Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιακούλη: Οι αμυγδαλοπαραγωγοί αξίζουν περισσότερα από τα «ψίχουλα» του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΗΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΡΙΔΗ

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2020 16:07

Διά ζώσης απάντηση στη Βουλή αξιώνει με επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, μετά το τέλμα στο οποίο φαίνεται ότι έχει περιέλθει το ζήτημα της αξιοπρεπούς αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών Τεμπών και Ελασσόνας, και παρά τις συνεχείς περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών βουλευτών του νομού.

Απ’ ό,τι φάνηκε η κατάθεση γραπτών ερωτήσεων, όπως και οι συναντήσεις των αμυγδαλοπαραγωγών με τον Υπουργό, υπηρεσιακούς φορείς, καθώς και τους συμπολιτευόμενους βουλευτές είχαν μηδαμινό αποτέλεσμα, με τους πρώτους να αντιμετωπίζονται κατ’ ουσία ως «ιθαγενείς» που ικανοποιούνται με «καθρεφτάκια».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για ζημιές στην αμυγδαλοπαραγωγή, οι οποίες κυμάνθηκαν από 90 έως 100%, για κάθε παραγωγό, το Υπουργείο αποφάσισε ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 80 ευρώ ανά στρέμμα, δίχως να λαμβάνει υπόψη πως η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς αποτελεί στην περιοχή, συνήθως, μονοκαλλιέργεια με μέσο κόστος παραγωγής τα 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, από πλευράς Υπουργείου συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταφυγής σε αποζημίωση των παραγωγών μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ, προκειμένου να συμπληρωθεί η de minimis ενίσχυση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία βουλευτής αναμένεται να πληροφορηθεί την επόμενη εβδομάδα από τον Υπουργό για τις άμεσες ενέργειές του, προκειμένου οι αμυγδαλοπαραγωγοί του ν. Λάρισας να ανακτήσουν το χαμένο λόγω ειδικών καιρικών συνθηκών εισόδημά τους, δεδομένου ότι τα 80 ευρώ της ενίσχυσης ανά στρέμμα αποτελούν μόνο «ασπιρίνη» στο πρόβλημα που έχει προκύψει.