«Είναι τσίπουρο και πωλείται χύμα»

Ανακοίνωση Αμβυκούχων και Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2020 20:52

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποείται μία στοχευμένη προσπάθεια αμαύρωσης του χύμα τσίπουρου/τσικουδιάς και των παραγωγών του, ήτοι οι (διήμεροι) μικροί αποσταγματοποιοί.

Σύμφωνα με την Υ.Α. 91354/2017, το τσίπουρο/τσικουδιά των μικρών αποσταγματοποιών, δηλαδή των αμπελοκαλλιεργητών μετονομάζεται εφεξής σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών» με υποχρεωτική αναγραφή της νέας ονομασίας του, είτε στα παραστατικά διακίνησης, είτε στους καταλόγους των χώρων εστίασης, επιβάλλοντας παράλογα πρόστιμα σε όσους παραβούν τον νόμο. Ξαφνικά, μία «αιώνια» παράδοση και ένα προϊόν-ονομασία (τσίπουρο/τσικουδιά), που προήλθε από τον κόπο και τον μόχθο των Ελλήνων αμπελουργών διαστρεβλώνεται βάσει μιας άδικης και παράλογης απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης,

Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραδίδεται η παραγωγή τσίπουρου αποκλειστικά στους μεγάλους αποσταγματοποιούς, τη στιγμή που το τσίπουρο εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1988.

Εμείς, οι σύλλογοι των παραδοσιακών αποσταγματοποιών (διημέρων), με αίσθημα ευθύνης να προστατέψουμε την πατρότητα της ονομασίας του τσίπουρου/τσικουδιάς και τον καταναλωτή, επιμένουμε πως το χύμα τσίπουρό μας, όχι μόνο είναι άριστο ποιοτικά, άλλα αυτομάτως εγγυάται και την αγνότητ του, αφού εμείς διαθέτουμε την Α’ ύλη, που με τόση αγάπη παράγουμε.

Μετά την πρωτοφανή επίθεση ανυπόστατων δημοσιευμάτων που τρομοκράτησαν τον καταναλωτή, εμείς, οι παραδοσιακοί «καζανιάρηδες» είμαστε εδώ να καθησυχάσουμε τον καταναλωτή για την πώληση και τη διάθεση του προϊόντος μας.

Το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά έχει πλαίσιο ύπαρξης βάσει του Ν. 2969/2001, έχει ιστορική διάσταση, είναι άμεσα συνυφασμένο με τον αμπελουργό και το σταφύλι του, είναι ένα επιπλέον έσοδο που στηρίζει την αγροτική οικογένεια και κατ' επέκταση την παραμονή χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών στην ελληνική ύπαιθρο, είναι απόκτημα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, είναι καθαρό, γευστικό, είναι ευωδιαστό, είναι ποιοτικό, είναι η ψύχη και το πνεύμα των Ελλήνων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν με λογική και σύνεση να επανεξετάσουν την υπόθεση "χύμα τσίπουρο/τσικουδιά" και να δοθεί επιτέλους μία οριστική λύση, προασπίζοντας το πλαίσιο ύπαρξης χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών/διήμερων αποσταγματοποιών.

Καλούμε στον αγώνα αυτό τη συμπαράσταση των βουλευτών του Νομού Λάρισας και την τοποθέτησή τους.

Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Τυρνάβου και Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass