Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2019 22:00

Πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών-αποζημιώσεων

Σταδιακά θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των αγρο-περιβαλλοντικών, με την έναρξη των πληρωμών να γίνεται σήμερα Δευτέρα με τα Βιολογικά (Γεωργία, Κτηνοτροφία), καθώς τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για τους παραγωγούς το μεσημέρι, από τη στιγμή που λύθηκε και το πρόβλημα με την πληρωμή του προγράμματος της νιτρορύπανσης.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥπΑΑΤ η εξόφληση της ενιαίας θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 του μήνα και μια μέρα μετά θα δοθεί η εξισωτική του 2019.

Όσον αφορά στην πληρωμή του 10% για τις ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ θα υπάρξουν νεότερα την προσεχή Πέμπτη, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πιθανότατα η πίστωση να γίνει την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ή Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου), καθώς υπεγράφη από τα συναρμόδια υπουργεία και πήρε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Το 10% αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των 14 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι τιμές στη βιομηχανική ντομάτα

Η εταιρεία Νομικός ανακοίνωσε τον τιμοκατάλογο για το 2020 για τα εργοστάσια σε Δομοκό και Φάρσαλα και καλεί τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας να δηλώσουν, μέχρι 15/12/19, την πρόθεση καλλιέργειας για παράδοση νωπής ντομάτας στο εργοστάσιο. Ο τιμοκατάλογος δείχνει ότι για την πρώτη κατηγορία αυξάνεται η τιμή κατά 2 ευρώ τον τόνο σε σχέση με πέρσι. Ουσιαστικά το εργοστάσιο πριμοδοτεί την ποιότητα. Επί της ουσίας δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Μπαίνουν όμως αυστηροί κανόνες για την παράδοση του προϊόντος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, με μείωση της παραγωγής.

Ενστάσεις για την καύση των καλαμιών

Επιμένει ο διαμαρτυρόμενος αγρότης από τα Μύρα για τα πρόστιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που επιβάλλονται σε όσους καίνε τα χωράφια τους, θεωρώντας υπερβολική τη νομοθεσία που προβλέπει ποινή 3% για το σύνολο της επιδότησης και όχι για την ενίσχυση που προέρχεται από την καμένη έκταση. «Όλοι αυτοί οι περιβαλλοντολόγοι που υπερθεματίζουν για την αναγκαιότητα των προστίμων, ας μας πούνε τι είναι προτιμότερο να καίμε, το χωράφι για να σκοτώνονται οι μύκητες και τα ζιζάνια ή να χρησιμοποιούμε τόνους φυτοφαρμάκων, τα οποία τα βρίσκουμε στο πιάτο μας. Γνωρίζουν ότι σε 5 στρέμματα χωράφι, ρίχνουμε 1 κιλό φυτοφάρμακα;».

Και ο αγρότης καταλήγει: «Εφόσον ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το περιβάλλον, ας μας πούνε τι πρόστιμα επιβάλλονται στις βιομηχανίες που μολύνουν περισσότερο από μας, τον αέρα με τα φουγάρα τους».

Τριβές στον Συνεταιρισμό Λαρισαίων αγροτών

Τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών καταγγέλλει το μέλος Χρήστος Σιδερόπουλος, διότι «έγιναν 2 Διοικητικά Συμβούλια του Α/Σ Λαρισαίων Αγροτών, εκ των οποίων το ένα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας, και το άλλο έγινε στις 28/11/2019, για τα οποία δεν έλαβα καμιά τηλεφωνική, γραπτή ή ηλεκτρονική πρόσκληση ως οφείλατε, βάσει του καταστατικού το οποίο κατάφωρα παραβιάζετε με απόλυτα δική σας ευθύνη. Σας ενημερώνω ότι, στην περίπτωση που ηθελημένα ή αθέλητα δεν ενημερωθώ για οποιοδήποτε Δ.Σ. γίνει από δω και στο εξής, για να χρησιμοποιήσετε τη μη παρουσία μου στα Δ.Σ., θα κινηθώ άμεσα και με κάθε έννομο μέσο που μου δίνει ο νόμος περί συνεταιρισμών».

Από την πλευρά της η διοίκηση του Συνεταιρισμού διευκρινίζει ότι ο λόγος που δεν προσκαλείται ο κ. Σιδερόπουλος στα συμβούλια είναι γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαγραφής του από μέλος του Δ.Σ.

Αρχές Δεκεμβρίου η πληρωμή της νιτρορύπανσης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δίνει ουσιαστική λύση προς όφελος του συνόλου των αγροτών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» (νιτρορύπανση), καθώς όπως τονίζει ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «με απόφασή του αποκαθιστά την κανονικότητα, ορίζοντας την άμεση καταβολή του 75% του ποσού και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των αγροτών και για το μέτρο αυτό, αντιμετωπίζοντας έτσι με αίσθημα υψηλής ευαισθησίας το ζήτημα που προκλήθηκε, εξαιτίας των άστοχων και πλημμελών κινήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βασική υποχρέωση όσων εισπράξουν την προκαταβολή είναι να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2020. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ανέκυψε εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει ως κριτήριο επιλεξιμότητας την άδεια χρήσης νερού μεσούσης της περιόδου εφαρμογής του μέτρου, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει επαρκώς τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης.

Η ΔΑΟΚ για το πρόγραμμα

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, η οποία ενημερώνοντας τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.04. αναφέρει πως «το εύρημα «100454- Μη επισύναψη δικαιολογητικού σε αρδευόμενο τεμάχιο» πρέπει να είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, ώστε να λάβουν γνώση η παραγωγοί. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσουν μέσω της διαδικασίας των Διοικητικών Πράξεων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Το εν λόγω εύρημα θα εφαρμοστεί στην πρώτη εκκαθάριση έτους 2019. Τα στοιχεία πληρωμής θα κοινοποιηθούν στους παραγωγούς μέσω ανάρτησης στο ΠΣ από τη ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας μετά από σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έρχονται βροχές και κρύο

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός σήμερα, ενώ αύριο Τρίτη θα υπάρξουν και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 9 ως 15 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, ενώ θα υποχωρήσει η μέγιστη θερμοκρασία στους 13 βαθμούς Κελσίου. Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr