, από τη στιγμή που το εισόδημά τους εξαρτάται από την ίδια την ύπαρξη του δάσους.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης αποδέχθηκε όλα τα επιχειρήματα της Λαρισαίας βουλευτή, μένοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας, ενώ αναγνώρισε πως η όλη διαδικασία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των καστανοπαραγωγών ήταν έως τώρα προβληματική. Αντιλήφθηκε επίσης πως το ζητούμενο τίμημα ανά στρέμμα από πλευράς του Υπουργείου είναι όντως εξοντωτικό.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνώρισε, επιπρόσθετα, πως θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα στην καστανοκαλλιέργεια, καθώς και ότι η εν λόγω καλλιέργεια δεν μπορεί να γίνεται παρά συμπληρωματικά, κι όχι από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Υπουργός δεσμεύθηκε πως σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιδιώξει να επέλθουν ορισμένες αλλαγές στο καθεστώς του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ειδικά στοχευμένες για τους καστανοπαραγωγούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass