"Δεν είναι «φυσικό φαινόμενο η κατάρρευση των τιμών γάλακτος"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΕΦΕΤ

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2019 15:56

Στο θέμα των «ελληνοποιήσεων» αναφέρθηκε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία κλήθηκε να διατυπώσει Γνώμη μετά από ακρόαση των προτεινομένων για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κ. Αντώνη Ζαμπέλα και Σταύρου Ζαννόπουλου αντίστοιχα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός δήλωσε ότι τον «αιφνιδίασε η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου, ο οποίος υπονόησε προφανώς, ότι είναι ένα “φυσικό φαινόμενο” η κατάρρευση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, που συνέβη στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν βρέθηκα και εγώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα δεν είχε πέσει κάτω από 1 ευρώ. Την προηγούμενη περίοδο φτάσαμε και στα 70 λεπτά, είχαμε μια μείωση φοβερή, της τάξης του 30%, την οποία θεωρούν αδικαιολόγητη οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι μας, γιατί δεν έχουμε αύξηση της παραγωγής, όπως οι ίδιοι λένε. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα ισοζύγια γάλακτος, εάν γίνονται και εάν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα.

Άρα, δύο τινά συμβαίνουν, ή έχουμε αθρόες εισαγωγές και βαφτίσια γάλακτος -όπως καταγγέλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι- ή έχουμε λειτουργία καρτέλ μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, των τυροκομείων, που ουσιαστικά καθοδηγούν τις τιμές παραγωγού. Επ’ αυτού, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει σημαντικός έλεγχος, επ’ αυτού θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένο πλάνο από τον ΕΦΕΤ, αν όχι σήμερα, σε μια επόμενη συνεδρίαση, αλλά επειδή εμπλέκονται ελεγκτικοί μηχανισμοί, εκεί πολλές φορές υπάρχει ένα ζήτημα αλληλοεπικαλύψεων.

Πάντως, υπάρχει πραγματικά ένα ζήτημα ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και αυτό δεν αφορά μόνο στον παραγωγό, τον οποίο συμπιέζουν με αυτόν τον τρόπο την τιμή, αλλά είναι και ένα ζήτημα εξαπάτησης του καταναλωτή. Ένα τυρί είναι λευκό τυρί, αν παράγεται από αγελαδινό γάλα. Δεν είναι φέτα σε κάθε περίπτωση, εάν παράγεται από εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα, γιατί το ΠΟΠ που λέγεται φέτα, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, μία εκ των οποίων είναι το γάλα να είναι από ζώα που ζουν στη χώρα μας και ανήκουν σε ελληνικές φυλές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass