Μία από τα ίδια σε μπλόκα, τιμές προϊόντων και πρόσωπα

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2020 22:04

*Καλή χρονιά για το 2019 με τα καθιερωμένα μπλόκα είπαν στις 28 Ιανουαρίου στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ οι θεσσαλοί αγρότες, στήνοντας το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, με την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα να σηκώνουν το βάρος της κινητοποίησης.

Το διεκδικητικό τους πλαίσιο αφορούσε τις ανοιχτές χαμηλές τιμές των προϊόντων, το κόστος παραγωγής (ενέργεια-πετρέλαιο) και την άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Η Τροχαία για την αποφυγή κάποιου ατυχήματος προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, παρακάμπτοντας την κίνηση μέσω της παλιάς οδού Βόλου- Λάρισας και μέσω του κόμβου της Γυρτώνης για την κίνηση στον ΠΑΘΕ. Στις 15 Φεβρουαρίου και μετά από τρεις σχεδόν εβδομάδες παραμονής στους δρόμους οι αγρότες αποχώρησαν από την εθνική οδό, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «εχθρικότητα απέναντί τους», καθώς η πίεση της αστυνομίας σε κάθε τους κίνηση ήταν ασφυκτική. Κλασικά ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού με δυναμικό συλλαλητήριο την 1η Μαρτίου, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, όπου δικάστηκαν για παρακώλυση συγκοινωνιών συνάδελφοί τους, αλλά και στις 17 Μαρτίου ο καθιερωμένος αγωνιστικός εορτασμός της επετείου του Κιλελέρ.

Όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2019, στα μέσα Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής Μπλόκων στη Νίκαια, στην οποία τα στελέχη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους περί τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έκθεση Agrotika στη Θεσ\νίκη. Είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με μικρή όμως συμμετοχή αγροτών στο Δέλτα του Παλαμά στην Καρδίτσα και στον κόμβο Πλατυκάμπου. Σε εκλογικό πυρετό οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού, ενώ στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα για το νέο Συμβούλιο της ΕΟΑΣΝΛ, ο Ρίζος Μαρούδας πρώτευσε σε σταυρούς, ενώ τις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί σε σώμα και η νέα διοίκηση.

*Με θετικούς οιωνούς άνοιξε τις πύλες της η Agrothessaly, στις 28 Φεβρουαρίου που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΘ HELEXPO, ενώ την εγκαινίασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Σε έναν χώρο 20.000 τ.μ., έλαβαν μέρος 167 εκθέτες που εκπροσώπησαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες.

* Πετυχημένο ήταν το πρώτο πανελλήνιο Φόρουμ για την κάνναβη που διοργανώθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και το γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Λάρισας, καθώς η παρουσία, κυρίως παραγωγών και γεωπόνων που ήθελαν να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην καλλιέργεια ήταν εντυπωσιακά μεγάλη. Οι παρουσίες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Καρανίκα τράβηξαν τα βλέμματα. Σχετικά με την κάνναβη, οι προσπάθειες του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη να μπει δυναμικά στο επιχειρηματικό πλάνο του πρωτογενούς τομέα, έπιασαν τόπο, καθώς μέχρι σήμερα στον νομό Λάρισας έχουν εκδοθεί 3 άδειες καλλιέργειας (1 βιομηχανική, 2 φαρμακευτική) και έπεται συνέχεια, αφού το έντονο ενδιαφέρον των παραγωγών δεν αφήνει περιθώρια για χάσιμο χρόνου στη νέα κυβέρνηση.

* Ελαφρύνσεις στους χαλαζόπληκτους αγρότες σε ό,τι αφορά υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και δεσμεύσεις για τάχιστη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης, έδωσε στους πληγέντες -από την χαλαζόπτωση της 3ης Μαΐου- παραγωγούς των Δήμων Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τις διαδοχικές επισκέψεις που πραγματοποίησε στις προαναφερθείσες περιοχές, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ.

Καλλιέργειες: Τιμές - παραγωγή

Στις εαρινές καλλιέργειες και στις προτιμήσεις των Λαρισαίων αγροτών, πλοηγός για μια ακόμη χρονιά υπήρξε η περσινή πορεία του προϊόντος και κυρίως οι τιμές που κυριάρχησαν στην αγορά. Ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για σωστό προγραμματισμό της σποράς, με βάση τις ανάγκες της αγοράς και τις δυνατότητες της κάθε περιοχής. Αναμένουμε ένα αξιόπιστο σύστημα ενημέρωσης των παραγωγών (π.χ. Γεωργικοί σύμβουλοι) ή τη διαμόρφωση Ζωνών Καλλιέργειας.

Αναλυτικότερα

ΒΑΜΒΑΚΙ: Ολοκληρώθηκε προ ημερών η εκκοκκιστική περίοδος στον κάμπο, με την πλειοψηφία των παραγωγών να πληρώνεται με 39-40 λεπτά από το χωράφι και 42-42,5 λεπτά στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου. Οι μόνοι που μπορούν να ελπίζουν σε επιπλέον τιμή είναι όσοι έχουν συμβόλαια για σπορόκεντρο, αλλά αυτοί θα χρειαστεί να περιμένουν τον Μάρτιο, οπότε και γίνεται συνήθως η εκκαθάριση. Ο απολογισμός δεν είναι θετικός, καθώς με το ζόρι καλύπτει το κόστος παραγωγής, ενώ όπως υποστηρίζουν οι αγρότες δεν επιβραβεύεται η ποιότητα, στην οποία οι Θεσσαλοί παραγωγοί επενδύουν, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Ως προς την παραγωγή το βαμβάκι παραμένει σταθερό στον κάμπο κι ας μην απόλαυσαν πέρυσι οι παραγωγοί την επιθυμητή τιμή. Έτσι στον νομό Λάρισας τα καλλιεργούμενα στρέμματα κυμάνθηκαν περί τα 230.000 στρ., ενώ στην Καρδίτσα σημειώθηκε μια μικρή αύξηση, από τα περσινά 420.000 στρέμματα.

ΣΙΤΑΡΙ: Όσοι δεν βιάστηκαν κέρδισαν στο σιτάρι, καθώς οι περισσότεροι πούλησαν με 22-23 λεπτά/κιλό, ενώ οι λίγοι που το αποθήκευσαν κατάφεραν να τσιμπήσουν από την αγορά άλλα 2-3 λεπτά/κιλό. Ως προς τα καλλιεργούμενα στρέμματα στα ίδια με πέρυσι επίπεδα τα σιτηρά και τα κριθάρια, ενώ μείωση παρουσίασαν τα καλαμπόκια, λόγω της περσινής χαμηλής τιμής.

ΤΕΥΤΛΑ: Μία στο καρφί και μία στο πέταλο για τους τευτλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, καθώς η αγωνία τους για την τύχη της φετινής σοδειάς χτύπησε κόκκινο. Από την μία υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το πρόβλημα με την απορρόφηση της σοδειάς θα λυθεί από τον νέο επενδυτή, από την άλλη η καθυστέρηση υποβάθμισε το προϊόν, με αποτέλεσμα αυτό να αγορασθεί για βιοντίζελ και όχι για ζάχαρη, με αποτέλεσμα η τιμή να είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη. Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά σπάρθηκαν 19.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 6.500 στον νομό Λάρισας.

ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ: Αυτή ανακηρύχθηκε σε νικήτρια της σεζόν καθώς όσοι αποχώρησαν από καλαμπόκι και τριφύλλι στράφηκαν σε αυτή, λόγω και της συμβολαιακής καλλιέργειας.

ΟΣΠΡΙΑ: Χαμηλές πτήσεις, αφού οι τιμές στο ρεβίθι έχουν κατρακυλήσει κι οι αποθήκες ήταν γεμάτες. Μειωμένη, όχι τόσο όσο το ρεβίθι, η φακή.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Μετά από πολύωρη συζήτηση ολοκληρώθηκε τελικά μέσα σε ενωτικό κλίμα η συνάντηση των κτηνοτρόφων στον Τύρναβο, που έγινε στις 22 Οκτωβρίου και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια δημιουργίας της διεπαγγελματικής φέτας, να προχωρήσουν οι διεργασίες για έναν ενιαίο πανελλήνιο συνδικαλιστικό φορέα των κτηνοτρόφων και να ζητήσουν από την πολιτεία να «θεσμοθετηθούν» τα συμβόλαια με τις γαλακτοβιομηχανίες, στα οποία θα αναγράφεται η τιμή παραγωγού. Όσον αφορά στις τιμές του γάλακτος, στη Θεσσαλία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, οι τιμές τσίμπησαν επιτέλους πάνω από τα 90 λεπτά/κιλό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass