Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 07 Ιαν 2020 22:08

Οι δουλειές του Ιανουαρίου

Τις καλύτερες ευχές και από τη στήλη «Αγροτικά εφόδια» για το 2020 ώστε να έχουμε μια καλή και παραγωγική χρονιά, χωρίς ασθένειες και χωρίς καταστροφές στις καλλιέργειές μας, με τη μέγιστη δυνατή απόδοση και με καλές τιμές για τα προϊόντα μας.

Τον Ιανουάριο οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες, σύμφωνα με γεωπόνους της Ένωσης Αγρινίου είναι οι ακόλουθες:

Ελιά: Συνέχιση μαζέματος, Κλάδεμα. Καθάρισμα των ξερών κλάδων και κάψιμό τους.

Εσπεριδοειδή: Ανάλυση εδάφους, καταστροφή ζιζανίων, ψεκασμός στις ποδιές των δέντρων με χαλκούχα σκευάσματα. ψεκασμός για μύγα μεσογείου σε περιοχές με ευνοϊκή θερμοκρασία (μεγαλύτερη των 15 βαθμών).

Ακτινίδιο: Κλάδεμα 18-20 βέργες/δέντρο. Ψεκασμός με χαλκό.

Σιτηρά: Λίπανση επιφάνειας – στα ψυχρότερα – με νιτρικά (σέ δύο δόσεις, σε διάστημα 15-20 ημερών) σε κάθε δόση. Καθάρισμα χαντακιών για να στραγγίζουν τα νερά, που γίνονται αιτία κιτρινίσματος. Η λίπανση επιφάνειας πρέπει να έχει τελειώσει ως τα τέλη του Ιανουάριου το αργότερο. Όψιμες καλλιέργειες: Οργώματα χωραφιών.

Αμπέλι – Σταφίδα: Κλαδέματα. Άλειμμα των πληγών του κλαδέματος για τα κιτρινισμένα κλήματα με θειικό σίδηρο 15 μέρες μετά το κλάδεμα. Ψέκασμα των κλημάτων, που παρουσίασαν ίσκα. Λίπανση, αν δεν έγινε νωρίτερα. Σκαψίματα. Καταβολάδες.

Καρποφόρα: Κλάδεμα των πρώιμων. Ψεκάσματα κατά της ψώρας και του σκόρου της φιστικιάς. Φύτεμα δέντρων που ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα (Φυλλοβόλα). Καθάρισμα ξερών και αρρωστημένων μερών (φλούδες, κλαδιά κλπ.) και κάψιμό τους. Άσπρισμα των κορμών και χονδρών κλαδιών με άσβεστη. Ψέκασμα με γαλαζόπετρα και ασβέστη (βορδιγάλειο) ενάντια διάφορων ασθενειών.

Πατάτα: Σβάρνισμα χωραφιών με σβάρνα οδοντωτή, όπου μπορεί να εφαρμοστεί. Σπορά πατάτας.

Λαχανοκομία: Σπορά θερμοσπορείων. Βαθιά σκαψίματα χωραφιών. Φύτεμα αγκινάρας, σπαραγγιού, φράουλας. Συγκομιδή χειμωνιάτικων. Σπορά ανοιξιάτικων στα θερμότερα επί τόπου. Σπορά κρεμμυδόσπορου για κροκάρι. Κορυφολόγημα κουκιών κ. ά.

Ανθοκομία: Κλαδέματα θαμνωδών. Φύτεμα μοσχευμάτων (Φούξιας, γερανίων κ. ά.). Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

------------------

Πέφτει η αξία της αγροτικής γης

Σημαντική πτώση των τιμών αγοράς αγροτικής γης στην Ελλάδα στο διάστημα της τελευταίας οκταετίας καταγράφουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), με την κτηματαγορά πάντως να εμφανίζει κάποια δειλά σημάδια ανάκαμψης από το 2017 και μετά.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μοναδικές χώρες της Ε.Ε. όπου την περίοδο 2011-2017 η μέση τιμή αγοράς αγροτικής γης κινήθηκε πτωτικά. Αν όμως για τους γείτονες η μείωση των τιμών περιορίσθηκε στο 2%, για τη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18%, γεγονός που της δίνει την άτυπη -αρνητική- πρωτιά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Σε απόλυτα νούμερα, η μέση εμπορική τιμή αγροτικής γης στην Ελλάδα το 2017 ήταν 1.262 ευρώ/στρέμμα όταν το 2011 έφτανε τα 1.539 ευρώ/στρέμμα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το 2017 είναι η πρώτη χρονιά στο εξεταζόμενο από την Eurostat διάστημα που οι τιμές δείχνουν να ανακάμπτουν, καθώς το 2016 η μέση τιμή αγοράς ήταν ακόμα χαμηλότερη στα 1.252 ευρώ/στρέμμα. Μάλιστα η ανοδική αυτή τάση συνεχίζεται και το 2018, όπου η μέση τιμή εμφανίζεται αυξημένη έτι περαιτέρω στα 1.275 ευρώ/στρέμμα.

------------------

Ακριβότερη η Πελοπόννησος από τη Θεσσαλία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η διαφοροποίηση των τιμών σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας. Έτσι, αν εξαιρέσουμε τα νησιά του Αιγαίου (όπου με 4.000 ευρώ/στρέμμα στο Βόρειο Αιγαίο και άνω των 5.000 ευρώ/στρέμμα στο Νότιο καταγράφονται οι υψηλότερες αξίες), οι ακριβότερες τιμές αγοράς εντοπίζονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη με 3.843 ευρώ/στρέμμα και 2.418 ευρώ/στρέμμα αντίστοιχα το 2018. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές «ανήκουν» στη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια νησιά με 779 ευρώ/στρέμμα και 600 ευρώ/στρέμμα, ενώ όχι πολύ μακριά τους βρίσκεται η Αν. Μακεδονία - Θράκη με 849 ευρώ/στρέμμα.

Η μέση τιμή της αγροτικής γης στη Θεσσαλία ανέρχεται σε 1.351 ευρώ/στρέμμα αν και σημειώνει άνοδο επί τρία συνεχόμενα έτη. Αν συνυπολογίσουμε και την τιμή των 2.000 ευρώ/στρέμμα που προσφέρει με αγγελία στην «Ε», Λαρισαίος μεσίτης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τότε η κατάσταση στο μέλλον βαίνει προς βελτίωση.

Σε επίπεδο χωρών, η Eurostat καταγράφει τη χαμηλότερη μέση τιμή αγροτικής γης στη Ρουμανία με 208 ευρώ/στρέμμα το 2017 και την υψηλότερη στην Ολλανδία με 6.819 ευρώ/στρέμμα. Μάλιστα, στην τελευταία είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές σε όλες τις περιοχές της ξεπερνούν τους εθνικούς μέσους όρους των υπόλοιπων κρατών.

Τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η αγροτική γη κοστίζει αρκετά παραπάνω από τους βοσκότοπους, με τη μεγαλύτερη διαφορά να εντοπίζεται στην Ελλάδα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου η αγροτική γη είναι έως και 20 φορές ακριβότερη.

------------------

Με τον Μητροπολίτη ο Γεωπονικός Σύλλογος

Συνεχίζοντας τις επαφές και συναντήσεις με φορείς του τόπου, ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας «ο ποιμενάρχης όχι μόνο έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα της συνάντησης, αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας. Μάλιστα αναγνώρισε τόσο τις προσπάθειες για την επίλυση του Αχελώου προτρέποντάς μας να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα, όσο και τον κίνδυνο ερημοποίησης της περιοχής μας, ειδικότερα δε για την επαρχία Φαρσάλων, ενώ τέλος υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική αγροτική πολιτική».

 Με την ευκαιρία η διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου «στέλνει σε όλους τις καλύτερες ευχές του για το 2020. Η έναρξη του νέου έτους και της νέας δεκαετίας ας σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά στον σύλλογό μας θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών και την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής του τόπου μας. Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας από την πρώτη στιγμή της θητείας του επέλεξε το άνοιγμά του στην κοινωνία και στη δημιουργία ενός εξωστρεφούς προφίλ με επαφές, συναντήσεις και κυρίως με συμμετοχή - παρουσία σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που μας αφορούν».

------------------

Πληρωμές και προειδοποιήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στις 30 Δεκεμβρίου ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε τις πληρωμές ύψους 3.639.869,78 ευρώ σε βιολογική κτηνοτροφία, ολοκληρωμένη διαχείριση ζαχαροτεύτλων, βιολογική γεωργία, ανειλημμένες υποχρεώσεις, de minimis κ.ά.

Ακόμη αποφάσισε τη διακοπή της πρόσβασης στο σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης σε οχτώ ΚΥΔ, καλώντας τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να σεβαστούν τον νόμο. Με την απόφαση δίνεται προθεσμία δέκα ημερών να συμμορφωθούν με την υπογραφείσα ΣΔΕΠΥΑΠ και τη σύμβαση συνεργασίας με τον Φορέα Συντονισμού. Στον νομό Λάρισας η προειδοποίηση αφορά στην «Αγρογένεσις Λάρισας Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΜΕΠΕ».

------------------

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ένα νέο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την πρωτοβουλία «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική καθοδήγηση πλειάδας έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου), επικεφαλής των οποίων είναι ο καθηγητής κ. Ε. Παπλωματάς, με μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση σε θέματα Φυτοπαθολογίας (Ασθένειες Φυτών).

Το προτεινόμενο πρόγραμμα κατάρτισης θα προετοιμάσει νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα γνωστικά αντικείμενα της Φυτοπροστασίας σε βιομηχανικά φυτά και σιτηρά, της Αμπελουργίας, των Εφαρμογών στη Γεωργία Ακριβείας, της Κτηνοτροφίας – Γαλακτοκομίας και των Τεχνικών Παραγωγής Λαχανικών. Κάθε κύκλος εκπαίδευσης διαρκεί 20 ώρες, εκ των οποίων οι 5 ώρες είναι θεωρία και οι 15 ώρες είναι πρακτική άσκηση στον αγρό.

Στο τέλος του κάθε προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης. Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους αγρότες να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον τομέα των θεματικών πεδίων που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Πειραματικού Αγρού, συμβάλλοντας έτσι στην κατάρτιση νέων που προέρχονται από αγροτικά, περιαστικά, αλλά και αστικά περιβάλλοντα πάνω σε 5 τομείς κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και της επανακινητοποίησης των νέων, συνεισφέροντας στην οικονομία της υπαίθρου. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης (τουλάχιστον 90% παρουσία). Οι αιτούντες πρέπει να είναι διαθέσιμοι να συμμετέχουν στην εκπαίδευση κατά τις ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.generationag.org/peiramatikos-agros

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass