Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2020 21:30

Ανασυγκρότηση ΕΛΓΑ

Αναλαμβάνει δράση η ομάδα εργασίας στον ΕΛΓΑ για να μελετήσει το θεσμικό πλαίσιο των γεωργικών ασφαλίσεων και να υποβάλει γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένα και προτάσεις, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης πριν λίγο καιρό, σε συνέντευξη Τύπου.

Το έργο της ομάδας εργασίας είναι η μελέτη του θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων και η υποβολή γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένων και προτάσεων προς τον υπουργό και τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και ειδικότερα: α) Η μελέτη της διαχρονικής εξέλιξης του παρόντος θεσμικού πλαισίου των γεωργικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. β) Η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αντίστοιχων πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.). Η ομάδα θα διερευνήσει και το ιστορικό πληρωμών του Οργανισμού, δηλαδή πού και σε ποιες περιπτώσεις δόθηκαν αποζημιώσεις γ) Ο συντονισμός με άλλα γνωμοδοτικά ή συμβουλευτικά όργανα που θα αναλάβουν παρόμοιες εργασίες από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δ) Η διερεύνηση άλλων πιθανών τρόπων αποζημίωσης καταστροφών. Στο τέλος των εργασιών, η ομάδα εργασίας θα συντάξει πόρισμα στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα θέματα που επεξεργάστηκε, καθώς και οι λύσεις που προτείνει να υιοθετηθούν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν.

 

Ανακοινώθηκαν τα Σχέδια Βελτίωσης -

2 στους 3 οι ωφελημένοι αγρότες

Αυξημένος είναι ο αριθμός των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας, όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης «προχωρά στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2011. Η δυνατότητα υπερδέσμευσης η οποία παρέχεται, συντελεί ουσιαστικά στην άμεση ολοκλήρωση από τις Περιφέρειες της αξιολόγησης και της ένταξης επενδύσεων στο Μέτρο. Με την υπογραφή της σχετικής τροποποίησης της πρόσκλησης του Μέτρου που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Δρ Κ. Μπαγινέτας, οι Περιφέρειες πλέον μπορούν, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ενίσχυσης, να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης».

 

Η χρονική στιγμή έναρξης των Σχεδίων

Όσον αφορά στον χρόνο ανακοίνωσης έναρξης του Μέτρου από το ΥΠΑΑΤ, η παρούσα συγκυρία ήταν η ενδεδειγμένη. Καταρχήν τέλος του μήνα ξεκινά η Agrotica στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλοί εκθέτες θα παρουσιάσουν τα αγροτικά μηχανήματα (τρακτέρ, κλπ). Με την ανακοίνωση των δικαιούχων, οι ενδιαφερόμενοι θα ανέβουν στη συμπρωτεύουσα με γεμάτες τσέπες. Εξάλλου η πίεση που ασκούσε όλο αυτό το διάστημα στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) ήταν ακριβώς για αυτό τον λόγο. Από την άλλη πολλοί στοιχημάτιζαν ότι οι ανακοινώσεις Βορίδη θα συμπέσουν με την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, ως μήνυμα καλής θέλησης στους αγρότες που κινούνται στον δεξιό χώρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τους στηρίζει. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση κατηγορεί την προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι με την επιμονή της στον τιμοκατάλογο είχε παγώσει τα Σχέδια Βελτίωσης. Τέλος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με το κόστος των 12.000 ευρώ για τη βασιλόπιτα των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ ανησύχησε τον Μ. Βορίδη, ο οποίος ήθελε διακαώς να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στην πλατεία Βάθης.

 

Κ. Αγοραστός: Και περισσότερα χρήματα

να μας έδιναν θα τα απορροφούσαμε

Στη Θεσσαλία ο αρχικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ήταν 30.883.000 ευρώ, η αιτούμενη δημόσια δαπάνη 104.571.626 ευρώ, η κατανομή της υπερδέσμευσης 34.190.554 ευρώ και ο νέος προϋπολογισμός στα 65.073.554 ευρώ. Όπως δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός «η πολύ καλή δουλειά που κάναμε απέδωσε καρπούς. Είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων που έπρεπε να διεκπεραιώσουμε πανελλαδικά. Το ποσό διπλασιάστηκε, αν και περισσότερα χρήματα να μας έδιναν εμείς θα τα απορροφούσαμε. Και στο μέλλον με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τόσο εμείς οι φορείς, όσο και οι αγροτικοί σύμβουλοι που θα ετοιμάσουν σωστές και ολοκληρωμένες προτάσεις θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε Μέτρο και δράση του ΠΑΑ».

 

Επιστροφή πετρελαίου

Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για τη διαδικασία που αποφάσισε να ακολουθήσει για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες, σε συνάντηση που είχε ο ΥπΑΑΤ Μάκης Βορίδης με αγρότες των Σερρών. H νέα διαδικασία δεν θα γίνεται μέσω ΟΣΔΕ και ανάλογα την κάθε καλλιέργεια (όπως γινόταν στο παρελθόν). Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνεται το επόμενο έτος με βάση τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου που θα έχει κάνει ο κάθε αγρότης. Oι περισσότεροι αγρότες διαθέτουν βιβλία εσόδων - εξόδων, αλλά και όσοι είναι στο ειδικό καθεστώς είναι υποχρεωμένοι να φυλάνε τα παραστατικά. Η όλη διαδικασία θα περνά από το Υπουργείο Οικονομικών. Το ερώτημα που δεν έχει απαντήσει ακόμη η κυβέρνηση είναι από πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία ώστε να μειωθεί το κόστος του πετρελαίου. Όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Μ. Βορίδης “γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο από το 2021 για τα χρήματα που πλήρωσαν φέτος οι αγρότες”.

 

Η δραστήρια διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου

Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει στα πρώτα της βήματα η νέα διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, με επικεφαλής τον Κώστα Γιαννακό. Εξωστρεφής και ενωτική, σε κάθε κίνηση και δράση επιδιώκει τη μέγιστη συναίνεση, τόσο με το ΓΕΩΤΕΕ, όσο και με τις αντίστοιχες διοικήσεις των Συλλόγων της Θεσσαλίας. Δραστήρια και με αντανακλαστικά, κινητοποιήθηκε άμεσα, φέρνοντας στο προσκήνιο το πρόβλημα με τον Αχελώο και τον αποκλεισμό της Μεσοχώρας από τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα. Στην πρόσφατη εκδήλωση κοπής πίτας εξήρε την παρέμβαση Σουφλιά για τον Αχελώο, ενώ ανάλογες τιμητικές αναφορές θα γίνουν και σε άλλους Λαρισαίους πολιτικούς που πρόσφεραν στον πρωτογενή τομέα. Ακόμη η διοίκηση Γιαννακού σκοπεύει να ενεργοποιήσει όλα τα «ιερά τέρατα» του γεωτεχνικού κόσμου της Θεσσαλίας, σήμερα συνταξιούχοι, οι οποίοι εφόσον τους δοθεί το πράσινο φως επιθυμούν να προσφέρουν τις εμπειρίες και τις υπηρεσίες τους στον χώρο.

 

Δελτίο καιρού

Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη Θεσσαλία τις επόμενες μέρες, εξέλιξη θετική για όσους σχεδιάζουν να βγούνε στους δρόμους, στο πλαίσιο των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ηλιοφάνεια και θερμοκρασία από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή αυξημένες νεφώσεις και σποραδικές βροχές στα ορεινά. Τη Δευτέρα βροχές θα σημειωθούν και στα πεδινά, αλλά ταυτόχρονα θα ανέβει η θερμοκρασία (6-15 βαθμοί Κελσίου). Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα θα κυλήσει και η ερχόμενη εβδομάδα.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass