Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2019 22:06

«Θερμός» Φεβρουάριος

Με αφορμή το μπλόκο της αστυνομίας στους Καρδιτσιώτες αγρότες, οι οποίοι θέλησαν να βγούνε τον Ε65 αλλά δεν τους επετράπη, αλλά και την ένταση που επικράτησε χθες Πέμπτη έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου βρισκόταν ο υπουργός Μάκης Βορίδης, όπου εξαγριωμένοι λόγω των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή φέτος αγρότες, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει χρήση χημικών από την Αστυνομία, όλοι θεωρούν δεδομένο ότι τα μπλόκα των αγροτών και φέτος δεν είναι εύκολα.

Πόσο μάλιστα όταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο Μ. Βορίδης, ο οποίος θεωρείται από τους σκληροπυρηνικούς του χώρου, με …αλλεργίες σε αριστερά κινήματα.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι τέλος του έτους διοικητικές πράξεις αγροπεριβαλλοντικών

Ανακοίνωση σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων έτους 2019 εξέδωσε ο οργανισμός πληρωμών, με την οποία τονίζει ότι δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος διοικητικής πράξης με καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2019, για όσους παραγωγούς είναι ενταγμένοι στα παρακάτω Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020: Μέτρο 8, Δράση 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων», Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία», Μέτρο 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα»: Δράση 10.1.02 «Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», Δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», Δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες», Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (Κομφούζιο), Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Οι κτηνοτρόφοι στις ΔΑΟΚ

για μίσθωση βοσκοτόπων

Οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ), που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής τους, προκειμένου να λάβουν γνώση σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης βόσκησης έτους 2019. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ο κτηνοτρόφος υπογράφει ότι έλαβε γνώση για την επιλέξιμη έκταση που του κατανεμήθηκε σε συνολική λίστα κατανομής, που εκτυπώνει η ΔΑΟΚ (με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν) και εφόσον επιθυμεί, ζητεί και λαμβάνει εκτύπωση ατομικού εντύπου κατανομής. Κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην ειδοποίηση της ΔΑΟΚ εντός τριάντα (30) ημερών, θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος. Η ΔΑΟΚ μετά το πέρας των 30 ημερών, επισυνάπτει στη διαδικτυακή εφαρμογή τη συνολική λίστα με τις υπογραφές των κτηνοτρόφων που έλαβαν γνώση.

Παρουσίαση βιβλίου

Φώτη Γραβάνη

Την παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή Φυτοπροστασίας του πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (τώρα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) Φωτίου Θ. Γραβάνη με θέμα «Ειδική Φυτοπαθολογία (Νοσολογία) Καλλιεργουμένων Φυτών» διοργανώνουν το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λαρίσης και οι εκδόσεις Copy City Publish. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., στη Λάρισα (αίθουσα Συνεδρίων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – οδός Καψούρη 4, έναντι νότιας πλευράς Στρατιωτικού Νοσοκομείου). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι καθηγ. Θεοφάνης Α. Γέμτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Δημήτριος Ν. Βλαχοστέργιος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Φυτών και Οσπρίων Λαρίσης του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και πρόεδρος της Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Γιάννης Κολλάτος, διευθυντής Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Θεσσαλία TV».

Προκήρυξη για νέους αγρότες

Σε ακόμη μια προκήρυξη του προγράμματος Νέων Αγροτών προσανατολίζεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία θα είναι η τρίτη πρόσκληση για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο και αναμένεται να καλύψει το µεταβατικό κενό ανάµεσα στις δύο προγραµµατικές περιόδους, όπως έγινε και το 2014. Το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών θα βγει με τη νέα ΚΑΠ τη νέα περίοδο μετά το 2023. Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το 2020 όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγµατα για ποιες τελικά επενδύσεις θα προχωρήσουν από τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Μεταποίηση, ώστε να αποδεσµευτούν τα αντίστοιχα κονδύλια τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Ενστάσεις για το πλαφόν στην πώληση μελιού

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα χτυπά από σήμερα και μέχρι την Κυριακή η καρδιά του ελληνικού μελιού, καθώς πραγματοποιείται το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Εκεί, όπως δηλώνει στον Αγρότυπο ο πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας θα ζητηθούν αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση για την άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη απόφαση, αναφέρει ότι οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν απευθείας στον καταναλωτή μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού. Με το ανώτατο πλαφόν των 1.200 κιλών, ουσιαστικά εκδικείται τους μεγάλους μελισσοκόμους που έχουν πολλές κυψέλες. Όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη συγκεκριμένη απόφαση. Ζητά από τους μελισσοκόμους να έχουν συσκευαστήριο κάτι που σημαίνει μια επένδυση που δεν είναι εύκολο να γίνει. Χρειάζονται χρήματα για να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση. Ουσιαστικά η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης αφαιρεί από τους μελισσοκόμους της Ελλάδας το δικαίωμα που έχουν οι συνάδελφοί τους στην ΕΕ να πωλούν απευθείας το μέλι τους, βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ζητάμε να υπάρξει αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά να μην υπάρχει συσκευαστήριο και η συσκευασία να μπορεί να γίνεται από τον παραγωγό ακόμη και σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Δελτίο Καιρού

Χαμηλές, δηλαδή φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες θα κυριαρχούν στον κάμπο το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο κύμα πολικού ψύχους ή άλλα φαινόμενα. Δηλαδή ιδανικές θερμοκρασίες για τα δέντρα που θέλουν κρύο, όχι όμως παγετό. Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και ο υδράργυρος θα κινείται από 6 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο καθαρός ουρανός και σχετική άνοδο της θερμοκρασίας (στους 10-15 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας). Αρκετά σύννεφα Δευτέρα και Τρίτη, ενώ ήλιο με δόντια θα έχουμε την Τετάρτη με θερμοκρασία 8-13 βαθμούς Κελσίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass