Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2019 22:01

Πίεση για de minimis στα ροδάκινα

Συνεχή πίεση στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να υπάρξει γενναία εισοδηματική στήριξη των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τον καιρό και λόγω των χαμηλών φετινών τιμών στην παραγωγή, ασκεί ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Μ. Βορίδης μπορεί να αρνήθηκε το de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημιές στο ρώσικο εμπάργκο, ωστόσο εξετάζει θετικά την προοπτική να δοθεί ένα ποσό μέσα στον Δεκέμβριο, κι αυτό γιατί υπάρχει προέγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών ποσού 15 εκατ. ευρώ για de minimis ενίσχυση. Το ποσό βέβαια δεν αφορά μόνο στα ροδάκινα, αλλά και σε άλλα προϊόντα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προβεί σε επεξεργασία προσδιορισμού των παραγωγικών στρεμματικών εκτάσεων στα ροδάκινα, με βάση την οποία θα προσδιοριστεί και το ποσό της στρεμματικής ενίσχυσης.

Κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2019

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι έχουν καταρτιστεί οι καταστάσεις κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2019. Καλούνται οι κτηνοτρόφοι, των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσής τους βρίσκεται στη Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας να προσέλθουν στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας (Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου, πληροφορίες κ. Δέσποινα Κιτσικούδη) έως 31/12/2019, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή έτους 2019. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη προσέλευσης, θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το έτος 2020 (δικαίωμα ένστασης).

Οι βροχές πάνε πίσω τα σιτηρά

Καθυστερεί η εξέλιξη των φθινοπωρινών και χειμερινών σπορών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, τα δύο πιο σίγουρα «χαρτιά», στα οποία αναμένεται και αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, είναι το κριθάρι και η ελαιοκράμβη. Ωστόσο, στο σκληρό σιτάρι, η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, λόγω και της οψιμότητας που χαρακτηρίζει τη χρονιά. Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν μικρή πτώση για την περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα είναι μοιρασμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ύπαιθρος Χώρα, σε επίπεδο Ε.Ε. οι προβλέψεις σιτηρών για τη χρονιά 2019-2020 είναι: Σκληρό σιτάρι παραγωγή 7,77 εκατ τόνοι, καλλιεργ. εκτάσεις 20,31 στρ, στρεμματικές αποδόσεις 340 kg/στρ. Μαλακό σιτάρι παραγωγή 147 εκατ τόνοι, καλλιεργ. εκτάσεις 238,96 στρ και στρ. αποδόσεις 620 kg/στρ. Κριθάρι 62.416 εκατ τόνοι, έκταση 120.33 εκατ στρ, στρεμματικές αποδόσεις 510 kg/στρ.

Πάνω τα δημητριακά στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, για την καλλιεργητική σεζόν 2019 - 2020, η Κομισιόν εκτιμά ότι η παραγωγή των δημητριακών πανευρωπαϊκά θα φτάσει τους 315,6 τόνους, αυξημένη κατά 8,8% σε σχέση με πέρσι, ενώ μικρότερη αύξηση αναμένεται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις που εκτιμώνται σε 566 εκατομμύρια στρέμματα (+2,8% σε σχέση με πέρσι). Ανάκαμψη βλέπουν οι ειδικοί στην παραγωγή μαλακού σίτου, καθώς και στο κριθάρι. Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις ανά προϊόν είναι οι εξής: Μείωση 10,3% στο σκληρό σιτάρι και παραγωγή 7,8 εκατ. τόνων. Αντίστροφη είναι η εικόνα για το κριθάρι, με παραγωγή 62,4 εκατ. τόνων, δηλαδή αύξηση 11,4% σε σχέση με πέρσι. Σημαντική ανάκαμψη αναμένεται στο μαλακό σιτάρι με εκτιμώμενη παραγωγή 147 εκατομμυρίων τόνων, καταγράφοντας αύξηση 14,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Τσίμπησαν οι τιμές σε αρνί-χοιρινό»

Μια από τις καλύτερες σεζόν των τελευταίων χρόνων διέρχεται και το χοιρινό λόγω της έντονης ζήτησης, αλλά και των τιμών οι οποίες φτάνουν στο 1,65 ευρώ/κιλό ζώντος βάρους, με φόντο τον προβληματισμό για ενδεχόμενο εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης στην Ευρώπη και τα αυξημένα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Όσον αφορά στη ζήτηση για το αρνί, ενόψει της χριστουγεννιάτικης κίνησης, αυτή εμφανίζει μια ιδιαίτερη δυναμική, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τις τιμές να κυμαίνονται αυτή την περίοδο μεταξύ 5,2 και 5,4 ευρώ/κιλό για τους παραγωγούς. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών είναι η γενικευμένη πλέον εφαρμογή εκ μέρους μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων σύγχρονων πρακτικών σε θέματα τεμαχισμού, συσκευασίας και ιχνηλασιμότητας που προσδίδουν υπεραξία στο τελικό προϊόν.

Αγροτικές φορολογικές εκκρεμότητες

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν οι αγρότες πριν από... το ρεβεγιόν είναι οι εξής: Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, για όσους αγρότες είναι στο Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ, έως 31/12/2019. Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) έως 31/12/2019 από τους εργοδότες σε βουστάσια, πτηνοτροφεία, αλιείς κ.λπ. που είναι υπόχρεοι ως εργοδότες σε υποβολή δήλωσης στο σύστημα του ΕΦΚΑ. Υποβολή έως 31/12/2019 τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας φορολογικού έτους 2018, για επιδοτήσεις που δεν είχαν σαφή εικόνα ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Προσκόμιση στον λογιστή όλων των εσόδων για να ελεγχθούν για τις μετατάξεις καθεστώτων (απ' το κανονικό στο ειδικό ή την ένταξη στο ειδικό) που γίνονται μέχρι 30/1/2020. Υποβολή, επίσης έως 31/12/2019, της αίτησης για ρύθμιση χρεών στον ΕΦΚΑ/ΟΓΑ. Αυτό, βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει αρχική καταχώριση στην πλατφόρμα των 120 δόσεων μέχρι 30/9/2019, οπότε και εξέπνεε η σχετική προθεσμία.

Έρχονται βροχές

Με σχετικά αίθριο καιρό ξεκινά η εβδομάδα, καθώς σήμερα Δευτέρα θα υπάρξει ηλιοφάνεια και θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Τρίτη τα σύννεφα θα πυκνώσουν και από το βράδυ στα ορεινά και την Τετάρτη παντού θα σημειωθούν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, σε μονοψήφια νούμερα. Να σημειωθεί ότι η βροχή στην παρούσα φάση ευνοεί τα όσπρια που έχουν σπαρθεί. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν την Πέμπτη, οπότε και βελτιώνεται κάπως ο καιρός.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass