Συμφώνησαν για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ * Γ. ΓΚΟΥΡΟΜΠΙΝΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2020 22:04

Στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα προχώρησαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, μεταποιητών και βιομηχάνων σε σύσκεψη διάρκειας 7 ωρών, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία της ηγεσίας του.

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνήθηκε η σύνθεση του νέου σχήματος, με τη μεταποίηση να έχει τον έλεγχο 5 εδρών και τους κτηνοτρόφους 4 θέσεις στο νέο εννεαμελές ΔΣ της Διεπαγγελματικής.

Ειδικότερα, 5 έδρες θα έχει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και 1 οι Τυροκόμοι Θεσσαλίας, ενώ από την πλευρά των κτηνοτρόφων, 1 έδρα πάει στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), 1 στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και 1 στην Ομοσπονδία Kτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ ο Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων μένει εκτός ΔΣ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής ορίζεται η λειτουργία ενός ακόμη οργάνου, που ονομάζεται Συνέλευση με 33 θέσεις. Οι 17 θέσεις προορίζονται για τη μεταποίηση και οι 16 για τους κτηνοτρόφους. Ειδικότερα 12 θέσεις θα έχει ο ΣΕΒΓΑΠ, από 6 οι τριτοβάθμιες ΠΕΚ και ΣΕΚ, 3 η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, 3 ο ΟΔΙΠΠΑΦ, 2 οι Τυροκόμοι και 1 ο Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων.

Και επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι η πρόσφατη κίνηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας μαζί με τον ΣΕΒΓΑΠ έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς κινητοποίησε τους πάντες και επίσπευσε τις εξελίξεις.

Ο ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία είχε αναλάβει ήδη πριν τις εκλογές» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας ότι «η Διεπαγγελματική Οργάνωση θα είναι αρκετά σημαντική γιατί θα μας εκπροσωπεί σε αρκετά διεθνή φόρα όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος σε εμπορικές συμφωνίες».

Σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνυπογράφουν ένα σχέδιο καταστατικού και «θα προχωρήσουν στην κατάθεση ενός ενιαίου φακέλου που εν συνεχεία το υπουργείο θα εγκρίνει».

«Η φέτα είναι το νούμερο ένα κτηνοτροφικό μεταποιημένο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, συμπληρώνοντας πως με τη συγκρότηση διεπαγγελματικής θα δοθεί τεράστια δυνατότητα στο προϊόν «να παρέχει τα έσοδα, τα οποία πρέπει σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ξεκινώντας από τον κτηνοτρόφο και να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην υποστήριξη της εθνικής οικονομίας και μέσα από αυτό στο εισόδημα των παραγωγών».

Για μια κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που αποκτά «σάρκα και οστά» μίλησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία επισήμανε πως με τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης προασπίζεται το «εθνικό μας προϊόν».

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ιδιαίτερα χαρούμενος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, ο οποίος μίλησε για δικαίωση προσπαθειών χρόνων, καθώς «η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ήταν η πρώτη -το 2003- που έθεσε την αναγκαιότητα δημιουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Σήμερα εκμεταλλευθήκαμε την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία, καθώς ο υπουργός Μ. Βορίδης ήταν αποφασισμένος να υλοποιήσει το εγχείρημα αυτό. Θέλω πραγματικά να τον ευχαριστήσω, αφού η συμβολή του ήταν καθοριστική. Για να φθάσουμε στην ιστορική αυτή απόφαση, χρειάστηκε όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Θεωρώ ότι η Ομοσπονδία έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αφού ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά και κινητοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις της Φέτας. Αισθάνομαι δικαιωμένος. Δεν εφησυχάζουμε όμως. Επιμένουμε ότι το ΥΠΑΑΤ πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. Η Διεπαγγελματική έχει άλλη αποστολή. Να προβάλει το προϊόν, να του προσδώσει προστιθέμενη αξία, να το στηρίξει στις αγορές. Η ουσία είναι ότι προχωράμε ενωμένοι πλέον».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Θετική η εξέλιξη της Διεπαγγελματικής, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να μας εφησυχάσει γιατί το σημαντικότερο είναι πώς θα λειτουργήσει αυτό που ιδρύθηκε και όχι ότι ιδρύθηκε. Το ότι ιδρύθηκε ήταν ο μεγάλος σκόπελος, αλλά η δουλειά είναι από εδώ και πέρα».

Στόχος, ανέφερε, είναι να «δώσει αξία στο προϊόν με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο προωθώντας το, αλλά διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη του καταναλωτή ότι αυτό το προϊόν που αγοράζει είναι άξιο των χρημάτων που δίνει και νόμιμο. Ότι τηρεί το πρότυπο που τηρεί η νομοθεσία. Πρέπει να είμαστε αυστηροί σε όποιον σκεφτεί να κάνει το αντίθετο».

«Μετά από πολύχρονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις όλοι μας έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για ένα προϊόν που φέρνει στο κράτος 400 εκατ. ευρώ από εξαγωγές σε 57 χώρες» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος και σημείωσε ότι «εάν η Διεπαγγελματική δουλέψει σωστά, θα μπορεί να χτυπήσει τα προβλήματα από τις ελληνοποιήσεις».

«Μετά από μεγάλη πορεία και πράξαμε το αυτονόητο: αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ πιο ισχυρά από αυτά που μας χωρίζουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων, Παραπροϊόντων-Υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ), Παύλος Σατολιάς και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία με το υπουργείο και θα την έχουμε. Από εδώ και πέρα θέλει δουλειά για να πάρει η φέτα και όλοι όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή της, αυτό που της αξίζει στην ελληνική και διεθνή αγορά».

 

Γ.Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass