Παραμένουν τα τρακτέρ στον δρόμο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΡΝΑΒΙΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ * ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2020 15:02

Παραμένουν στον αγώνα τους οι Τυρναβίτες αγρότες συνεχίζοντας να έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην έξοδο του Τυρνάβου, διακόπτοντας κατά διαστήματα την κυκλοφορία στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης συμβολικά, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη έμφαση στα αιτήματά τους, τα οποία με ψήφισμά τους έθεσαν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σήμερα Πέμπτη η διακοπή της κυκλοφορίας της εθνικής οδού αναμένεται να γίνει για μικρό χρονικό διάστημα στις 5 το απόγευμα.

Βασικό ζήτημα που θέτουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου-Λυγαριάς και Αμπελώνα και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου είναι «η άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης 91354/2017 (ΦΕΚ Β’ 2983), που μετονομάζει το παραδοσιακό τσίπουρο των αμπελοκαλλιεργητών (διημέρων) σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών», διαστρεβλώνει –όπως αναφέρουν- την ιστορική διάσταση του τσίπουρου, τρομοκρατεί τον καταναλωτή και εν τέλει οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, και στον εν δυνάμει αφανισμό των αμπελιών, εξυπηρετώντας τους μεγαλοποτοποιούς».

Ζητούν λοιπόν να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων (χύμα τσίπουρο) έως έχει.

Επίσης, οι αγρότες στο ψήφισμά τους προ το Δημοτικό Συμβούλιο προτάσσουν τα κάτωθι αιτήματα:

- Αναπλήρωση του πραγματικού χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, που επλήγησαν από το εμπάργκο στη Ρωσία, το οποίο επεβλήθη από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί των πενιχρών ποσών αποζημίωσης μέσω προγράμματος de minimis.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες, όπως στους ιδιοκτήτες δομών υγείας, τους ξενοδόχους και τους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους.

 -Φορολογία επί του πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Κλιμακωτή φορολόγηση επί του επιπλέον εισοδήματος για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε μικρούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

 - Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Άμεση ανάκληση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

 - Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον αγρότη. Η αξιοπρεπής επιβίωση των ατόμων της υπαίθρου είναι υψίστης σημασίας για την ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων από τους εμπόρους κατά την παράδοσή τους.

 - Διατήρηση του ΕΛΓΑ ως κρατικού φορέα, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, όλων των αιτιών καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις. Αποζημίωση για τις μεγάλες ζημιές από τις φετινές χαλαζοπτώσεις (παραγωγή 2019) σε όλα τα προϊόντα. Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί, ώσπου να αποζημιωθούν, να παγώσουν τα δάνεια, τόκοι υπερημερίας κ.λπ.

- Κατάργηση των φόρων του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσοι κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

 -Εγγύηση της Ελληνικής Πολιτείας για την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

- Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

 Η συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Τυρνάβου κρίνεται αναγκαία για την οικονομική επιβίωση, όχι μόνο των αγροτών, αλλά αλυσιδωτά και όλων των κατοίκων της περιοχής.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass