Στα μπλόκα για το χύμα τσίπουρο στον Τύρναβο

«Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ», ΤΟΝΙΣΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ * ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΚΟΖΑΝΗΣ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2020 21:00

Μια από τις πλέον δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκίνησε χθες στον Τύρναβο με αφορμή την προστασία του χύμα τσίπουρου, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Όπως δηλώνουν οι παραγωγοί, το πρόβλημα τσίπουρου – τσικουδιάς είναι κοινό. Ωστόσο ο Τύρναβος κυριαρχεί σε όλων των ειδών τα τσίπουρα και φυσικά στο χύμα, το ποτό των φτωχών, όπως πολλοί υποστηρίζουν.

Ένα από τα βασικότερα αιτήματα είναι η άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης που κλέβει την ονομασία του παραδοσιακού τσίπουρου από τους αμπελοκαλλιεργητές - διήμερους οδηγώντας την στον αφανισμό και εξυπηρετώντας τους μεγαλοποτοποιούς. «Να παραμείνει το καθεστώς των διήμερων (χύμα τσίπουρο) έως έχει» ήταν το καθολικό αίτημα.

Αναλυτικότερα, χθες το μεσημέρι μετά από τη σχετική απόφαση της περασμένης Παρασκευής, στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου σε κοινή αγροτική σύσκεψη του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελουργών - Καλλιεργητών Δήμου Τυρνάβου και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου τα τρακτέρ βγήκαν κυριολεκτικά στους δρόμους.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική πλατεία και στον χώρο της Τούμπας αγρότες με περίπου 150 τρακτέρ, παρά τον βροχερό καιρό, μαζί με εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα και οχήματα.

Στη συνέχεια, τα μηχανήματα παρατάχθηκαν στον παράδρομο, στην έξοδο του Τυρνάβου προς Λάρισα, ενώ γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι συμβολικά έκλεισαν την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης για 20 περίπου λεπτά. Προσωρινά η κυκλοφορία γινόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, για λίγα λεπτά, από παράδρομους. Παρόλα αυτά δημιουργήθηκε «ουρά» οχημάτων πάνω στην εθνική οδό με πολλούς οδηγούς, ειδικά όσοι ήταν από Δυτική Μακεδονία και δεν γνώριζαν παράδρομους, να διαμαρτύρονται στους αγρότες για το κλείσιμο του δρόμου. Θετικά σχολιάστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες όταν για λίγο σταμάτησαν τον αποκλεισμό του δρόμου για να διέλθει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η κινητοποίηση των αγροτών συνεχίζεται με ωριαίο αποκλεισμό της εθνικής οδού σε καθημερινή βάση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Το πλαίσιο των αιτημάτων περιλαμβάνει επίσης:

-Να γίνει αναπλήρωση του πραγματικού χαμένου εισοδήματος των αγροτών (ροδακινοπαραγωγοί και άλλων δένδρων καλλιεργειών) που επλήγησαν από το εμπάργκο στη Ρωσία που επέβαλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. και όχι της κοροϊδίας των αποζημιώσεων μέσο de minimis.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους κλινικάρχες, ξενοδόχους και εφοπλιστές.

- Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους.

-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Αποζημίωση για τις μεγάλες ζημιές από τις φετινές βροχοπτώσεις σε όλα τα προϊόντα. Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν, να παγώσουν τα δάνεια, τόκοι υπερημερίας κ.λπ.

-Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

-Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass