Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2019 22:10

Ειδικές ενισχύσεις για ντόπιες ποικιλίες

Το Μέτρο 10.1.10 προτίθενται να προκηρύξουν οι διαχειριστικές αρχές του 2020 (και η πρόσκληση ένα μήνα μετά), σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ στο Βραχάτι, καταστώντας επιλέξιμες για ενίσχυση 53 ποικιλίες από σιτηρά, κηπευτικά, δενδρώδεις, οινοποιήσιμα αμπέλια και αρωματικά φυτά.

Το Μέτρο 10.1.10, έρχεται να ενισχύσει την τάση αναβίωσης παλιών τοπικών ποικιλιών που επιχειρούν κυρίως μικρές αγροτικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αλευρόμυλοι, οινοποιεία και νέοι αγρότες. Πρόκειται για ένα μέτρο που λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα των «Σπάνιων Φυλών» αλλά για τη φυτική παραγωγή πριμοδοτώντας όποιον αγρότη επιθυμεί να φυτέψει τις παραπάνω τοπικές αβελτίωτες ποικιλίες χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό είτε από τον ΕΛΓΟ είτε ιδιοπαραγόμενο. Η ενίσχυση στο Μέτρο προστασίας τοπικών ποικιλιών θα λαμβάνεται για την καλλιέργεια μόνο σε τόπους που ευδοκιμούν αυτές οι ποικιλίες. Για παράδειγμα η ρίγανη λαμβάνει ενίσχυση μόνο για την καλλιέργειά της στον Όλυμπο (Πιερία, Λάρισα), στα Τρίκαλα και στη Λακωνία, ή το όψιμο ροδάκινο Νάουσας, μόνο στην Ημαθία. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να καλλιεργούν τους αβελτίωτους πληθυσμούς – ποικιλίες, στις συγκεκριμένες περιοχές κατανομής ανά πληθυσμό - ποικιλία και ενισχύονται για την απώλεια εισοδήματος που η καλλιέργεια αυτή τους επιφέρει. Επίσης δεσμεύονται να συνεργάζονται και να χορηγούν δείγμα σπόρου ή άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία στις υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ.

 

Πρόγραμμα πληρωμών

Εν αναμονή της πίστωσης της β' δόσης (και εκκαθάρισης ταυτόχρονα) της ενιαίας ενίσχυσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 18-20 του μήνα βρίσκονται οι παραγωγοί, για να γελάσει κάπως το χειλάκι τους και να ζεσταθεί η τσέπη τους. Εκείνη τη μέρα έχει προγραμματιστεί και η πληρωμή του πρασινίσματος και το Απόθεμα. Με διαφορά μιας ή το πολύ δύο ημερών αφότου γίνει η πίστωση της ενιαίας, θα δοθεί και η εξισωτική αποζημίωση έτους 2019, η οποία υπολογίζεται σε 252 εκατ. ευρώ περίπου. Να σημειωθεί πως κανονικά θα πληρωθούν την ενιαία, όσοι έχουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες. Όσοι έμειναν εκτός από την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής τον Οκτώβριο για διάφορους λόγους, θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν τον Ιανουάριο, για να μην χρειαστεί να περιμένουν ως τον Ιούνιο, την εκκαθάριση. Στο μεταξύ ξεκίνησε η καταβολή της ενίσχυσης του 70% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς στο υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων». Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε περίπου 19.600.000,00 ευρώ, αφορά 1.997 δικαιούχους και είναι σε εξέλιξη τόσο η διαδικασία αποστολής από τις ΔΑΟΠ των υπόλοιπων φακέλων πληρωμής όσο και η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών.

 

Πλημμύρισε ποιμνιοστάσιο στο Μελισσοχώρι

Θύμα της …«Διδούς» και του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας που έπληξε και τον νομό Λάρισας έπεσε ο 70χρονος κτηνοτρόφος Βαγγέλης Αποστόλου από το Μελισσοχώρι, καθώς πλημμύρισε το μαντρί του. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή πρόλαβε να μεταφέρει σε διπλανό και ασφαλές ποιμνιοστάσιο τις 40 προβατίνες του, οι οποίες βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής. Το παράπονό του είναι ότι ενημέρωσε εγκαίρως τη δημοτική αρχή Κιλελέρ για τα λιμνάζονται νερά που είχαν εγκλωβιστεί πέριξ του ποιμνιοστασίου του, ζητώντας μια στρόφιγγα που θα τραβούσε τα νερά, αλλά του είπαν από …Δευτέρα, με αποτέλεσμα να μην αποφύγει τα δυσάρεστα. «Ήρθε ο αντιδήμαρχος, είδε την κατάσταση και μου συνέστησε υπομονή. Τελικά αυτή δεν με έσωσε…» δήλωσε εξοργισμένος στη στήλη ο κ. Αποστόλου.

 

Ο Βορίδης αποφασίζει

για τα τέλη κυκλοφορίας στα τρακτέρ

Την επιβολή τελών κυκλοφορίας στα... τρακτέρ πρότεινε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε πρόσφατη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Αυτό έφερε μεγάλες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ πρότεινε την επιβολή τελών κυκλοφορίας τόσο στον υφιστάμενο στόλο, όσο και στα νέα τρακτέρ. Μάλιστα, το καταβαλλόμενο ποσό θα καθορίζεται από την ιπποδύναμη των τροχοφόρων αγροτικών μηχανημάτων: Όσο μεγαλύτερη η ιπποδύναμη, τόσο υψηλότερο το ποσό των τελών κυκλοφορίας. Όπως υποστηρίζει το ΙΟΒΕ, τα έσοδα τελών κυκλοφορίας από τα υφιστάμενα τρακτέρ θα ανέρχονταν σε 23.033.282 ευρώ, ενώ από τα νέα σε 223.800 ευρώ. Επίσης ζητούσε την εισαγωγή Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου και τεχνική επιθεώρηση των αγροτικών μηχανημάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα οδικής ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, τα τροχοφόρα αγροτικά μηχανήματα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πετάει το μπαλάκι για το τι μέλει γενέσθαι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, προς το παρόν.

 

Η πορεία των προγραμμάτων

Στην 3η προκήρυξη για το Μέτρο Κομφούζιο για πυρηνόκαρπα και πρώτη φορά και για αμπέλια προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προχώρησε στη σχετική προδημοσίευση, όπως ανακοινώθηκε κατά την 8η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιείται στο Βραχάτι. Παράλληλα, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία, έχει συνταχθεί η ΚΥΑ για το Μέτρο 4.1.2 Σχέδια Βελτίωσης για αρδευτικά έργα ώστε να υπάρχει μετά άμεση προκήρυξη, ενώ υπογραφή πήρε και η απόφαση που αφορά στο Μέτρο 3.1 που επιδοτεί βιοκαλλιεργητές για την πιστοποίηση των προϊόντων τους. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε από τον γ.γ Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλες οι εκπαιδεύσεις των νέων αγροτών. Όσον αφορά την πορεία των Σχεδίων Βελτίωσης, σήμερα το 25% των φακέλων βρίσκεται σε πίνακα κατάταξης, δηλαδή περίπου 3.500 έργα είναι βαθμολογημένα και έτοιμα για εγκριτικό.

 

Δελτίο καιρού

Συννεφιασμένος θα είναι σήμερα Παρασκευή ο καιρός στον νομό με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 7 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται βροχές και άνοδος του υδραργύρου (10 -14 βαθμοί), ενώ από την Κυριακή θα σημειωθεί σταδιακή βελτίωση των φαινομένων με αραιή συννεφιά.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass